Avertizări de caniculă: ce trebuie să facem pentru a ne feri să cădem victime temperaturilor ridicate din aceste zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele zile cu temperaturi caniculare înregistrate în judeţul Hunedoara i-au pus în alertă pe reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Medicii le recomandă hunedorenilor să se ferească de excursiile urbane la orele amiezii şi să nu uite să consume cât mai multe lichide.

Deşi nu se află în prezent sub incidenţa codului galben de caniulă, temperaturile ridicate înregistrate la începutul acestei săptămâni în Deva şi în Hunedoara au creat probleme de sănătate câtorva zeci de hunedoreni. Cel mai mult de suferit au avut vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni cardiace. Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara îi avertizează pe hunedoreni să renunţe la a ieşi afară, atunci când temperaturile depăşesc 34 de grade Celsius la umbră.

“Pe străzile cu asfalt încins şi printre blocurile ce radiază căldură, chiar şi cel mai sănătos organism poate să cedeze. Fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolaţie, epuizare său şoc hipertermic”, a precizat medicul Cecilia Birău. Crampele pot fi înlăturate în urma consumului de lichide, însă dacă afecţiunile durează mai mult de o oră este recomandabil consultul medical.

Cum tratăm insolaţia
Riscul de insolaţii este, de asemenea, ridicat în această perioadă. „Insolaţia este dată de expunerea directă şi prelungită a capului la soare şi se manifestă prin dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolaţie este mult mai ridicat la copii şi trebuie evitată expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11-18. Cel care a făcut insolaţie va fi dus la umbră, încercându-se răcirea corpului cu gheaţă sau apă rece, ventilaţie, administrarea unei cantităţi consistente de lichid”, a precizat medicul hunedorean.

Alcoolul, mai dăunător pe caniculă
Pentru a limita efectele temperaturilor ridicate în locuinţe, ferestrele expuse la soare trebuie închise, iar jaluzelele lor trase. Acestea trebuie lăsate astfel pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, însă pot fi deschise pe timpul noţii. Vestimentaţia în zilele cu temperaturi ridicate trebuie să fie lejeră şi amplă, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate pălării sau şepci în culori deschise, mai recomandă medicii hunedoreni.

În zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie să depăşească doi litri, iar consumul de alcool este interzis, întrucât acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Vă recomandăm şi:

Peste 40 de intoxicaţi cu ciuperci: una dintre victime a ajuns în comă la spital

Operaţie de şase ore pentru prelevarea organelor vitale ale unui hunedorean intrat în moarte cerebrală

FOTO A fost găsită mama pruncului aruncat în tomberon: tânăra a vrut să scape de copil imediat după ce a născut

Un an de la moartea fondatorului Edy Spedition: ce a lăsat în urmă decesul fulgerător al omului de afaceri Alin Popa

Tragedie înainte de Ziua Copilului: un copil de 12 ani s-a spânzurat de o grindă

VIDEO Hunedorenii au făcut haz de necazul grădinii zoologice: o specie din zoo-parc a stârnit ironia vizitatorilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite