VIDEO Autostrada Deva – Lugoj, motiv de nemulţumire: hunedoreni supăraţi că au primit preţuri derizorii pe terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostrada. FOTO D.G. Arhivă.
Autostrada. FOTO D.G. Arhivă.

Sute de hunedoreni au fost nevoiţi să accepte un preţ de circa un leu pe fiecare metru pătrat al terenurilor de pe care au fost expropriaţi, pentru ca locurile să fie ocupate de şantierul autostrăzii. În timp ce în alte zone traversate de autostradă, proprietarii terenurilor le-au cedat statului român la preţuri de 5 – 6 euro pe metru pătrat, în zona Deva – Ilia, localnicii au primit oferte de zeci de ori mai mici.

Nemulţumirile proprietarilor de terenuri din zona Deva – Ilia, unde în următoarele luni va începe construcţia unui tronson de 22,1 de kilometri de autostradă datează de mai bine de un an. În ciuda entuziasmului general cu care este privit proiectul de infrastructură, sute de hunedoreni au rămas nemulţumiţi de faptul că statul român le-a oferit doar un leu pentru fiecare metru pătrat de teren de pe care vor fi expropriaţi.

Numai în comuna Brănişca, peste 400 de loturi aparţinând localnicilor au trecut în proprietatea statului. Demersurile pentru exproprieri au început din 2010, iar anul trecut localnicilor le-a fost oferit preţul final pentru terenurile lor: unul mult mai mic faţă de valoarea reală a terenurilor şi faţă de preţul oferit locuitorilor din zona Orăştiei şi a Şoimuşului, unde au avut loc exproprieri pentru autostradă.


Nevoiţi să accepte oferta
Puţini au acceptat oferta de un sfert de euro pe metru pătrat, iar cei care s-au opus au ajuns să se judece cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

„Deocamdată nu am primit banii. Iniţial am vrut să dăm compania în judecată pentru că dacă în alte părţi, pentru suprafeţele expropriate, statul a plătit 5 – 6 euro pe metru pătrat, nouă ni s-a oferit mai puţin de un leu pe metru pătrat. Apoi am aflat că trebuie să plătim verificările topografice şi expertizele cerute de instanţă şi nu am avut încredere că vom câştiga procesul cu statul. Astfel am renunţat la proces şi aşteptăm să vedem banii. Am trimis mai multe documente pentru a primi fondurile, dar banii nu ne-au intrat încă în conturi”, a povestit Dan, un localnic din Brănişca. Primarul Teodor Lazăr susţine că situaţia exproprierilor a rămas neschimbată în ce priveşte oferta făcută localnicilor de statul român. Între timp, în Brănişca vor urma alte exproprieri. În zona va fi construit un traseu de cale ferată de mare viteză pe ruta Timişoara – Deva – Sibiu.

VIDEO: Autostrada Lugoj - Deva, sectorul Lugoj - Dumbrava, filmată din avion. SURSA: skyscrapercity.com

Proiect de aproape 100 de milioane de euro
Licitaţia de atribuire a lucrărilor de proiectare şi execuţie a tronsonului Deva – Ilia (22,1 kilometri), care face parte din autostrada Deva – Lugoj, a fost câştigată de asocierea de firme Tehnostrade şi Spedition UMB. Valoarea contractului semnat de CNANDR şi constructori este de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro), fără TVA, a informat CNANDR. Contractul, atribuit prin licitaţie deschisă, are o durată de proiectare de şase luni şi un interval de execuţie de doi ani, perioada de garanţie fiind de patru ani. Cea mai mare parte a finanţării lucrărilor (85 la sută din bugetul alocat) va fi acoperită din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, diferenţa urmând să fie asigurată de statul român.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Blestemul industriei prăbuşite: iazuri poluate, munţi de steril şi deşerturi toxice înconjoară Hunedoara 

Autostrada Deva – Ilia intră în şantier: un kilometru de drum va costa peste patru milioane de euro, fără TVA

VIDEO Autostrada Orăştie – Sebeş filmată din avion: cei 24 de kilometri ai şoselei sunt aproape finalizaţi


Citeste mai mult: adev.ro/mquv3q

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite