Când se decide soarta fostului primar din Lupeni, acuzat de corupţie. Procesul a fost suspendat în trecut după ce Cornel Resmeriţă a susţinut că este bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Resmeriţă.
Cornel Resmeriţă.

De peste doi ani, procesul în care Cornel Resmeriţă este acuzat de infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu de peste 3,3 milioane de lei, îşi aşteaptă deznodământul.

Procesul în care Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni din perioada 2000 – 2016, a fost acuzat de infracţiuni de corpupţie, s-a derulat cu dificultate, după ce fostul primar a arătat că este prea bolnav pentru a se prezenta în faţa instanţei. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara în noiembrie 2016 şi a suferit o serie de amânări şi suspendări, din motivele medicale invocate de apărătorii lui Resmeriţă în numele acestuia. O soluţie în dosar ar putea fi dată în 20 martie, dată la care Tribunalul Hunedoara a stablit noul termen al procesului. 

În dosarul instrumentat de Direcţia Naţională Anticoruţie, Cornel Resmeriţă a fost acuzat că împreună cu fostul şef al Compartimentului de Achiziţii de la Primăria Lupeni, Alin Condoiu, a atribuit ilegal societăţii Termogaz Company, reprezentată de afaceristul Dorel Gărdean (inculpat în dosar) un contract în valoare de aproape 11 milioane de lei, finanţat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Contractul semnat în 2011 avea ca obiect obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja. „Acest contract a fost atribuit de Cornel Resmeriţă şi Alin Condoiu cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare şi prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea preţului cu suma de 3.364.144 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât şi un folos necuvenit obţinut de SC Termogaz Company SA”, informa Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Potrivit anchetatorilor, deşi cei doi inculpaţi cunoşteau din proiectul tehnic, întocmit anterior de o firmă specializată, că alimentarea cu energie electrică a staţiunii se poate realiza cu o sumă mai mică, aceştia au acceptat preţul propus de Termogaz Company fără a-l supune unei cenzuri reale. Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate în regim de urgenţă de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Primăria municipiului Lupeni s-a constituit parte civilă în cauză.

În luna februarie a anului 2015, Cornel Resmeriţă a fost ridicat de procurorii DNA şi reţinut şi arestat preventiv pentru o lună. Ulterior a fost trimis în arest la domiciliu, iar în prezent este judecat în stare de libertate. Din 2016, când a expirat cel de-al patrulea mandat de primar obşinut de Resmerişă, acesta a fost urmat la conducerea Primăriei Lupeni, de fiul său cel mare, Cristian Resmeriţă, pentru o scurtă perioadă, şi apoi de mezinul Lucian Resmeriţă. 


Vă recomandăm să citiţi şi:

Problema „jupânilor eterni“ ai Văii Jiului: primarii cu probleme penale care au condus decenii întregi oraşele de la polul sărăciei

Moştenitorul baronului Resmeriţă la Primăria Lupeni: deputatul Cristian Resmeriţă a strâns o avere fabuloasă în câţiva ani, cu donaţii şi cadouri

Primarul Cornel Resmeriţă a primit lovitura DNA în ancheta "Gala Bute". A fost reţinut sub acuzaţia de corupţie

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite