Avalanşa mortală din Retezat: un an de la tragedia celor doi alpinişti campioni: „Copiii au fost duşi către moarte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 22 aprilie 2017, un grup de şapte persoane, din care făceau parte şi trei minori, dar şi taţii copiilor şi două femei, a fost surprins de o avalanşă produsă în zona Bucura – Vârful Pelegii. Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, doi alpinişti campioni, au decedat în urma avalanşei.

A trecut aproape un an de la avalanşa mortală din Masivul Retezat, în care şi-au pierdut viaţa Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, doi adolescenţi cu vârste de 13 ani şi 12 ani, campioni la alpinism. O anchetă penală s-a derulat între timp, pentru ucidere din culpă, cauza, considerată una complexă, fiind preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„În data de 22 aprilie 2017, în jurul orei 7.30, un grup de persoane a plecat de la o cabană situată în Munţii Retezat, cu intenţia de a se deplasa pe Vârful Peleaga. Ca urmare a avalanşei ce s-a produs, două dintre persoane, ambele minore, au decedat”, informa Ministerul Public. Procurorii nu au mai revenit cu precizări privind deznodământul anchetei penale. La aproape un an de la tragedie, chiar dacă a fost ultima înregistrată în Retezat din cauza unei avalanşe, numeroşi turişti au continuat să ignore avertismentele de vreme rea şi asupra atenţionărilor privind riscul de avalanşă iminentă ale salvamontiştilor şi să se expună pericolului pe munte.

Imaginile de la locul avalanşei. Cum au fost găsiţi copiii / Sorin Sanda

Tragedia din Retezat
În 22 aprilie 2017, sâmbătă după-amiază, un grup de şapte persoane, din care făceau parte şi trei minori, respectiv Karla Gulacsi (16 ani), Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), dar şi taţii copiilor şi două femei, cu vârste de 38 de ani şi 40 de ani, a fost surprins de o avalanşă produsă în zona Bucura – Vârful Pelegii. Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, doi alpinişti campioni, au decedat. Cei doi au murit în scurt timp de la producerea accidentului pe munte, suferind traumatisme complexe cranio – cerebrale Nu purtau căşti de protecţie în momentul tragediei, un detaliu care le-ar fi putut schimba situaţia, susţineau legiştii.

dorg

„Salvamontiştii erau în acea zi la Pietrele şi la Genţiana. Grupurile plecate pe munte puteau să îi întrebe dacă este indicat să urce pe traseu. Sau puteau să întrebe chiar pe cabanierul din locul unde erau cazaţi. Salvamontiştii nu pot sta agăţaţi prin munţi să le interzică turiştilor accesul”, declara Sorin Sanda, unul dintre salvamontiştii care au ajuns la locul tragediei pentru a recupera trupurile victimelor. „Dacă era o vreme frumoasă copiii puteau merge în acea zonă, dar în condiţiile de sâmbătă, cu furtuna în care vântul bătea cu 90 la kilmetri pe oră, cu zăpada spulberată care a format plăci, nu aveau ce căuta acolo. Ei nu aveau hamuri şi nici cască. Copiii au fost duşi către moarte, pentru că grupul putea lua decizia să nu îi ducă pe copii acolo”, adăuga salvamontistul.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Raportul Salvamont despre tragedia din Retezat: „Au fost mai multe atenţionări de avalanşă, ultima fiind de risc iminent”

Imagini cutremurătoare de la avalanşa din Retezat. Ce au filmat salvamontiştii care au scos trupurile copiilor din zăpadă

VIDEO Primele imagini de la locul tragediei din Retezat. Salvatorii au adus de pe munte trupurile celor doi copii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite