Aşezare neolitică reconstruită pe cinci hectare în apropiere de Orăştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O aşezare preistorică va fi reconstruită, ca parc arheologic, în apropiere de Orăştie, la Turdaţ. Proiectul a fost demarat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi se va derula pe următorii doi ani.

Parcul arheologic din Turdaş, localitate aflată în vecinătatea municipiului Orăştie, tranzitată de DN7 şi de autostrada A1, va fi înfiinţat în următorii doi ani, au precizat astăzi reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Pe aproximativ cinci hectare ale viitorului amplasament va fi reconstruită o aşezare neolitică. Profesorul universitar Sabin Luca, directorul Muzeului "Brukenthal" din Sibiu,  va fi coordonatorul ştiinţific al proiectului. El a condus şi în anii trecuţi cercetările arheologice în zonă.

„În antichitatea străveche, situl de la Turdaş cuprindea aproape 100 de hectare, fiind cea mai mare incintă fortificată din zonă. Pe baza cercetărilor de aici am ajuns la concluzii ştiinţifice în ceea ce priveşte forma locuinţelor, a gospodăriilor, a locurilor de adăpostire a animalelor sau atelierele de şlefuit piatra", a declarat Sabin Luca, citat de agerpres.ro.

Conducerea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva intenţionează să transforme viitorul parc arheologic într-o atracţie turistică, în care vizitatorii vor putea vedea obiecte neolitice descoperite de arheologi şi se vor putea plimba printre replicile unor locuinţe vechi de 7.000 de ani.
 


Vă recomandăm şi:

Uneltele dacice găsite în Sarmizegetusa erau abandonate de căutătorii de comori    Braconierii au fost cei care au găsit primii uneltele dacice în situl de la Sarmizegetusa Regia, însă pentru că, probabil, nu au avut nevoie de ele, le-au abandonat. Întâmplarea a făcut ca la un deceniu de la prima descoperire, un paznic al sitului a dat peste ele.

Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei Regia    Codul galben a dus la prăbuşirea mai multor copaci în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Trunchiurile smulse din rădăcini de vijelii au distrus zidul de apărare clădit de daci, în urmă cu 2.000 de ani, însă tot ele au scos la iveală o adevărată comoară: matriţa cu ajutorul căreia dacii îşi croiau bijuteriile din aur. 

Descinderi în satul de la poalele Sarmizegetusei Regia. Procurorii au recuperat antichităţi de 100.000 de euro    Procurorii şi poliţiştii au efectuat astăzi 14 percheziţii la domiciliile unor suspecţi de trafic de obiecte de patrimoniu antice. Descinderile au fost organizate în mai multe judeţe, printre care şi Hunedoara (în comuna Orăştioara de Sus), iar în urma acestora au fost recuperate bunuri în valoare de peste 100.000 de euro.

Legendele comorilor din Munţii Orăştiei: cum i-a cuprins febra aurului pe localnicii de la poalele cetăţilor dacice     Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite