Opt ani de procese pentru jefuitorii cetăţilor dacice. Instanţa decide soarta aurarilor într-o zi fatidică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia va da soluţia în cel mai vechi dosar al căutătorilor de comori din Munţii Orăştiei, în 18 decembrie. Tot într-o zi de 18 decembrie, în urmă cu patru ani, Tribunalul Hunedoara i-a condamnat la pedepse aspre hunedorenii judecaţi pentru traficarea unor tezaure de milioane de euro. Sentinţa a fost atacată atunci la instanţa superioară.

Cel mai vechi dosar al căutătorilor de comori din cetăţile Munţilor Orăştiei a fost soluţionat, iar Curtea de Apel Alba Iulia va pronunţa sentinţa în 18 decembrie.

În 18 decembrie 2009, cei 12 hunedoreni anchetaţi în acest dosar au fost condamnaţi de Tribunalul Hunedoara la pedepse de până la 12 ani de închisoare. Au contestat decizia instanţei, iar procesul a fost reluat la Curtea de Apel Alba Iulia.  „Astăzi, magistraţii au decis amânarea pronunţării soluţiei la apelul declarat în acest dosar, pentru 18 decembrie 2013. Au fost foarte multe concluzii scrise depuse în cauză şi de aceea magistraţii au decis amânarea pronunţării. Soluţia Curţii de Apel nu va fi definitivă, ea putând fi atacată cu recurs”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.


Ani grei de închisoare

În dosarul comorilor dacice, înregistrat pentru prima dată pe rolul unei instanţe în anul 2005, sunt inculpaţi Iulian Ceia, considerat liderul grupării infracţionale, Ciprian State Hidişan, Ion Nedelcu, Adrian Nistor, Florin Nistor, Mugur Nedelcu, Mihai Zerkula, David Magda, Ioan Petru Groza, Alberto Deak, Ileana Vasinca şi Ioan Vasinca. Cu excepţia lui Ioan Vasinca, ceilalţi 11 hunedoreni au fost condamnaţi la pedepse între trei ani şi doisprezece ani de închisoare. Hunedorenii implicaţi în acest dosar sunt acuzaţi că în perioada 1997 – 2005 ar fi sustras mai multe tezaure de bijuterii, monezi şi obiecte de valoare antice. Printre bunurile care au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor se numără şi cel puţin 15 brăţări din aur masiv.

Infracţiunile puse în sarcina lor au fost legate de traficul de obiecte de patrimoniu, şantaj, furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, lipsire de libertate şi chiar proxenetism. Prejudiciul produs de învinuiţi a fost de circa două milioane de euro.“De la declanşarea anchetei, în anul 2005 şi până în prezent, prin activitatea organelor judiciare, au fost repatriate mai multe tezaure antice: 711 monede Koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche  de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte, depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României şi a muzeelor naţionale de istorie din Alba Iulia şi Cluj-Napoca”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.


În 18 decembrie 2009, Tribunalul Hunedoara i-a condamnat pe:  

1. Ceia Iulian, la: 4 ani închisoare pentru asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, 12 ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, 1 an închisoare pentru instigare la infracţiunea de efectuare de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice, 4 ani închisoare pentru infracţiunea de şantaj, 3 ani închisoare pentru infracţiunea de violare de domiciliu, 8 ani închisoare pentru infracţiunea de lipsire de libertate in mod ilegal. Instanţa a contopit pedepsele aplicate urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 12 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor. Instanţa a încetat procesul penal privind pe inculpatul C. Iulian pentru infracţiunile de şantaj, săvârşite împotriva părţilor vătămate H. Dorel, D. Aron, N. Cristian Bogdanel, constatând împlinit termenul de prescripţie. Instanţa l-a achitat pe inculpat pentru infracţiunile de şantaj (părţi vătămate M.Florin Claudiu si D. Dumitru).

2. Hidişan Ciprian State, la : 3 ani închisoare pentru asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, 11 ani pentru infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, 8 ani închisoare pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, 2 ani închisoare pentru infracţiunea de şantaj, dar a anulat suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 6 (şase) luni închisoare.  Instanţa a contopit pedepsele aplicate urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 11 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor.

3. Nedelcu Ion, la: 3 ani închisoare pentru asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, 10 ani închisoare pentru infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional. Instanţa a contopit pedepsele aplicate urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor. Instanţa l-a achitat pe inculpat pentru infracţiunea de efectuare de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice. A dispus restituirea către inculpat a unui detector ridicat cu ocazia percheziţiei.

4. Nistor Adrian Marcel, la: 3 ani închisoare pentru asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, 10 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit.”a teza a II-a şi b” în cond. art. 65 C.pen., pentru infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional. L-a achitat pe inculpat pentru infracţiunea de proxenetism.

5. Nistor Florin Ioan, la: 3 ani închisoare pentru asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, 10 ani închisoare pentru infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional.

6. Nedelcu Mugur Niu, la: 3 ani închisoare pentru asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, 10 ani închisoare pentru infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, 1 an închisoare pentru infracţiunea de efectuare de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice.

7. Zerkula Mihai, la: 3 ani închisoare pentru infracţiunea asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, 1 an închisoare pentru infracţiunea de efectuare de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice, 10 ani închisoare pentru infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional.  A dispus restituirea către inculpat a unei săbii din metal galben, precum şi a unei săbii din metal argintiu, ambele ridicate cu ocazia percheziţiei.

8. Magda David, la: 3 ani închisoare pentru asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, 1 an închisoare pentru infracţiunea de efectuare de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice, 10 ani închisoare pentru infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional. L-a achitat pe inculpat pentru infracţiunea de şantaj. Instanţa i-a confiscat un detector, un târnăcop, opt sape, un topor şi un nunceag.

9. Groza Ioan Petru, la: 7 ani închisoare pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, 1 an închisoare pentru infracţiunea de şantaj.

10. Deak Alberto Ioan, la: 7 ani închisoare pentru instigare la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, 1 an închisoare pentru instigare la infracţiunea de şantaj, L-a achitat pe inculpat pentru infracţiunea de port ilegal de arme albe. A dispus restituirea către inculpat a unei săbii tip ninja şi a două bâte tip basseball, ridicate cu ocazia percheziţiei.

11. Vasinca Ileana Sabina, la: 7 ani închisoare pentru instigare la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, 1 an închisoare pentru instigare la infracţiunea de şantaj.

12. L-a achitat pe inculpatul Vasinca Ioan, pentru instigare la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal şi instigare la infracţiunea de şantaj

13. A încetat procesul penal împotriva inculpatului Popa Florin Sorin, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuare de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice, furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, lipsire de libertate în mod ilegal, şantaj, luând act de decesul acestuia.

Instanţa i-a obligat pe inculpaţii Hidişan Ciprian State, Nedelcu Ion, Nistor Adrian Marcel şi Nistor Florin Ioan, in solidar, la plata sumei de 965.458 euro sau contravaloarea in lei, la data plăţii efective, către Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului Naţional I-a obligat pe inculpaţii Ceia Iulian, Magda David, Zerkula Mihai şi Nedelcu Mugur Niu, în solidar, la plata sumei de 650.612 euro sau echivalentul în lei la data plăţii efective, către Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului Naţional, cu titlu de despăgubiri civile
. - Sursa: soluţia din 2009 a Tribunalului Hunedoara.

Vă recomandăm şi:

Tezaur de galbeni recuperat din Londra, după ce a fost furat din Sarmizegetusa

FOTO Aici nu-i SarMISAgetusa: spirala yoghinilor, gonită de pe soarele dacilor

Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei Regia

FOTO Cele cinci motive pentru care brăţările dacice din aur sunt autentice

FOTO Drumul spre Blidaru, cetatea militară a dacilor din munţii Orăştiei

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite