Călugării care au făcut faimoase locurile unde au slujit. O vorbă a lui Arsenie Boca a scos din anonimat Mănăstirea Prislop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iustin Pârvu, Ilie Cleoa şi Arsenie Boca.
Iustin Pârvu, Ilie Cleoa şi Arsenie Boca.

Duhovnicii Iustin Pârvu, Ilie Cleopa şi Arsenie Boca se numără printre cei care au reuşit, datorită personalităţii lor, să scoată din anonimat şi să transforme în locuri de pelerinaj pentru mii de oameni mănăstirile în care au slujit.

Arsenie Boca a slujit în anii 1950 la Mănăstirea Prislop, însă abia după moartea duhovnicului vechea biserică din Ţara Haţegului a căpătat faima de care se bucură în prezent. Biserica de piatră ridicată în secolul al XV-lea are o istorie bogată în legende, însă niciuna dintre ele nu atrage pelerinii la fel de mult cum o face mormântul călugărului Arsenie Boca, decedat în 1989. În ultimii ani, locul de veci a ajuns să fie vizitat în fiecare sfârşit de săptămână de mii de oameni din toate colţurile ţării, iar în jurul lui să se dezvolte afacerile prospere ale comercianţilor de suveniruri, cărţi despre Arsenie Boca şi obiecte de cult. La faima mănăstirii Prislop au contribuit minunile atribuite lui Arsenie Boca, dar şi vorbele sale de duh, una dintre cele mai celebre fiind „Va lua ţara foc de la Prislop”.

Mănăstirea duhovnicului Iustin Pârvu
Mănăstirea Petru Vodă a fost înfiinţată în 1991, iar faima ei se datorează duhovnicului Iustin Pârvu. A fost cel care, în 1991, a pus piatra de temelie a mănăstirii din judeţul Neamţ, i-a fost stareţ şi a închinat aşezarea martirilor din temniţele comuniste. Iustin Prâvu a petrecut 16 ani în închisorile regimului comunist, fiind  arestat în anul 1948, pentru convingeri legionare. A fost încarcerat la Suceava, Văcăreşti, Jilava, Aiud, Piteşti şi a executat muncă silnică în mina de la Baia Sprie. În 1964 a fost eliberat, iar ulterior a fost reprimit în monahism. Iustin Pârvu a murit în anul 2013, iar potrivit apropiaţilor săi, cu doar 5 zile înainte de moarte ar fi prevestit urgia asupra poporului român: „12 luni de libertate şi vine urgia”, ar fi spus fostul călugăr, la a cărui înmormântare au participat sute de preoţi şi mii de pelerini. Vorbele sale spuse la Mănăstirea Petru Vodă continuă să stârnească patimi şi controverse. La fel şi locul în care a slujit în ultimii ani ai vieţii.

Sihăstria lui Ilie Cleopa
Manastirea Sihastria se află la 20 de kilometri de Târgu Neamţ şi a devenit un loc de pelerinaj în anii 1990, datorită duhovnicilor Paisie Olaru şi Ilie Cleopa. Prima atestare a aşezământului datează din 1655, iar biserica actuală a acesteia a fost ridicată în 1824. Lipsită de importanţă istorică faţă de alte mănăstiri din zona Moldovei, mănăstirea a devenit faimoasă în întreaga ţară, în ultimii ani de viaţă ai  preotului Ilie Cleopa care a slujit aici. Până la moartea teologului, în 1998, mănăstirea a fremătat de mulţimile de pelerini care veneau să îi asculte învăţăturile. De altfel, Ilie Cleopa a fost autorul a 16 volume, cuprinse într-o colecţie intitulată „Ne vorbeşte părintele Cleopa”. La mănăstirea Sihăstria, pelerinii vizitează cimitirul mănăstirii, şi schitul denumit „Sfântul Cleopa”.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite