Bucătarul hunedorean Marius Felea este expert în mâncarea gătită în stil asiatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut de la bucătăria românească la cea italienească, pentru ca, în final, să se specializeze în cea asiatică. Marius Felea a terminat Facultatea de Electromecanică din Timişoara şi a intrat în câmpul muncii ca inginer. Şi-a început activitatea în Constanţa, la o firmă de reparaţii containere.

.Acolo au început legăturile sale cu asiaticii. „Îmi aduc aminte că am cunoscut un individ care fugise din Siria. Aşa am ajuns să iau contact cu specificul alimentar al diverşilor navigatori străini”, a declarat Marius Felea. Ulterior, a lucrat o perioadă la navele chinezeşti, ocupându-se de partea de reparaţii. Îşi aminteşte că echipajul avea la dispoziţie o bucătărie cât „două cutii de pantofi”, dar în care se gătea cât pentru 40 de oameni. Întrucât soţia sa este din oraşul de pe Cerna, în ’99 a ajuns în judeţul Hunedoara. A abandonat meseria de inginer electromecanic pentru a se angaja în domeniile care erau la mare căutare şi astfel a devenit bucătar. Făcuse, întâmplător, un curs de calificare în această meserie, însă a trebuit să facă şi şcoală în domeniu. S-a angajat în Deva, într-o bucătărie italiană în care a lucrat şase ani. Gătea pentru aproape 300-400 de italieni care se aflau în oraşul de la poalele Cetăţii în acea perioadă. Ulterior, a ajuns să colaboreze cu un american care a deschis un restaurant cu specific  asiatic. „A venit în reşedinţa de judeţ cu circa 700 de kilograme de mâncare şi cu sute de reţete asiatice”, a precizat  Marius.

A gătit pentru ambasadorul Chinei
Din Deva s-a mutat cu jobul în Hunedoara, unde a ajuns să lucreze în apropierea unui magazin chinezesc. „Chinezul de acolo venea periodic să mănânce ceea ce eu găteam, dar  niciodată nu ezita să mă corecteze. Eu ştiam să gătesc mâncare asiatică, dar după modelul americanilor. El m-a adus pe calea cea bună, m-a învăţat unde trebuie să pun sare puţină şi mi-a spus unde greşesc”, a mai precizat bucătarul.

Marius  Felea a pregătit masa chiar ambasadorului Chinei în România. Acesta venise în Deva cu o întreagă suită. Un ataşat cultural i-a explicat hunedoreanului ce doreşte să mănânce oaspetele străin. „Adevăraţii chinezi obişnuiesc să mănânce light. Un kilogram de orez trebuie fiert în patru litri de apă până devine un fel de pastă. Nu se pune sare absolut deloc şi se asortează, printre altele, cu legume”, a adăugat bucătarul.

Întrebări şi răspunsuri

Unde este mai uşor de lucrat: în bucătăria românească sau în cea asiatică?
În cea asiatică, pentru că totul trebuie să se mişte foarte repede. O porţie de mâncare asiatică durează aproximativ trei minute, după care i se distruge gustul, aromele se întrepătrund şi totul devine un fel de tocăniţă.

Obişnuiţi să mâncaţi din ceea ce gătiţi?
Nu. Eu gătesc după ochi şi după miros. Dacă mănânci, îţi strici gustul şi nu mai poţi găti ca la carte. Pot număra pe degete de câte ori gust din mâncarea pe care o fac într-un an, iar la capitolul rateuri nu depăşesc unu la sută.

Exceptând locul de muncă, obişnuiţi să gătiţi şi acasă?
Nu. Soţia nu găteşte nici ea, vine şi mănâncă la mine la serviciu.

Ce-i place
„Să stau cu capul în tigaie 12 ore, întrucât pun pasiune absolut în tot ceea ce fac. Gătesc chiar şi 100 de porţii într-o zi. Dacă aş avea mai mult timp liber, mi-ar plăcea să dorm mai mult, întrucât meseria de bucătar e obositoare.  Acum 30 de ani mă plimbam cu bicicleta, acum nu mai pot să fac aşa ceva”, a spus Marius.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac condiţiile grele de viaţă. Am crescut şi m-am format în perioada ceauşistă, când puteai să-ţi alegi şi să-ţi urmezi singur linia vieţii, puteai să o controlezi într-o oarecare măsură“.

PROFIL
Născut. 11.09.1954, Abrud
Studii. Facultatea de Electromecanică Timişoara
Experienţă. Fost inginer electromecanic, actual bucătar
Familie. Căsătorit, copii

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite