Avram Iancu a devenit cetăţean de onoare al judeţului, însă oficialii au uitat să îl invite la ceremonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avram Iancu a ajuns în cele din urmă la Consiliul Judeţean Hunedoara pentru a primi titlul.
Avram Iancu a ajuns în cele din urmă la Consiliul Judeţean Hunedoara pentru a primi titlul.

Momente jenante s-au petrecut în şedinţa Consiliului Judeţean Hunedoara în care, bibliotecarul Avram Iancu urma să primească titlul de cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara.

Avram Iancu, românul care a înotat cei aproape 3.000 de kilometri în Dunăre de la izvoare la Marea Neagră, a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara. Ceremonia prin care urma să îi fie înmânat tilul trebuia să aibă loc în sala mare a Consiliului Judeţean Hunedoara, înaintea începerii şedinţei de joi, însă reprezentanţii instituţiei au uitat să îl invite pe hunedorean. Când şi-au dat seama de gafă l-au anunţat de urgenţă şi au amânat cu două ore ceremonia, până când Avram Iancu a ajuns de la Petroşani la Deva. Înotătorul nu s-a supărat însă pe oficiali.

„Primirea acestui titlu special ar fi onorat pe oricine, în orice alt judeţ. Pe mine mă onorează cu atât mai mult deoarece este un titlu oferit de către Judeţul Hunedoara, judeţ de care este legat într-un mod veşnic, marele şi inegalabilul Avram Iancu: în judeţul Hunedoara este înmormântat Crăişorul munţilor şi tot aici, la Ţebea, întreaga naţiune îl comemorează păstrându-i amintirea vie. Faptul că un cetăţean al judeţului Hunedoara, împovărat de greutatea acestui mare nume, primeşte un asemenea titlu, pentru fapte notabile, este un lucru deosebit care mă onorează. Prin urmare, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la dispariţia <<Crăişorului munţilor>>, doresc să dedic acest titlu omagierii spiritului de unitate naţională ce clocotea în pieptul marelui nostru simbol naţional. Faptul de a aprecia meritele cuiva nu este o obligaţie ci este o asumare! Trăiască România!”, a transmis Avram Iancu.

Iancu Avram este născut la 18 februarie 1976 la Petroşani, este bibliotecar şi practică sportul de la vârsta de 10 ani. A devenit primul român care s-a încumetat să traverseze înot Canalul Mânecii, fără întrerupere şi fără costum de neopren, în 2016.

Inspirat de cărţile lui Jules Verne

În 16 septembrie, după 89 de zile, a reuşit traversarea înot a Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, de la un capăt la celălalt, fără costum de neopren. A pornit în aventura sa în 21 iunie, motivat de o carte scrisă de Jules Verne.

„În calitate de bibliotecar, mergând pe urmele acestui personaj (personajul principal din romanul Pilotul de pe Dunăre a lui Jules Verne), într-un mod mult mai greu, doresc să atrag atenţia asupra lecturii cărţilor care, iată, pot schimba vieţi, pot scrie şi rescrie poveşti care se pot transforma, la rândul lor în… romane. Mândria noastră naţională: o izvorî Dunărea din Germania, o străbate ea 10 ţări şi 4 capitale însă nu trebuie să uităm un lucru: peste 1.000 de km din totalul celor 2860, se află pe teritoriul României. Să nu uităm că la noi se varsă Dunărea, printr-o Deltă unică în lume. Eu sunt mândru de asta? Tu nu? Să redescoperim frumuseţile patriei noastre şi să le facem de cunoscut lumii întregi. Să reamintim faptul că trebuie ca toate ţările riverane Dunării să păstreze curat acest ecosistem fascinant al Deltei“, scria Avram Iancu.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Românul Avram Iancu în faţa performanţei uimitoare. A ajuns la finalul cursei de aproape 3.000 de kilometri de înot pe Dunăre

Avram Iancu a parcurs sâmbătă, înot ultimii 25 de kilometri din traseul de aproape 3.000 de kilometri, de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Bibliotecarul din Petroşani şi-a început maratonul fluvial în urmă cu trei luni.

Bibliotecarul Avram Iancu a devenit primul român care a traversat înot, fără costum de protecţie, Canalul Mânecii

Avram Iancu, un bibliotecar în vârstă de 40 de ani, din Petroşani, este primul român care a traversat Canalul Mânecii fără costum de neopren, performanţa realizată în noaptea de luni spre marţi fiind omologată de Channel Swimming Association. A avut nevoie de patru încercări pentru a obţine performanţa dorită.

FOTO Avram Iancu a fost primit ca un erou de români. Mesajul emoţionant al maratonistului de pe Dunăre

Peste 1.000 de oameni l-au întâmpinat pe Avram Iancu, pe malul Dunării, la intrarea în România. Bibliotecarul din Petroşani care şi-a propus să traverseze înot fluviul, de la izvoare la deltă, a parcurs două treimi din traseu, în aproape două luni de la data când a pornit în aventura vieţii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite