Bişniţarii au ocupat ilegal Poiana Pelegii din Retezat. Au plecat doar la sosirea jandarmilor montani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cort unde erau vândute băuturi a fost amplasat ilegal în parcarea Poienii Pelegii. SALVAMONT.
Un cort unde erau vândute băuturi a fost amplasat ilegal în parcarea Poienii Pelegii. SALVAMONT.

Bişniţarii şi-au făcut apariţia chiar şi într-unul dintre cele mai „curate” locuri turistice din Hunedoara, Poiana Pelegii din Parcul Naţional Retezat. Un hunedorean care făcea comerţ „la negru” a fost alungat din zona de agrement, destinată iubitorilor de munte.

Un comerciant de băuturi şi produse alimentare i-a scandalizat pe salvamontişti, după ce şi-a făcut apariţia în Poiana Pelegii.

Deşi nu avea niciun fel de autorizaţie care să îi permită să vândă produsele, bărbatul şi-a improvizat un chioşc în parcarea de la marginea poienii şi a încercat să îşi atragă clienţii, oferindu-le bere, vin, apă minerală, porumb fiert. Salvamontiştii şi turiştii s-au arătat deranjaţi de atitudinea comerciantului, atenţionându-l că Poiana Pelegii nu este un loc al comerţului la negru. În cele din urmă, la sosirea jandarmilor, bărbatul şi-a strâns lucrurile şi a plecat.

Cei care ajung în Parcul Naţional Retezat trebuie să ştie că există o serie de reguli stricte instituite de administraţia rezervaţiei. Iată câteva dintre ele: ca să nu vă rătăciţi şi să fiţi ajutaţi în caz de nevoie, mergeţi doar pe traseele marcate.

Ca să nu ne trezim în cort cu un urs care caută mâncare, trebuie să scoatem afară din parc şi să depozităm la container deşeurile, chiar şi cele biodegradabile. Campaţi doar în locurile permise, fără a săpa şanţuri în jurul cortului şi fără a distruge plantele. Conform legii, focul cu lemne este interzis pe raza parcului. Lăsaţi-vă câinele acasă sau dacă nu se poate acest lucru, ţineţi-l tot timpul în lesă, pentru a nu deranja animalele sălbatice şi puii lor. Protejaţi vieţuitoarele din apele Retezatului dacă nu vă spălaţi cu săpun ori detergenţi. Şi în lunile de vară poate fi periculos să facem baie în lacurile alpine care sunt foarte reci. Pentru a fi de folos şi altora, lăsaţi aşa cum le găsiţi: semnele de marcaj, săgeţile şi stâlpii de marcaj, panourile indicatoare, refugiile şi alte dotări turistice. În Retezat nu ne vor folosi CD player-ul, casetofonul sau radioul. Mai bine le înlocuim cu binoclul, aparatul de fotografiat şi lanterna. Refugiile şi adăposturile montane sunt menite să ofere adăpost celor surprinşi de pe vreme rea, ele nu sunt locuri potrivite pentru chefuri, au informat reprezentanţii administraţiei Parcului Naţional Retezat.

retezat

Vă recomandăm şi:

De teama urşilor, traseele din Retezat unde sute de oi au murit rămân închise. Sălbăticiunile stăpânesc peste leşuri

Timp de trei săptămâni, de la moartea celor peste 600 de oi în Masivul Retezat, peste 30 de echipe de jandarmi, salvamontişti şi angajaţi ai ocoalelor silvice şi ale administraţiei Parcului Naţional Retezat au fost mobilizate pentru a-i avertiza pe turişti cu privire la riscurile la care se expun dacă ajung în zonele unde zac cadavrele oilor.

Sute de oi ucise după ce au fost atacate de urşi în Munţii Retezat. Cadavrele zac în apropierea traseelor turistice

Leşurile a peste 400 de oi zac în apropierea potecilor pe care turiştii urcă pe traseele din Parcul Naţional Retezat. Turmele au fost atacate de urşi, în zilele trecute, iar oile au fost devorate.

FOTO Tărâmul fermecat al Hunedoarei: cum supravieţuiesc satele din munţi, în ţinutul stăpânit în trecut de daci

Ultimii zece kilometri ai drumului spre Târsa sunt un urcuş continuu, care străbate păduri de fag, arin şi mesteacăn şi traversează luminişuri ce deschid privelişti către vârfurile încă înzăpezite ale Retezatului. Drumul forestier este alunecos şi periculos: frumuseţea peisajului se confruntă cu pericolul prăpăstiilor pe care traseul le străbate, în timp ce drumul înconjoară muntele pe care sătenii îl stăpânesc de secole.

Incursiune pe tărâmul dinozaurilor pitici care populau Ţara Haţegului

Turiştii care ajung la sfârşitul acestei săptămâni în Retezat sunt invitaţi să asiste la o serie de evenimente inedite. În perioada 22 – 24 iunie au loc Zilele Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, iar vizitatorii sunt invitaţi la şezători, expoziţii şi la inaugurarea unei case a dinozaurilor pitici în localitatea Sânpetru.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite