Canadienii au găsit aur în Munţii Apuseni şi vor să investească peste un miliard de dolari în exploatarea a trei noi zăcăminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei noi zăcăminte ar putea fi deschise în judeţ. ARHIVĂ
Trei noi zăcăminte ar putea fi deschise în judeţ. ARHIVĂ

Grupul canadian Carpathian Gold, prin compania Samax România, intenţionează să înfiinţeze trei noi exploatări miniere de aur şi cupru în zona Rovina din judeţul Hunedoara.

Potrivit prefectului Hunedoarei, Sorin Vasilescu, compania minieră Samax, cu capital canadian, plănuieşte să investească aproximaticirca 1,2 miliarde de dolari pentru a deschide şi funcţionaliza cele trei exploatări miniere.

„Zăcământul de la Rovina conţine cantităţi importante de aur şi cupru, 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru. Canadienii de la Samax au făcut prospecţiunile necesare şi au găsit cantităţi importante de aur şi cupru, dânşii dorind exploatarea acestor zăcaminte. Exploatarea de la Rovina se va găsi pe raza a trei comune: Crişcior, Bucureşci şi Buceş şi va fi o investiţie de mare amploare, care va aduce 600 de locuri de muncă în exploatarea propriu-zisă şi încă 1.400 de locuri în servicii", a declarat prefectul Sorin Vasilescu, citat de Mediafax.

Nu folosesc fără cianuri
Exploatarea zăcămintelor minier se va face prin flotaţie, şi va rezulta un aliaj de cupru cu aur.

În zona Rovina au fost identificate trei zăcăminte cuprifere cu conţinut de aur, două dintre acestea, cele de la Remetea şi Colnic, de pe raza comunei Bucureşci, urmând a fi exploatate în cariere de suprafaţă, iar cel de la Valea Gârzii – Crişcior la subteran. De asemenea, în comuna Bucureşci va fi deschisă şi o uzină de prepare, minereul urmând a fi prelucrat printr-un procedeu tehnologic care nu foloseşte cianurarea.


„Durata de viaţă a exploatării o estimăm la circa 20 de ani, în perimetru existând în jur de 400 de milioane de tone de minereu. De aici se va exploata minereu cuprifer cu conţinut de aur, metalul preţios fiind, în concentrat, prezent cu 50-60 de grame pe tonă. Ca o comparaţie, în alte mine din zona Bradului prezenţa aurului în tona de minereu era de 20 de grame”, a spus Sorin Halga, reprezentant al firmei canadiene ce face prospecţiuni la Rovina.


Concesiunea de la Rovina este situată în Munţii Apuseni, în vecinătatea exploatărilor de la Roşia Montană.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite