Biserica legendară din Ţara Haţegului salvată de la prăbuşire. A fost clădită de trei secole cu banii primiţi de la haiduci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voluntarii „Ambulanţei pentru monumente” refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului, ridicată în urmă cu trei secole. Aşezarea are o legendă ciudată.

Din anul 2000 nu au mai avut loc slujbe religioase în vechea biserică din comuna Baru, un monument istoric aflat în stare avansată de degradare. Lăcaşul de cult vechi din secolul al XVIII-lea a intrat în reparaţii, în urma unei iniţiative a  „Ambulanţa pentru monumente”.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, zilele trecute am început renovarea Bisericii Sfântul Ilie a Părveştilor din Bărisor - Baru Mic! Biserica se află într-o avansată stare de degradare, atât la interior, cât şi la exterior, şi este închisă serviciului religios de ani buni. Necesită reabilitare capitală în cel mai scurt timp posibil. Biserica e Monument Istoric din secolul XVIII. Parohia Ortodoxă Baru Mare în parteneriat cu Ambulanţa pentru Monumente , Primăria Baru şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, binenţeles împreună şi cu alţi sponsori, donatori, dii ai Satului Baru şi toată comunitatea Baru am început în prima faza schimbarea învelitorii vechi de sită cu alta nouă! Acesta e doar începutul! Sperăm că lucrările vor continua şi la interior(restaurarea picturii) şi exterior în cel mai scurt timp posibil”, a transmis preotul Adinel Popovici.

Imagine indisponibilă

Primăria comunei Baru a achiziţionat materialele necesare schimbării acoperişului. Lucrările sunt efectuate de specialişti de experţi şi voluntari. Universitatea Babeş Bolyai a asigurat cazarea şi micul dejun celor care participă la lucrări. Lucrările la acoperiş vor fi finalizate la mijlocul acestei luni. De asemenea, au fost achiziţionate două cruci pentru acoperişul aşezământului. Biserica din Baru Mic a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Potrivit unei legende locale, un sătean pe nume Pârvu ar fi primit banii pentru construcţia ei de la o ceată de haiduci.

Imagine indisponibilă

„Masivitatea zidurilor, coroborată cu existenţa unei bolte semicilindrice din piatră, ar sugera apartenenţa lăcaşului la categoria edificiilor cneziale haţegane. Săpăturile arheologice, întreprinse în anul 1986, nu au relevat însă prezenţa vreunui element arhitectonic medieval, îngăduind formularea ipotezei că predecesoarea acesteia a fost o bisericuţă de lemn. Faptul era explicabil, de vreme ce, în vechime, satul Baru Mic făcea parte din categoria aşezărilor iobăgeşti, cu posibilităţi materiale reduse. Aşadar, lăcaşul actual trebuie să fi fost construit în două etape distincte, corespunzătoare secolelor XVII-XVIII, fiind menţionat, ca atare, în tabele recensămintelor ecleziastice din anii 1733 şi 1750 şi pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773)”, informează preotul Florin Dobrei, în lucrarea „Bisericile ortodoxe hunedorene”.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Bijuteria de pe malul Streiului. Ce secrete păstrează biserica medievală din Streisângeorgiu, veche de şapte secole

Comorile istorice din Ţara Zarandului. Pe urmele celor mai vechi mine de aur şi ale legendarilor Horea şi Avram Iancu

VIDEO Săcărâmb, fostul „El Dorado“ al Europei. Tainele aşezării de sub vulcan, locul cel mai bogat în metale preţioase

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite