Autobuzele primăriei bat recordul la consumuri aberante: 65 de litri de motorină la suta de kilometri

Autobuzele primăriei bat recordul la consumuri aberante: 65 de litri de motorină la suta de kilometri

Un autobuz al Serviciului de transport public de călători Hunedoara a consumat 65 de litri la suta de kilometri. Arhivă.

Un raport al Serviciului public de transport local din Hunedoara arată că un autobuz folosit la transportul călătorilor consumă 65 de litri la suta de kilometri, în timp ce alte mijloace de transport în comun au consumuri de 45 de litri la suta de kilometri. Documentul a fost dezbătut în şedinţa de Consiliu local şi a stârnit nemulţumiri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Serviciul de transport public de călători din Hunedoara, a cărei activitate este susţinută financiar de administraţia locală din Hunedoara, prin societatea Ecosid, are în dotare autobuze cu un consum care, dacă rapoartele Ecosid sunt corecte, ar rivaliza cu cele mai puternice tractoare.

Un autobuz articulat din patrimoniul serviciului a consumat în medie 65 de litri la suta de kilometri. A fost folosit la 66 de curse într-o lună şi a parcurs 660 de kilometri, consumând 429 de litri de motorină, care au costat 2145 lei. Alte autobuze ale Ecosid au consumat 45 de litri la suta de kilometri, iar într-o lună au parcurs peste 14.000 de kilometri, costul combustibilului fiind de 32.000 de lei.

Serviciul de transport public local din Hunedoara este subvenţionat lunar de administraţia locală cu sume între 35.000 de lei şi 60.000 de lei. Are 41 de angajaţi şi foloseşte opt autovehicule. Are însă mai mulţi directori şi un avocat, spre nemulţumirea unor consilieri locali.

Consumă 10 lei pentru fiecare kilometru parcurs

„Ecosidul, unde acţionar majoritar este Consiliul Local Hunedoara, are ca obiectiv de activitate transportul de călători şi nu mai desfăşoară altă activitate. Ei au trei microbuze şi cinci autobuze. La aceste opt mijloace de transport în comun avem şapte cadre de conducere şi 34 de angajaţi. Deci aproape pentru fiecare mijloc de transport în comun avem un director. Avem consumuri de 65 de litri la suta de kilometri, iar per ansamblu consumul mediu al celor opt vehicule, după calculem, este de peste 24,5 la suta de kilometri. La opt mijloace de transport, de ce avem nevoie de avocat, când avem serviciu juridic şi în primărie?”, a precizat consilierul local Constantin Rusu.

Reprezentanţii Ecosid susţin că autobuzele sunt vechi şi de aceea consumurile lor sunt mari, iar faptul că staţiile lor sunt din kilometru în kilometru duce la creşterea consumului. Administraţia locală din Hunedoara a aprobat vineri acordarea unei subvenţii de circa 40.000 de lei societăţii Ecosid, pentru echilibra balanţa dintre cheltuielile societăţii, de aproximativ 170.000 de lei pe luna septembrie, şi veniturile de circa 130.000 de lei, în aceeaşi lună.


Vă recomandăm şi:

Proiect fantezist în transporturi: linii de troleibuz între Deva şi Hunedoara şi în Valea Jiului, pe fonduri de la UE

Consiliul Judeţean Hunedoara a anunţat astăzi continuarea proiectului de înfiinţare a liniilor de transport ecologic între Hunedoara şi Deva şi în Valea Jiului. Traseele de troleibuze şi autobuze electrice şi viitoarele depouri vor fi înfiinţate, dacă autorităţile locale reuşesc să obţină finanţări de la UE.

Gaura neagră a administraţiei din Hunedoara: subvenţia pentru transportul local a ajuns la peste 60.000 de lei

Administraţia locală din Hunedoara a aprobat subvenţionarea serviciului local de transport cu peste 60.000 de lei, pentru a echilibra bugetul societăţii, care a obţinut venituri cu o treime mai mici decât cheltuielile efectuate în luna august.

Controversele taxei pentru camioane pe şoselele judeţene: drumul Hunedoara – Deva, motiv de ceartă între autorităţi

Taxele instituite pe şoseaua Hunedoara – Deva au devenit motiv de neînţelegeri între reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara şi cei ai Prefecturii Hunedoara. Este cel mai tranzitat drum judeţean din Hunedoara, iar din această vară va deveni şi mai aglomerat, o dată cu reluarea transporturilor de zgură de pe haldele Hunedoarei pe şantierele viitoarelor tronsoane ale autostrăzii Deva – Lugoj.

CNADNR dă speranţe hunedorenilor: Deva şi Hunedoara pot fi racordate la Autostrada A1 printr-un nou nod rutier

Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România vor lua până la sfârşitul lunii o decizie privind legarea municipiilor Deva şi Hunedoara de Autostrada A1, printr-un nou nod rutier. Iniţial, potrivit preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, oficialii celor două instituţii au răspuns negativ cererilor autorităţilor din Hunedoara.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: