VIDEO Arsenie Boca, părăsit de pelerini în ziua hramului. Surpriza cu care au fost primiţi credincioşii la Prislop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin de 2.000 de oameni au ajuns, joi, la hramul Mănăstirii Prislop, o sărbătoare care aduna în anii trecuţi mulţimi impresionante de pelerini. Vârstnicii au rămas cei mai fideli clienţi ai pelerinajelor la mormântul duhovnicului, pe care l-au inclus printre locurile sacre ale ţării.

Ultimii trei kilometri ai drumului spre Mănăstirea Prislop, aproape distruşi în anii trecuţi din cauza mulţimilor de maşini care se îndreptau spre locul unde se află mormântul duhovnicului Arsenie Boca, au fost transfomaţi într-o şosea modernă, lărgită pentru a oferi siguranţă pelerinilor.

Noul drum, la care muncitorii au lucrat doi ani, nu a adus un număr însemnat de pelerini la mănăstire. Mai puţin de 2.000 de oameni au ajuns, joi, la mormântul lui Arsenie Boca, pentru a celebra Ziua Înălţării Sfintei Cruci, când are loc unul dintre cele trei hramuri ale mănăstirii.

„În anii trecuţi, la marile sărbători, aşteptam ore în şir la coadă pentru a ne putea ruga lângă mormântul părintelui. Acum, hramul a picat în cursul săptămânii, şi poate de aceea nu nu s-a mai înghesuit lumea”, crede Maria, o vârstnică venită la Prislop, însoţită cu prietenele sale din Târgu Jiu.

VIDEO. Pelerini la mormântul lui Arsenie Boca

VIDEO

Au primit sarmale
Cei mai mulţi dintre vizitatorii coborâţi din autocarele curselor speciale spre Prislop au fost vârstinci. Familii din judeţele Giurgiu, Braşov, Alba, Dolj şi Cluj sau pensionari singuri veniţi în excursie au fost întâmpinaţi la intrarea în mănăstire cu porţii de sarmale, pregătite de călugăriţe pentru participanţii la marea sărbătoare. După slujbă, cei mai mulţi dintre oaspeţi au urcat spre cimitirul unde se află locul de veci al duhovnicului pentru a se ruga sau a-şi pune dorinţe. Au avut de aşteptat câteva zeci de minute pe aleea care duce spre mormânt, iar după scurtele popasuri în faţa crucii de la căpătâiul călugărului, mulţi s-au aşezat la umbra copacilor, pentru a mânca şi a se odihni.

image

Liniştea s-a aşternut peste mănăstire la orele după-amiezii,când autocarele cu pelerini au început să părăsească parcarea acesteia. Biserica Prislop a fost ridicată în secolul al XIV-lea, fiind una dintre cele mai vechi aşezăminte medievale din ţară, De-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente istorice. A devenit foarte populară în ultimii ani datorită călugărului Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei, al cărui mormânt de la Prislop a devenit cel mai mare loc de pelerinaj din vestul ţării.

image
image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii Prislop

Mii de oameni sunt aşteptaţi la Mănăstirea Prislop, de Ziua Înălţării Sfintei Cruci, aleasă ca hram pentru aşezământul din Ţara Haţegului.

VIDEO Schimbare spectaculoasă a şoselei spre Mănăstirea Prislop. Drumul pelerinilor lui Arsenie Boca este asfaltat

Lucrările de modernizare a şoselei spre Mănăstirea Prislop se apropie de final. A început asfaltarea drumului judeţean, iar autorităţile din Hunedoara au anunţat că îşi propun să inaugureze investiţia la mijlocul lunii septembrie.

Preoţii şi bişniţarii şi-au împărţit târgul de la Prislop. Controversatele afaceri prospere pe spatele lui Arsenie Boca

Afaceri impresionante s-au dezvoltat în ultimii ani în jurul mănăstirii Prislop, devenită loc de pelerinaj românii veniţi să se roage la mormântul duhovnicului Arsenie Boca. În talciocul din vecinătatea aşezării, nu doar bişniţarii obţin profituri din vânzarea suvenirurilor, ci şi aşa-zişi reprezentanţi ai unor biserici şi mănăstiri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite