Avertizare pentru turiştii din Retezat: drumul spre Poiana Pelegii este blocat. Autorităţile au decis închiderea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În zona drumului spre Poiana Pelegiiau avut loc căderi de copaci. ARHIVĂ. PNR.
În zona drumului spre Poiana Pelegiiau avut loc căderi de copaci. ARHIVĂ. PNR.

Autorităţile au decis închiderea în următoarea perioadă a drumului spre Poiana Pelegii, din Parcul Naţional Retezat. Reprezentanţii rezervaţiei susţin că, oricum, accesul în această perioadă pe singurul drum pe care turiştii puteau ajunge cu maşinile în centrul parcului naţional era blocat.

Ultimii aproape 20 de kilometri ai Drumului Judeţean 685 din zona Masivului Retezat, între Lacul Gura Apelor şi Poiana Pelegii, vor fi închişi pentru o perioadă nedeterminată, potrivit unei hotărâri adoptate vineri, de Consiliul Judţean Hunedoara. Conducerea instituţiei nu a precizat data de la care se va închide drumul, singurul din Parcul Naţional accesibil autoturismelor, însă reprezentaţii Parcului Naţional Retezat au anunţat că oricum, acesta nu este practicabil.

„Pe drumul spre Poiana Pelegii şi spre Lăpuşnicul Mic există arbori căzuţi peste carosabil, mormane de zăpadă, din avalanşă,  care au căzut peste drum, tronsoane mari acoperite cu zăpadă. Dacă vreţi să mergeţi cu maşina în Retezat, de la baraj la Poiana Pelegii, vă recomandăm să nu vă pierdeţi timpul, fiindcă drumul este blocat pe mai multe porţiuni: căderi de arbori şi de bolovani, mormane de zăpadă, porţiuni unde există pericol de surpare a drumului.

Pentru găsirea unor soluţii de reparare/consolidare a drumului într-o porţiune a tronsonului Baraj Gura Apelor - Subrotunda, săptămâna viitoare vor merge la faţa locului: prefectul judeţului Hunedoara, reprezentanţi ai mai multor instituţii judeţene şi ai Administraţiei Parcului Naţional Retezat. Ideea unora care spun că se va închide drumul pentru a se putea transporta buşteni, este încă o <<perlă>> din şiragul de (ne)adevăruri despre PNR”, au informat reprezentanţii rezervaţiei.

Drumul spre inima Retezatului
Consiliul Judeţean Hunedoara a motivat măsura închiderii criculaţiei rutiere pe sectorul de 15 kilometri, între baraj şi cabana Rotunda,pentru că drumul  prezintă risc pentru circulaţia rutieră, din cauza fenomenelor de îngheţ-dezgheţ şi a ploilor abundente, care au dus la formarea unei ravene în structura de rezistenţă a drumului. Există pericolulul de surpare al acestuia, susţin reprezentanţii CJ Hunedoara.

Imagine indisponibilă

Drumul spre Poiana Pelegii este singura breşă prin care turiştilor le este permis accesul cu maşinile în Parcul Naţional Retezat. Drumul forestier porneşte de pe marginea Barajului Gura Apei, din dreptul unei bariere montate de Administraţia Parcului Naţional Retezat, şi se afundă în munte şi păduri, spre poalele celor mai înalte vârfuri. Este anevoios din cauza gropilor şi a pietrişului care îi acoperă unele porţiuni şi a îngustimii lui, dar chiar şi aşa poate fi considerat un adevărat cadou oferit turiştilor „comozi“ şi celor cărora timpul nu le permite să străbată la pas traseele de munte. La capătul acestui drum, se dezvăluie una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Parcului Naţional Retezat: Poiana Pelegii. Înconjurată de munţi, păduri şi cascade, Poiana Pelegii este un centru al Retezatului, locul de unde pornesc o mare parte din traseele pe munte. Şi chiar dacă turiştii nu se încumetă să pornească din poiană pe potecile care i-ar putea duce spre lacurile glaciare, spre peşteri ori spre vârfurile masivului, Poiana Pelegii este în sine o destinaţie deosebită. Şi un sector de circa zece kilometri, între zona Brădăţel şi Lacul Gura Apelor a fost propus închiderii, potrivit prefectului Fabius Kiszeky, din cauza căderilor de pietre şi alunecărilor de teren înregistrate frecvent.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Marea retrocedare a Retezatului: şapte ani de procese cu urmaşii baronilor Kendeffy, pentru 15.000 de hectare de pădure şi păşune

Controversele pădurilor virgine din Retezat. Ce explicaţii oferă conducerea ariei protejate pentru tăierile din Parc

VIDEO Cea mai periculoasă şosea din vestul ţării. Drumul dintre stânci care oferă senzaţii tari şoferilor


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite