Autostrada Lugoj – Deva a împlinit doi ani de întârziere. Topul „ghinioanelor” pentru care a întârziat proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ARRHIVĂ. ADEVĂRUL.
FOTO: ARRHIVĂ. ADEVĂRUL.

Au trecut doi ani de la termenul la care trebuiau finalizate lucrările la Autostrada Lugoj - Deva. Trei loturi ale autostrăzii din vestul ţării se mai află încă în şantier, iar investiţia continuă să întâmpine numeroase probleme.

Trei loturi ale Autostrăzii Lugoj – Deva, care însumează aproape 75 de kilometri, se află în şantier de patru ani, în timp ce un alt tronson a fost dat în folosinţă în 2013. Potrivit contractelor încheiate în toamna anului 2013 între firmele de construcţii şi fosta Companie Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (fosta CNADNR), autostrada din vestul ţării trebuia finalizată până în data de 26 mai 2016.

Au trecut doi ani de la acest termen, iar lucrările la Loturile II, III şi IV ale viitoarei autostrăzi, care traversează judeţele Timiş şi Hunedoara, sunt încă departe de final. Doar 16 kilometri din Lotul al doilea al autostrăzii au fost deschişi traficului rutier în primăvara anului trecut. Pe restul traseului, o mulţime de probleme tehnice şi neprevăzute au făcut ca drumarii să acumuleze întârzieri imense: grote cu lilieci care au blocat lucrările, cimitire ilegale descoperite de constructori, alunecări de teren, lucrări suplimentare, planuri de construcţie a unor ecoducte pentru animalele sălbatice.

Conform celor mai recente informaţii oferite de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe Lotul II al viitoarei autostrăzi, în lungime de 28,6 kilometri, stadiul fizic al execuţiei proiectului este de 95,80 la sută. Chiar dacă un sector al autostrăzii a fost dat în folosinţă în 2017, alţi 14 kilometri vor fi inauguraţi abia în trimestrul IV al anului 2021. Impedimentul pentru prelungirea lucrărilor în reprezintă Secţiunea E, de nouă kilometri, unde vor fi construite ecoducte.
Pe Lotul III, în lungime 21.1 kilometri, stadiul execuţiei a ajuns la 80 la sută. În ultimele luni, lucrările nu au mai avansat, susţin reprezentanţii CNAIR, aflaţi într-o dispută cu constructorii. Data estimată a finalizării proiectului este septembrie 2018.

Lotul IV, de 21 de kilometri a depăşit la stadiul de 75 la sută, informa CNAIR, iar lucrările vor fi finalizate, potrivit estimărilor CNAIR, în trimestrul al doilea al acestui an. Autostrada Lugoj – Deva va însuma 100 de kilometri. Doar Lotul I, dintre Traian Vuia - Sanoviţa, de 27,4 kilometri, a fost inaugurat în decembrie 2013, . Loturile II, III şi IV se află în şantier din 2014 şi trebuiau finalizate, potrivit contractului iniţial, în mai 2016.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Penalizări-record date constructorilor unui lot din Autostrada Lugoj - Deva. Ce a găsit ministrul Lucian Şova pe şantier

Autostrada Lugoj - Deva: cât au lucrat drumarii în patru ani şi ultimele estimări ale CNAIR despre finalizarea proiectului

Şirul imens de amenzi date firmelor de pe autostradă: „Şoferii circulă inconştient prin localităţi cu maşini ce nu mai pot fi controlate din cauza tonajului”


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite