Casa breslelor, în curtea castelului. Proiectul de patru milioane de lei a fost aprobat de Ministerul Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un muzeu dedicat meşteşugurilor va fi înfiinţat în curtea Castelului Corvinilor, după restaurarea unei clădiri vechi din secolul XVI, potrivit unui proiect al Primăriei Hunedoara, finanţat prin granturi externe.

Ministerul Culturii a informat administraţia locală din Hunedoara ca proiectul de restaurare a clădirii administrative din curtea Castelului Corvinilor, aflat pe lista de rezervă a proiectelor care au accesat granturi externe, a fost inclus pe lista de finanţare.

"Primăria Hunedoara a depus la Ministerul Culturii proiectul „Moştenirea culturală Castelul Corvinilor – Muzeul Casa Breslelor, Municipiul Hunedoara”, care a fost clasat pe locul 11 şi se afla pe lista de rezervă. În urma reanalizării dosarelor depuse, proiectul nostru este propus spre finanţare, având ca termen de finalizare data de 30 aprilie 2016. Valoarea totală a proiectului este de 4.344.307,92 de lei, suma fiind nerambursabilă”, a informat primăria.

Primăria Hunedoara a depus anul trecut cererea de finanţare pentru proiectul care prevede restaurarea clădirilii administrative din curtea Castelului Corvinilor şi transformare ei în muzeu. Cea mai mare parte a finanţării va fi acoperită printr-un program derulat de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
Directorul Muzeului Castelului Corvinilor, Costin Tinca, susţine că în prezent este în curs de organizare un muzeu dedicat fierului şi istoriei Hunedoarei, care va avea sediu într-o altă clădire din curtea monumentului istoric.

Un proiect similar a fost depus de Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru reabilitarea Castelului Nopcea din Săcel. Instituţia a solicitat o finanţare prin programul Granturilor SEE (Spaţiul Economic European), pentru a transforma  monumentul istoric, aflat în prezent în conservare, într-un centru expoziţional.


Vă recomandăm şi:

Castelul Corvinilor din Hunedoara este înfăţişat din nou în toată splendoarea, după cinci ani în care a rămas sub schele

Castelul Corvininilor din Hunedoara şi-a schimbat înfăţişarea, dup cinci ani în care una dinter faţadele monumentului istoric a fost acoperită cu schele din lemn. Schelele au fost debarasate în această săptămână.

Cât de bogată a fost Hunedoara în ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar. Aurul, fierul şi cărbunele au transformat-o într-un „El Dorado“ pentru străini

Aurul, fierul şi cărbunele au transformat Hunedoara în trecut, într-unul dintre cele mai prospere ţinuturi din Transilvania. În ultimele decenii ale secolului XIX, industria Hunedoarei beneficia de investiţii masive, care au transformat cu totul situaţia economică a regiunii.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut

Un orăşel plin de viaţă la poalele unui castel medieval, în care oamenii muncesc în minerit şi în uzina de fier, se îmbracă frumos, cu eleganţa specifică vremurilor, fac comerţ în târgul mereu aglomerat de căruţele cu coviltir şi petrec sub cerul liber. Atmosfera Hunedoarei din urmă cu un secol este descrisă minuţios în fotografiile realizate de un călător maghiar.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite