Călugărul care a murit lângă mormântul lui Arsenie Boca: de ce şi-a dorit duhovnicul Vasile să fie îngropat aproape de locul de veci al îndrumătorului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călugărul Vasile Prescure, în 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Călugărul Vasile Prescure, în 2014. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mănăstirea Prislop este în doliu după moartea călugărului Vasile Prescure, omul care se retrase la mănăstire pentru a trăi ultimii ani din viaţă lângă mormântul părintelui Arsenie Boca. Vasile Prescure îl cunoscuse pe duhovnic în tinereţe şi relata că Arsenie Boca a fost cel care l-a îndrumat spre viaţa monahală.

Călugărul Vasile Prescure, unul dintre cele mai cunoscute personaje de la Mănăstirea Prislop, a murit la 88 de ani. Fostul arhimandrit şi stareţ s-a retras la Prislop în urmă cu şase ani, cu dorinţa de a trăi ultima parte a vieţii şi de a fi înmormântat lângă locul de veci al lui Arsenie Boca. Zilele trecute, ultima dorinţă a călugărului s-a împlinit. “El a trecut la Domnul, lăsând în urmă un model de smerenie şi de viaţă duhovnicească autentică”, informează Episcopia devei şi Hunedoarei.

În 2009, duhovnicul se retrăsese într-una dintre cămăruţele mănăstirii, fericit că îşi poate petrece ultimii ani ai vieţii aproape de mormântul celui pe care îl considera „un sfânt pe care Dumnezeu l-a dat României“. În tinereţe, călugărul Vasile l-a cunoscut pe fostul stareţ Arsenie Boca, în perioada adolescenţei. „Se vorbea despre dânsul că e făcător de minuni şi că poate vedea în sufletele şi în gândurile oamenilor. Avea un dar excepţional de la Dumnezeu“, relata preotul, într-o declaraţie dată pentru adevarul.ro, în 2014. Călugărul adăuga că atunci când l-a întâlnit pentru prima oară pe Arsenie Boca, acesta ar fi văzut în tânărul de 16 ani, la acea vreme, un viitor slujitor al bisericii. „Părintele m-a întrebat atunci care dintre părinţii mei a fost la mănăstire, iar întrebarea aceasta venită de la un om care nu mă mai văzuse m-a tulburat mult timp de atunci, ştiind că mama mea chiar a fost la mănăstire“, relata monahul.

Călugărul Vasie Prescure explica de ce în ultimii ani numărul pelerinilor de la Prislop a crescut fulminant. „Motivul principal pentru care oamenii vin la Mănăstirea Prislop este faptul că aici este mormântul unui om sfânt, părintele Arsenie Boca. Una este să vii la Mănăstirea Prislop pentru a te ruga la mormântul unui om sfânt şi a te bucura de binecuvântarea acestui loc şi alta este când vii ca simplu turist, doar pentru a face fotografii şi a spune că ai vizitat lăcaşul. Un om care ajunge aici ca turist, fără să aibă sentimentul religios şi preocupări duhovniceşti, vede nişte clădiri frumoase, nişte păduri, dar cum vine, aşa şi pleacă. În schimb, cei care vin cu credinţă la mănăstire simt că locul acesta este sfânt şi pleacă de aici mulţumiţi sufleteşte. Trăiesc aici o emoţie puternică, pe care o transmit apoi celor din jur“, relata părintele Vasile, în urmă cu un an, pentru adevarul.ro.


Vă recomandăm şi:

Călugărul retras de pe Muntele Athos, care păzeşte casa lui Arsenie Boca: „Duhovnicul a murit otrăvit de securişti. Se simte binecuvântarea lui peste tot“

Nicolae, un călugăr care a trăit mai mulţi ani pe Muntele Athos, susţine că Arsenie Boca a murit otrăvit de securişti. Nicolae a ales să se retragă pe munte, într-un loc pe care îl consideră sfânt: dealul unde s-a născut şi a copilărit duhovnicul Arsenie Boca. Pustnicul are grijă de bordeiul ridicat pe locul vechii vetre părinteşti a călugărului Arsenie şi de mobilierul care a aparţinut familiei Boca.

Nepoata lui Arsenie Boca, despre patimile călugărului: „Cel mai mult l-a durut că nu a mai fost lăsat să slujească“

Zoe Dăian, nepoata lui Arsenie Boca, a relatat despre anii în care duhovnicul a avut grijă de ea. Cea mai mare durere a părintelui Arsenie Boca, susţine ea, a fost că nu i s-a mai permis să slujească. Zoe se declară convinsă de harul pe care l-ar fi avut unchiul ei, dar adaugă că unele dintre afirmaţiile despre minunile făcute de acesta sunt exagerate.

Visul distrus al lui Arsenie Boca. De ce a militat duhovnicul pentru reducerea numărului de mănăstiri: „Sărăcia lor duce la cerşetorie, taxe pe slujbe, ruşini“

O scrisoare semnată de părintele Arsenie Boca, veche de peste jumătate de secol, stârneşte controverse. Călugărul de la Prislop i-a scris episopului Andrei Magheiru, al Aradului, pentru a-i arăta de ce este mai bine ca numărul mănăstirilor să fie mai mic şi nu oricine trebuie primit în rândul călugărilor. Stareţul se plângea şi de modul în care au decăzut unele aşezăminte.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite