Arsenie Boca face minuni în turismul din Hunedoara: Castelul Corvinilor şi Deva profită din plin de invazia pelerinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul Corvinilor şi municipiul Deva profită din plin de pelerinajele masive de la Mănăstirea Prislop. Mii de turişti care ajung în judeţul Hunedoara pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca se abat în Hunedoara, pentru a vizita castelul, iar mulţi dintre ei se cazează la hotelurile din Deva.

Aproape 10.000 de turişti au ajuns la Castelul Corvinilor din Hunedoara în luna martie, iar în aprilie potrivit estimărilor conducerii Muzeului Castelului Corvinilor, numărul lor va fi cel puţin dublu. Peste 90 la sută dintre vizitatorii monumentului istoric provin din afara judeţului Hunedoara, iar circa 15 dintre aceştia sunt cetăţeni străini, potrivit estimărilor reprezentanţilor Castelului Corvinilor. Pentru un număr însemnat al turiştilor care ajung în Hunedoara, vizita în cetatea medievală a oraşului reprezintă un punct de atracţie al rutei de pelerinaj religios. „Am mers mai întâi la Mănăstirea Prislop, pentru a mă ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca. Iar pentru că Hunedoara se află în vecinătate, la fel şi municipiul Deva, am decis să vizităm atât Castelul Corvinilor, cât şi Cetetea Devei. Apoi ne vom continua drumul în judeţul Alba, la Mănăstirea Râmeţ”, afirmă Maria Gherghe, venită din Codlea, în pelerinaj la Prislop.

Recent, un investitor în turism din municipiul Hunedoara a efectuat un sondaj printre vizitatorii Castelului Corvinilor, pentru a vedea în ce măsură creşterea numărului de turişti de la castel este influenţată de apropierea de mănăstirea Prislop. Potrivit rezultatelor sondajului, şapte la sută dintre vizitatorii Castelului Corvinilor intervievaţi au răspuns că înainte de a vizita monumentul din Hunedoara au ajuns la mănăstirea Prislop sau vor vizita mănăstirea după ce vor pleca de la Castelul Corvininilor. „Apropierea dintre cele două atracţii turistice este benefică Hunedoarei. Într-adevăr, între vizitatorii Castelului Corvinilor sunt persoane care au dorit să vadă monumentul după ce au mers la Mănăstirea Prislop. Iar în această perioadă numărul celor care vin la castel este în creştere continuă şi datorită apropierii vacanţei şi a sărbătorilor de Paşte. Totuşi, castelul este o destinaţie a turismului istoric, în timp ce mănăstirea este un loc de pelerinaj religios”, a declarat, pentru Adevărul, Costin Tinca, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Potrivit primarului Hunedoarei, Viorel Arion, numărul de turişti care ajung în municipiul Hunedoara, nu doar datorită Castelului Corvinilor, dar şi a Mănăstirii Prislop, a crescut simţitor în ultimii ani. Viore Arion a precizat că pentru a atrage mai mulţi vizitatori la Castelul Corvinilor, din rândul celor care vin la mormântul părintelui Arsenie Boca, administraţia locală va amplasa pe un teren cu imobil al Primăriei Hunedoarei, situat pe drumul spre Prislop, panouri informative pe care va fi promovat Castelul Corvinilor.

Cetatea Devei, loc de pelerinaj pentru unitarieni
Nu doar Castelul Corvinilor are de câştigat de pe urma urismului religios. Hotelurile şi pensiunile din Deva sunt ocupate în perioada Paştelui de turiştii ajunşi în judeţ cu scopul de a vizita Prislopul. Cetatea Devei a fost redeschisă la zilele trecute şi reprezintă o atracţie, chiar şi pentru pelerinii lui Arsenie Boca. „Foarte probabil, şi Cetatea Devei va deveni un obiectiv turistic vizitat şi de cei care vin în pelerinaj la Prislop. Ea este vizitată datorită semnificaţiei ei istorice şi nu religioase”, a declarat, pentru Adevărul, Alexandru Gruian, managerul Centrului Multicultural Castrum din Deva, care administrează monumentul istoric. Există totuşi o categorie de turişti care ajung în Cetatea Devei, ca pelerini. Este vorba de membrii Bisericii Unitariene, în special maghiari, dar şi români. În cetatea Devei a fost întemniţat, înainte de moarte, episcopul Ferencz Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. „Turismul pe care cetatea îl atrage prin unitarieni este absolut semnificativ. Vin foarte mulţi americani pentru Ferencz David”, a afirmat Alexandru Gruian.

Reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei declară că în preajma Paştelui şi în Săptămâna Luminată, până în 8 mai când este hramul mănăstirii, numărul pelerinilor care vor ajunge în judeţul Hunedoara, în special pentru Mănăstirea Prislop, va creşte semnificativ. Anul trecut, în zilele din perioada Paştelui, aproape 100.000 de oameni au ajuns la mormântul lui Arsenie Boca. „Şi datorită numărului mare de pelerini care ajung la Mănăstirea Prislop sunt vizitate şi alte obiective turistice din judeţul Hunedoara, iar acest lucru duce la o anumită prosperitate a zonei”, a precizat, pentru Adevărul, preotul Gabriel Miricescu, de la Episcopia Devei şi Hunedoarei.


Vă recomandăm şi:

Autobiografia părintelui Arsenie Boca, din temniţă: „Nu am dansat şi nu-mi puteam închipui aşa ceva. Cu fetele mi-am propus să nu fac nicio cunoştinţă”

Părintele Arsenie Boca a relatat, într-o declaraţie autobiografică pe care a scris-o în timpul unei anchete la care era supus în 1945, o serie de amănunte neobişnuite despre viaţa sa. În mărturia sa, călugărul îşi dezvăluie personalitatea complexă, orientată spre trăirile interioare, spre studiu, artă şi spiritualitate.

Arsenie Boca şi ateii: „La două feluri de oameni le spune Dumnezeu nebuni“

Duhovnicul Arsenie Boca a acordat o atenţie deosebită, în învăţăturile sale, ateismului,  pe care îl considera dăunător. Călugărul afirma însă că orice om trebuie lăsat să fie liber în credinţa sau necredinţa sa.

Pelerinajul la Prislop acum 90 de ani: de ce mulţimile se adunau la mănăstire cu decenii înainte de Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat părintele Arsenie Boca, a fost în ultimele secole unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Haţegului. O mulţime de legende s-au ţesut în jurul ei, iar fotografiile vechi de aproape un secol arată că şi în acea vreme aşezarea era foarte căutată de pelerini.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite