Capii revoltei sângeroase din Hunedoara răsuflă uşuraţi. Sentinţa după violenţele extreme asupra poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi dintre protagoniştii revoltei de la Hunedoara.
Doi dintre protagoniştii revoltei de la Hunedoara.

Capii revoltei sângeroase din Hunedoara răsuflă uşuraţi. Au primit pedepse uşoare după violenţele extreme asupra poliţiştilor.

Magistraţii Judecătoriei Hunedoara au pronunţat sentinţa în dosarul „revoltei din Hunedoara”, în care 25 de hunedoreni au fost trimişi în judecată pentru participarea la incidentele grave petrecute pe Strada Batiz (cartierul Micro 6) din municipiu.

Scenele s-au petrecut în după-amiaza de 18 aprilie, chiar în Ajunul Paştelui şi în timpul Stării de Urgenţă, iar principalii acuzaţi pentru infracţiuni de ultraj împotriva poliţiştilor şi jandarmilor au fost Ştefan Laco, Ionel Costineanu, Gheorghe Moldovan şi Francisc Moldovan. Cei patru au fost trimişi în arest preventiv doua zi.

Pedepse cu suspendare pentru „capii răscoalei”

Joi, magistraţii au decis punerea în libertate a celor patru şi condamnarea lor după cum urmează:

Ionel Costineanu a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de un an şi şase luni de închisoare, pentru două fapte de ultraj, comise asupra unui poliţist şi a unui jandarm, pedeapsa fiind cu suspendare. Ionel Costineanu ar fi ameninţat cu moartea forţele de ordine, a scos un spray lacrimogen pe care l-ar fi îndreptat spre ele şi a încercat să lovească un poliţist cu pumnul şi s-a opus încătuşării. A fugit apoi în casă şi de la fereastră a continuat să îi ameninţe pe poliţişti.

Ştefan Laco a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de doi ani de închisoare, pentru două infracţiuni de ultraj, comise asupra unui poliţist şi a unei poliţiste, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, distrugere, instigare publică, lovire, ameninţare, pedeapsa fiind cu suspendare. Ştefan Laco a instigat mulţimea la violenţă împotriva poliţiştilor şi jandarmilor, a lovit cu un bolovan o maşină a Poliţiei şi a lovit cu o cărămidă, în spate, o poliţistă. Doar faptul că poliţista purta vesta antiînjunghiere din dotare a făcut ca aceasta să nu sufere o vătămare corporală gravă. De asemenea, a aruncat cu pietre asupra maşinilor Poliţiei, una dintre ele lovind un poliţist, care se afla în interior şi cauzându-i o „contuzie piramidă nazală”.

Gheorghe Moldovan a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de doi ani de închisoare pentru dou fapte de ultraj, asupra unui poliţist şi a unui jandarm, precum şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi instigare publică, pedeapsa fiind cu suspendare. Gheorghe Moldovan s-ar fi năpustit asupra organelor de ordine şi-ar fi început să lovească cu pumnii şi braţele în geamurile şi caroseria unui autoturism al Poliţiei, în care se refugiaseră un agent de polişie şi un poliţist local. De asemenea, i-a instigat pe localnici să arunce cu bolovani şi să atace forţele de ordine. Le-a strigat: „vă omor, mergeţi mă de aici”. La scurt timp, când poliţiştii s-au prezentat la uşa locuinţei sale, i-a atacat cu o sticlă şi s-a luptat cu ei, în încercarea de a scăpa.

arest


Iulian Francisc Moldovan a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de doi ani de închisoare, pentru două fapte de ultraj comise asupra a doi poliţişti, pedeapsa fiind cu suspendare. Francisc Moldovan s-ar fi repezit la un poliţist cu o bâtă groasă din lemn şi l-ar fi lovit-o în cap (zona frunţii), provocându-i instantaneu sângerarea şi pe moment dezechilibrarea. De asemenea, s-a luptat cu un alt poliţist, pe canapea, şi a reuşit să îi ia acestuia, din tocul de pe centură, tubul de spray iritant lacrimogen din dotare. Ar fi început să îl lovească cu tubul de spray în zona feţei şi capului, cauzându-i mai multe leziuni şi provocându-i sângerarea imediată. A luat şi tomfa (bastonul) unui poliţist şi a fugit, sărind pe fereastră, însă a fost capturat de poliţişti şi luptătorii Serviciului de Acţiuni Speciale.

„Faptele de care au fost acuzaţi inculpaţii ar fi fost comise prin ameninţări cu acte de violenţă, dar şi prin agresarea fizică efectivă a poliţiştilor, violenţe ce în cazul unora dintre aceştia au avut ca urmare leziuni corporale ce au necesitat îngrijiri medicale. Nu putem ignora nici numărul mare de poliţişti şi jandarmi ce ar fi fost agresaţi de inculpaţi”, se arată în dosarul.

Magistraţii au condamnat la nouă luni de închisoare, cu suspendare, alte două femei, inculpate pentru instigare publică la ultraj, iar cei mai mulţi din restul hunedorenilor anchetaţi au primit amenzi penale de până la 2.400 de lei. Sentinţa pronunţată de Judecătoria Hunedoara nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.


Revolta din Ajunul Paştelui

Ancheta în dosarul „recoltei din Hunedoara” a fost coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, iar mai mulţi dintre inculpaţi au fost identificaţi în urma vizionării imaginilor video şi „Live-urilor” (transmisiuni video în direct) din timpul incidentelor publicate de localnici pe paginile reţelelor de socializare. Potrivit procurorilor incidentele au început în după-amiaza de 18 aprilie 2020, în Ajunul Paştelui, când un echipaj de Poliţie a oprit pe Strada Batiz, din cartierul Micro 6, pentru a legitima mai multe persoane aflate în faţa unui bloc. Patrula mixtă, formată dintr-un poliţist şi un jandarm, a dat peste un bărbat aflat sub influenţa băuturilor alcoolice (Ionel Costineanu), care a refuzat să prezinte documentele solicitate şi a devenit recalcitrant. În scurt timp, pe stradă şi-au făcut apariţia câteva zeci de oameni, unii curioşi de ce se întâmplă, alţii revoltaţi de atitudinea forţelor de ordine care au încercat să îl imobilizeze pe bărbat, pentru a-l aduce la secţie.

Mai multe echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei au ajuns la faţa locului, unde tensiunea dintre forţele de ordine şi localnici crescuse. Poliţiştii au folosit armamentul din dotare şi au tras un foc de armă în plan vertical, pentru a dispersa mulţimea. Au fost întâmpinaţi cu strigăte, înjurături şi pietre, iar unii dintre localnici s-au repezit spre autospecialele de Poliţie şi le-au avariat. Mai mulţi localnici au acuzat forţele de intervenţie de comportament abuziv. La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de Poliţie, Jandarmerie şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale. Strada Batiz a fost blocată, oamenilor li s-a cerut să intre în locuinţe, iar ordinea şi siguranţa publică a fost restabilită în aceeaşi seară, informau reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara. Timp de o săptămână, pe Strada Batiz au fost trimise în patrulare forţe de ordine, pentru a preveni izbucnirea unor conflicte similare, în contextul Stării de Urgenţă.


Mai puteţi citi şi:

VIDEO Revolta din Hunedoara a băgat un cartier în izolare. Mărturii de pe strada „militarizată”

VIDEO Revolta din Hunedoara: patru oameni au fost arestaţi după conflictul cu forţele de ordine

Noul coronavirus zdruncină cartierele din Valea Jiului. Cum sunt „taxate“ revoltele de la „polul sărăciei“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite