Castelul Corvinilor intră în restaurare pe fonduri de la Uniunea Europeană. Vor fi puse în valoare frescele unicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor.
Castelul Corvinilor.

Primăria Hunedoara şi Agenţia de Dezvoltare Regională Vest au semnat contractul de finanţare al celei mai mari investiţii în reabilitarea Castelului Corvinilor. Aproape cinci milioane de euro vor fi oferiţi de Uniunea Europeană pentru lucrările de la castel.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) şi Primăria Hunedoara au semnat contractul de finanţare pentru proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor din Hunedoara. Proiectul primeşte, astfel,  finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (Regio-POR) 2014–2020, axa prioritară 5. Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de aproximativ 21 milioane lei, reprezentând 98 la sută din valoarea eligibilă a proiectului. Astfel, valoarea totală a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei.

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 28 de luni. Activităţile prevăzute în cadrul proiectului vizează consolidarea, restaurarea, amenajarea, refuncţionalizarea unor spaţii compatibile cu statutul de monument istoric (amenajarea unui spaţiu expoziţional – muzeal destinat ilustrării habitatului nobiliar transilvănean în perioada cuprinsă între secolul al XV-lea şi secolul al XVII-lea), precum şi introducerea acestora în circuitul turistic. „Este primul proiect finanţat pe această Axă şi primul contract semnat. În general proiectele de patrimoniu sunt cele mai complexe, pentru că tipologia lucrărilor este mai sensibilă. Sunt lucrări meticuloase, lucrări calitative. Dacă această calitate nu se reflectă la finalul proiectului, obiectivul nu se pune în valoare, ci chiar i se pot aduce daune”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest.

corvinilor

Mai mulţi turişti

După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu aproape 90.000 la finalul primului an după implementarea proiectului, ajungând la 350.000, au informat reprezentanţii Primăriei Hunedoara. „Din acest moment, trebuie să ne preocupe întocmirea corespunzătoare a documentelor, pentru ca procedurile de licitaţie să fie cât mai rapid făcute şi totodată proiectarea tehnică şi execuţia să fie achiziţionate de firme serioase, care să îşi facă datoria”, spune Dan Bobouţanu, primarul Hunedoarei.

O atenţie deosebită vor primi lucrările de restaurare a suprafeţelor pictate din Castelul Corvinilor, monumentul istoric fiind unicat în Ardeal prin frescele sale. „Picturile sunt o componentă extrem de importantă, pentru că Hunedoara se poate mândri cu suprafeţe de frescă unicat în acest spaţiu, atât cu conţinut laic, cât şi cu conţinut religios, în Loggia Matia, în Capelă şi la Sala Dietei”, a declarat Cristian Roman, directorul Castelului Corvinilor.

Unele dintre cele mai interesante fresce care vor fi recondiţionate se află în Aripa Matia, care poartă numele lui Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, devenit rege al Ungariei la vârsta de 15 ani. Loggia a fost renovată şi împodobită cu numeroase fresce din ordinul mamei acestuia, iar blazoanele Corvinilor sunt aşezate la loc de cinste. O astfel de pictură, aflată în deschiderea loggie, spune legenda originii lui Ioan de Hunedoara, conform căreia el ar fi fost fiul din flori al regelui Sigismund al Ungariei. „Pe un stâlp alăturat se mai vede un copil, cu mărul regatului în mână, iar o filacteră se desfăşura deasupra capului, purtând o inscripţie ştearsă, pe care Ştefan Moller credea că ar putea să citească numele Iohannes”, explica istoricul Virgil Vătăşianu.

Castelul Corvinilor datează din secolul al XV-lea şi este unul dintrecele mai vizitate monumente istorice din Transilvania.


Vă recomandăm şi:

Povestea paradoxalului Gabriel Bethlen, principele ardelean care a visat unirea Moldovei şi Munteniei sub numele Dacia

Gabriel Bethlen (1580 - 1629) a condus Transilvania timp de 16 ani, într-una dintre perioadele cele mai tulburi dar şi înfloritoare din istoria ei şi a rămas unul dintre marile personalităţi din istoria românilor. Principele transilvănean a încercat să ajungă stăpânitor al Moldovei şi al Munteniei, pe care, potrivit istoricilor, ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia.

Legendele necruţătoarei Elisabeta Szilagyi, soţia lui Ioan de Hunedoara şi mama regelui Matia Corvin al Ungariei

Elisabeta Szilagyi a ajuncat un rol important în cucerirea tronului Ungariei de către fiul ei Matia Corvin şi a contribuit la ascensiunea nobiliară a lui Ioan de Hunedoara. Totuşi, mai multe legende o înfăţişează într-o lumină nefavorabilă.

Ioan de Hunedoara înfruntătorul de păgâni şi Matia Corvin, regele cu mândria neînfrânată. Cum îi descria Nicolae Iorga pe cei doi eroi ai Hunedoarei

Nicolae Iorga a lăsat posterităţii unele dintre cele mai memorabile descrieri ale lui Ioan de Hunedoara şi ale lui Matia Corvin. Istoricul i-a prezentat pe voievodul Ioan de Hunedoara şi pe fiul său ajuns pe tronul Ungariei într-o carte publicată în 1906, cu titlul „Neamul Românesc şi Ţara Ungurească”, în care a relatat despre Hunedoara şi eroii ei.

Secretele Castelului Corvinilor. Zece lucruri mai puţin cunoscute despre monumentul fascinant al Hunedoarei

Castelul Corvinilor din Hunedoara are o istorie de peste şase secole, iar în prezent este unul dintre cele mai vizitate monumente din România. Turiştii din toate colţurile lumii i-au trecut pragul şi au rămas impresionaţi de frumuseţea şi de legendele care circulă pe seama lui, însă multe dintre secretele fortăreţei au rămas necunoscute publicului larg.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite