Audierile „mafiei fierului vechi“ au ajuns la faza pe moştenitori. Cazul este judecat de 10 ani, iar unii inculpaţi au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2006 au avut loc descinderile care au dus la destructurarea grupării. FOTO: Cristi Vatavu.
În 2006 au avut loc descinderile care au dus la destructurarea grupării. FOTO: Cristi Vatavu.

În cei peste 10 ani de la începerea procesului „mafiei fierului vechi din Hunedoara”, cum au numit procurorii grupările acuzate că au devalizat prin furturi combinatul siderurgic, magistraţii nu au reuşit să audieze toate părţile. Mai mult, unii dintre inculpaţi au decedat între timp, urmând să fie chemaţi la audieri moştenitorii acestora.

Din 2007, Tribunalul Bistriţa judecă dosarul „mafiei fierului vechi din Hunedoara”, destructurată în 2006 în urma unor acţiuni coordonate de Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, şi de procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kövesi.

Circa 40 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, dar în cei peste 10 ani de la începerea procesului, magistraţii nu au reuşit să audieze părţile implicate în proces. Între imp, mai mulţi inculpaţi au murit. La ultimul termen, cauza a fost amânată „la data de 3 noiembrie 2017, orele 10:00 pentru citarea moştenitorului unui inculpat decedat”, a informat tribunalul Bistriţa Năsăud. Procesul este judecat încă pe fond, iar până la finalizarea lui, sunt şanse mari ca multe dintre infracţiunile de care au fost acuzaţi inculpaţii să fie prescrise.

Potrivit rechizitoriului, la începutul anilor 2000, bandele de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor, precum şi angajaţi ai unor firme de pază au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi, în dauna combinatului siderurgic din Hunedoara. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi ale poliţiştilor şi ofiţerilor DIICOT, când peste 50 de hunedoreni au fost ridicaţi şi duşi la audieri, iar ulterior cei mai mulţi dintre ei au fost arestaţi.

Procurorii susţineau în rechizitoriu că după preluarea SC Mittal Steel SA Hunedoara în anul 2004 de către Arcelor Mittal, s-au înmulţit exponenţial furturile de materiale feroase şi neferoase din incinta combinatului, devenind în scurt timp un fenomen de amploare, incontrolabil de către autorităţi, ce aducea o perturbare deosebit de gravă activităţii societăţii, cu pagube materiale cifrate la câteva milioane de euro.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Anchetă după descoperirea cadavrului unui prunc, mort în condiţii suspecte într-o locuinţă mizeră

Cadavrul unui copil de patru luni a fost descoperit într-o locuinţă din Orăştie. Vecinii familiei pruncului, care trăia în condiţii mizere, susţin că pe trupul acestuia ar fi văzut urme ale unor muşcături.

Mama criminală a primit sentinţa pentru moartea a trei copii. Viaţa de coşmar a celor şapte victime ale femeii

Magistraţii au condamnat-o la închisoare pe Alina Ardeleanu, femeia care a provocat incendiul mistuitor în care au murit trei dintre copiii săi. O poveste înfiorătoare a ieşit la iveală în urma anchetei.

EXCLUSIV Traian Berbeceanu, primele declaraţii după achitare: „Singurul meu obiectiv este să revin în BCCO“

Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în prima instanţă. Foştii săi anchetatori de la DIICOT au fost condamnaţi pentru fabricarea probelor care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa. Traian Berbeceanu a declarat, pentru adevarul.ro, că a primit prima sentinţă a ÎCCJ cu sentimentul că s-a făcut dreptate.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite