Buncărul invizibil din care erau dirijate cele mai devastatoare rachete. Secretul său, păstrat cinci decenii VIDEO

Buncărul invizibil din care erau dirijate cele mai devastatoare rachete. Secretul său, păstrat cinci decenii VIDEO

Doar acoperişul fostului centru de comandă al rachetelor a rămas vizibil din aer. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Un „buncăr invizibil” folosit pentru coordonarea divizioanelor de rachete, se numără printre locurile cel mai bine camuflate din judeţul Hunedoara. Imaginile aeriene arată ce rămăsese „la vedere” din el.

Imaginile aeriene arată cât de bine era camuflat „locul interzis” al Hunedoarei, un fost centru de comandă al rachetelor, ajuns o ruină în ultimii ani.

GALERIE FOTO - CENTRUL DE COMANDĂ

VIDEO - IMAGINI AERIENE CU ZONA BUNCĂRULUI SECRET

Au trecut aproape două decenii de la închiderea unităţilor militare care făceau parte din Regimentul 15 Rachete şi artilerie antiaeriană din judeţul Hunedoara.

Labirintul de buncăre ascuns sub piaţa centrală a Hunedoarei, dezvăluit odată cu renovarea unei clădiri VIDEO

Tenebrele războiului mondial. Buncărul uriaş săpat în secret, sub Cetatea Devei, are o intrare ascunsă VIDEO

Unele foste construcţii militare, abandonate în ultimii ani, au rămas şi în prezent necunoscute localnicilor, deşi se află în pădurile din vecinătatea municipiului. În jumătatea de secol în care au funcţionat, centrul de comandă şi cele patru divizioane ale  Regimentului 15 erau inaccesibile civililor, iar militarii care le deserveau nu aveau voie să ofere informaţii despre ele. Mai mult, cele mai multe dintre construcţii erau extrem de bine camuflate.


Fostul centru de comandă al rachetelor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL


Centrul de comandă de unde a fost coordonată activitatea unităţilor militare antiaeriene din judeţul Hunedoara era cel mai bine ascuns vederii, deşi a fost construit la marginea Hunedoarei şi a Teliucului. Imaginile aeriene pot arăta doar acoperişul cenuşiu al acestuia, în mijlocul pădurii vaste care se întinde peste dealurile Hunedoarei, Silvaşului şi Teliucului. Din aer, locul putea fi uşor confundat cu un petec de beton sau zgură, care nu atrăgea atenţia într-o zonă dominată de construcţiile uriaşe ale combinatului siderurgic din Hunedoara şi ale minelor de Teliuc.

 


Imagini aeriene cu locul secret. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL


Cea mai mare parte a construcţiei se afla sub pământ, unde a luat forma unui buncăr uriaş, cu mai multe niveluri şi încăperi.

Descoperire uimitoare lângă o fostă bază militară antiaeriană. Rachetă prăbuşită, rămasă îngropată VIDEO

Secretele bazei militare interzise din munţii Hunedoarei - scutul antiaerian care apăra ţara de americani cu rachete sovietice în Războiul Rece

 

„Aici exista o tură de serviciu permanent asigurată printr-un şef de tură, ofiţer în statul major şi un ofiţer de serviciu pe transmisiuni cu echipele aferente. Tot aici se afla şi punctul de dirijare a aviaţiei militare, deservit de un ofiţer”, informa Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă si Retragere din judeţul Hunedoara „Sarmizegetusa”.


Fostul centru de comandă al rachetelor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Regimentul antiaerian din judeţul Hunedoara a fost înfiinţat la sfârşitul anilor ´50, pentru a apăra regiunea industrială de atacurile aeriene. Era compus din patru divizioane de foc, amplasate în zonele Haţeg, Orăştie, Vadul Dobrii şi Ilia şi dintr-un divizion tehnic, amplasat la Hunedoara. Punctul de comandă al acestuia, de tip semiîngropat, a fost amenajat în Hunedoara. Unităţile militare erau menite să asigure apărerea antiaeriană a oraşelor Deva, Hunedoara, Haţeg şi Orăştie şi a unor unităţi industriale importante ca termocentrala Mintia, combinatele din Hunedoara şi Călan, uzinele din Orăştie şi Cugir, minele de fier din Ghelari şi Teliuc şi a nodului feroviar Simeria.


Acoperişul fostului centru de comandă al rachetelor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Divizioanele de foc din zona Hunedoarei au fost dotate iniţial cu rachete Dvina, care au fost înlocuite în anul 1985 de sistemul S-75M3 Volhov, ambele de provenienţă sovietică, cu baterii de artilerie antiaeriană, de calibrul 57 mm, pentru apărarea antiaeriană la înălţimi mici şi, din anii ´80, cu mitraliere antiaeriene MR-4 de calibrul 14,5 mm de provenienţă românească.

 


Video din interior. ADEVĂRUL

 


Unităţile militare au fost dezafectate la începutul anilor 2000. Perimetrele unora dintre ele, ca fostul divizion din Vadu Dobrii şi cel de la Haţeg, sunt încă păzite, în schimb fostul centru de comandă a fost devastat de localnici şi lăsat să se ruineze.

 


Video, pe larg.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele fostelor baze militare din zona Hunedoarei, de care nimeni nu îndrăznea să se apropie VIDEO

Secretele militare ale combinatului din Hunedoara, dezvăluite de CIA: buncărele care puteau rezista bombelor atomice

Armata de fete a lui Ceauşescu. Imagini unice, din 1988, cu tinerele care făceau senzaţie în uniformă | VIDEO

 

 

 

Centrul de comandă al regimentului antiaerian. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL 1

Imagini din aceeasi galerie
  • Centrul de comandă al regimentului antiaerian. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL 1
  • Centrul de comandă al regimentului antiaerian. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
  • Centrul de comandă al regimentului antiaerian. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL 2
  • Centrul de comandă al regimentului antiaerian. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL 3
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările