Cartofi-trufanda la preţ de lux cu iz străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartofii noi din piaţa Devei poartă semnătura Ungariei şi Bulgariei. Producătorii locali spun că preferă să aducă marfă de peste hotare decât să o cultive ei, pentru că doar aşa reuşesc să iasă pe profit.

Preţul porneşte de la 4,5 lei per kilogram şi atinge pragul maxim de şase lei.

Atât trebuie să scoată din buzunar devenii care vor să mânânce cartofi noi.

Comercianţii spun că nici nu se pune problema să scadă cifrele, pentru că asta ar însemna să iasă în pierdere.

La cât de mult costă aratul, discuitul, sămânţa, săpatul şi erbicidul nici nu mă pot gândi să-i cultiv eu. Ca să ai profit trebuie să însămânţezi cel puţin zece hectare, iar asta înseamnă mulţi bani, în condiţiile în care statul nu te ajută cu nimic. Atunci, nu e mai bine să-i iei din import şi nici să-ţi mai faci griji că poate bate grindina şi rămâi cu ochii-n soare?”, a spus Mircea Păpădie, vânzător în piaţa agro-alimentară din Deva.

Comercianţii preferă astfel  să ia cartofi noi cu 3,80 - 4 lei din Ungaria sau Bulgaria şi să îi vândă pe tarabele devene cu cinci-şase lei.

Dacă vreţi cartofi româneşti, cultivaţi la Haţeg, pe tărâm hunedorean, nu aveţi la dispoziţie decât cultura de anul trecut, la 2,5 lei kilogramul. 

image

O singură dată am cumpărat cartofi noi anul acesta. Am luat ce am găsit mai mic, ca să plătesc mai puţin” – Olimpia Câmpean, 57 ani, administrator

image

Întotdeuna merg pe cartofi  vechi. Chiar dacă nu arată aşa bine, cel puţin sunt de două ori mai ieftini decât cei noi” – Nelu Bisorca, 55 ani, pensionar

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite