BocaMania a invadat China. Fabrica de „icoane“ cu chipul lui Arsenie Boca se află la 8.000 de kilometri distanţă, iar călugărul este confundat de chinezi cu Iisus Hristos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele dintre tablourile care îl înfăţişează pe Arsenie Boca, vândute în preajma mănăstirilor ca obiecte sfinţite, sunt realizate de fapt într-o fabrică din China. Societatea în care lucrează câteva zeci de angajaţi se află într-o provincie înfrăţită cu municipiul Hunedoara. Chinezii vând marfa pe Internet.

Arsenie Boca a devenit un brand chiar şi pentru fabricile din China. Mai multe serii din tablourile care îl înfăţişează pe duhovnic sunt realizate într-o fabrică din provincia Zehjiang, în care se află Kaihua, un oraş înfrăţit cu municipiul Hunedoara. Obiectele realizate manual de chinezi sunt exportate în ţările cu comunităţi ortodoxe importante, printre care şi România, ori sunt oferite la vânzare pe pe paginile on-line de cumpărături.

„Compania de obiecte religioase Fengming a fost înfiiinţată în 2003, are peste 50 de lucrători şi este specializată în realizarea picturilor, tablourilor şi suvenirurilor religioase bizantine, ortodoxe şi catolice. La realizarea lor sunt folosite aurul, argintul, lemnul, aloe, sticla, şi alte materiale, iar piesele au preţuri accesibile. Clienţii noştri sunt Statele Unite, Australia, Rusia, Bulgaria, Ucraina, România, Orientul Mijlociu, Israel. Progresăm constant şi facem eforturi să dezvoltăm noi produse prin care să satisfacem cerinţele clienţilor noştri de obiecte religioase”, se prezintă fabrica Fengming, pe Internet.

Tablourile ambalate iau calea exportului, iar în final ajung şi în târgurile de obiecte religioase din preajma mănăstirilor, unde sunt oferite ca obiecte sfinţite la preţuri de la 20 de lei. În apropierea mănăstirii Prislop, unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, zeci de comercianţi oferă spre vânzare o gamă impresionantă de astfel de obiecte, cu chipul duhovnicului. „Mulţi dintre cei care vând astfel de obiecte, despre care noi spunem că sunt sfinţite, sunt achiziţionate de la un preot, care le vinde en-gros. El le aduce cu maşina, dar nu ştim mai multe despre provenienţa lor. Se poate să fie fabricate şi în China, dar important e ce cred oamenii despre ele”, a afirmat Maria, o vânzătoare din Silvaşu de Sus, angajată la una dintre tarabele cu obiecte religioase de la Prislop.

image

Arsenie Boca în matia catolică
Nu se ştie cum a devenit Arsenie Boca model pentru fabrica de obiecte religioase din China. O coincidenţă face ca printre puţinii români care au ajuns în provincia Zehjiang să se afle câţiva hunedoreni. Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, a participat anul trecut la un schimb de experienţă în Kaiuha (provincia Zehjiang), însă a declarat la acea vreme că le-a prezentat chinezilor oportunităţile de afaceri în Hunedoara, din punct de vedere industrial. Chinezii s-au arătat mai interesaţi de Arsenie Boca, decât de industria românească, astfel că în fabrica aflată la 8.000 de kilometri distanţă, chipul duhovnicului e la loc de cinste.

image

Arsenie Boca este confundat însă cu Iisus Hristos. Tablourile care îl înfăţişează pe călugărul român sunt prezentate ca fiind „obiecte religioase cu Iisus Hristos în stil ortodox rusesc, împodobite cu argint. Tabloul este realizat manual, printr-un proces foarte complicat, arată bine, este curat şi potrivit pentru a decora camera sau casa sau drept cadou pentru oamenii cu credinţă”. O altă icoană realizată de manufacturierii chinezi, îl prezintă pe Arsenie Boca alături de un crucifix şi de mesajul „Cât asculţi de Dumnezeu, atât ascultă şi Dumnezeu de tine”, oferind aceeaşi explicaţie care conţine confuzia cu Iisus Hristos. Iar pentru amatorii de suveniruri catolice, într-o altă serie de tablouri, decorate în culori aurii, Arsenie Boca este înfăţişat purtând o mantie pontificală.

Mai multe pagini de vânzări on-line oferă icoanele realizate în fabrica din Zehjiang. Preţurile pentru viitoarele obiecte sfinţite pornesc de la doi dolari, iar pentru achiziţiile en-gros se oferă discounturi. Unii dintre ofertanţi au reuşit să identifice personajul din tablourile realizate, descriindu-l astfel: „Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, se perindă zilnic sute de pelerini”. În alte cazuri însă, tablourile care îl înfăţişează pe călugăr sunt descrise ca fiind „imagini ale lui Iisus Christos, realizate de părintele Arsenie Boca”.

image

BocaMania din România
La 25 de ani de la moartea sa, părintele Arsenie Boca a devenit un adevărat brand al românilor. De popularitatea sa profită Biserica ortodoxă, editurile de carte religioasă, dar şi oameni implicaţi în afaceri care nu au legătură cu biserica. O firmă vinde pe Internet tricouri cu chipul duhovnicului, alăturat mesajului „Arsenie Boca Preşedinte”. Pe site-urile de vânzări on-line, din oferta de îmbrăcăminte fac parte „tricouri creştin – ortodoxe” cu portretul călugărului de la Prislop şi Sâmbăta de Sus. Cei care îl admiră pe Arsenie Boca sunt invitaţi să achiziţioneze troiţe pe care a fost sculptat chipul părintelui, ceşti, căni, tablouri, CD-uri cu învăţături, ceasuri, brelocuri, farfurii, magneţi metalici, fotografii şi numeroase alte feluri de obiecte imprimate cu portretul părintelui. Până şi tatuajele cu Arsenie Boca fac parte din ofertă.


Vă recomandăm şi:

Cum a pierdut Petrache Lupu „competiţia“ cu Arsenie Boca. Maglavitul, înecat în bălării, zeci de mii de români urcă acum Dealul Prislopului

Zeci de mii de pelerini ajung săptămânal la Mănăstirea Prislop, pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca, mulţi cu credinţa că vor fi ajutaţi spiritual de cel supranumit „sfântul Ardealului”. Fenomenul pelerinajelor la Prislop are un corespondent în istoria recentă a României: în urmă cu şapte decenii, mulţimi impresionante se îndreptau zilnic spre Maglavit, locul în care ciobanului Petrache Lupu i s-ar fi arătat Dumnezeu.

Cum a fost turnat Arsenie Boca la Securitate: „Se zvoneşte că are darul de a vedea viitorul. Lumea vine nebună la el“

Arsenie Boca a fost în atenţia Siguranţiei şi mai apoi a organelor de Securitate timp de trei decenii, potrivit documentelor din Arhivele CNSAS. Popularitatea şi suspiciunile că acesta ar fi fost un duşman al regimului comunist şi un susţinător al Mişcării Legionare i-au adus necazuri. Zeci de informatori au fost puşi pe urmele duhovnicului, iar notele date de aceştia au fost cuprinse în peste 1.000 de file de dosar.

Minunile făcute de părintele Arsenie Boca în închisoare: „Noaptea, când se ruga, uşile temniţei se deschideau“

Timp de un deceniu, între 1945 şi 1955, părintele Arsenie Boca, considerat în prezent una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei, a trecut prin calvarul anchetelor şi al închisorilor comuniste. O serie de mărturii, ale unor foşti apropiaţi ai săi şi al celor care l-au întâlnit în detenţie, sunt păstrate până în prezent. În unele dintre ele, fostul călugăr este descris ca un personaj fabulos.

Suferinţele, explicate ştiinţific de Arsenie Boca: desfrânarea seacă izvorul de vlagă, curvia şi onanismul aduc sterilitate, soţul care nu vrea copii îşi ucide soţia

Părintele Arsenie Boca a devenit în ultimii ani una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei române. Sfaturile sale de viaţă au fost publicate într-un număr impresionant de cărţi, iar mormântul său de la mănăstirea Prislop este loc de pelerinaj. Duhovnicul a studiat medicina şi a adăugat învăţăturilor sale despre organismul omului o serie de explicaţii ştiinţifice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite