CAMPANIE "HUNEDORENI DE IMPORT": Irlandezul stabilit în „ţara lui Dracula”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut în Irlanda, Kevin Ryan este încântat de statutul de hunedorean şi e hotărât să-şi petreacă restul vieţii la Deva. În anii ’80 era în Liban angajat ca lunetist în cadrul misiunilor ONU de păstrare a păcii. Acum este hunedorean prin adopţie.

Căsătoria l-a adus pe irlandezul Kevin Ryan pe meleagurile judeţului Hunedoara. A fost atât de încântat de ospitalitatea românilor, încât nu s-a mai întors la Belfast. „M-am mutat cu soţia la Deva cu intenţia clară de a-mi petrece viaţa aici până la final. Rudele mele au spus că sunt nebun. Cum adică să mă stabilesc în ţara lui Dracula?”, a povestit irlandezul.  Cu toate acestea, a făcut pasul, iar acum este fericit.

„M-a atras ospitalitatea culinară a devenilor. Te invită la ei acasă şi toţi te servesc cu mâncare. Pentru mine asta a fost ceva extraordinar în comparaţie cu societatea închisă care există în Occident”, a spus Kevin Ryan. 

Sunt însă realităţi hunedorene cu care irlandezul nu se poate obişnui încă. „Am fost în multe case de hunedoreni şi în toate am găsit curăţenie exemplară. Nu pot să-mi explic atunci de ce pe stradă sunt aruncate tone de gunoi, deşi oraşul e plin de pubele. Nu suport cerşetorii. Este de neacceptat să ceri bani pentru nimic. În fine, nu gestionez deloc fenomentul şpăgii. Dacă în Irlanda vrei să mituieşti un medic sau un poliţist eşti arestat pe loc”, a mai spus irlandezul.

Fără poveşti cu arme

În privinţa ideii unanime cum că irlandezii fac casă bună cu tăria, Kevin Ryan este foarte tranşant. „Se zice că Dumnezeu a creat alcoolul ca să oprească irlandezii să conducă lumea. E adevărat. În Castlebar, oraşul meu natal, sunt 40 de baruri la o populaţie de 7.000 de locuitori”, a spus Ryan. Despre meseria sa de lunetist, irlandezul spune că şi-a impus să nu vorbescă niciodată despre faptele sale de arme. Şi asta din cauza filmelor, care prezintă lunetiştii ca fiind nişte killeri.

Secretul unui lunetist de primă clasă

Deşi nu vrea să vorbească despre misiunile sale, irlandezul dezvăluie secretul unui lunetist adevărat. „Un lunetist poate lovi în plin un om de la 2.000 de metri. Totul este o ştiinţă a gestionării respiraţiei. Tragi pe expiraţie maximă. Un milimetru abatere la gura ţevii înseamnă 10 centimetri eroare faţă de ţintă”, a explicat fostul lunetist.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite