Arsenie Boca va fi celebrat în satul natal. Duhovnicul avea amintiri triste din copilărie: părinţii au divorţat, iar tatăl său îl bătea să nu mai piardă timpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul unde s-a născut Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Locul unde s-a născut Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Satul natal al lui Arsenie Boca devine loc de sărbătoare. În 29 septembrie se împlinesc 107 ani de la naşterea duhovnicului din Vaţa de Sus, care a copilărit în Ţara Zarandului.

Vineri se împlinesc 107 ani de la naşterea călugărului Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale românilor din ultimul secol, iar pentru cei mai mulţi dintre locuitorii din satul său natal, Vaţa de Sus, data de 29 septembrie a devenit o zi de sărbătoare. În ultimii ani, Dealul Bujoara, unde s-a aflat vatra părintească a duhovnicului, a devenit un loc de pelerinaj, de ziua naşterii acestuia.

Arsenie Boca s-a născutîn 29 septembrie 1910 în satul hunedorean Vaţa de Sus din Munţii Zarandului. La naştere a primit numele de Zian Vălean. A fost fiul unui cizmar pe nume Iosif şi al Creştinei. Părinţii săi s-au căsătorit în 1909, când Iosif avea vârsta de 28 de ani, iar Creştina 17 ani. În vremea în care tânăra era însărcinată, soţul ei plecase în Statele Unite ale Americii pentru a munci, potrivit informaţiilor oferite de Iovu Mihuţ, un localnic din Vaţa de Sus, autor al cărţii „Copilăria lui Arsenie Boca”.

Despre primii ani din copilăria sa, a relatat chiar părintele Arsenie Boca, într-o declaraţie dată în 1945, în arestul Siguranţei, la Râmnicu Vâlcea. „Subsemnatul m-am născut în 1910, septembrie 29, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. Şcoala primară şi liceul în orăşelul Brad, acelaşi judeţ. De pe atunci mi se remarca o anumită înclinaţie spre singurătate şi spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci. Aşa spre pildă am o carte a lui Immanuel Kant: «Religia în limitele raţiunii» iscălită: Boca Zian cl. IV. lic.”, scria Arsenie Boca, potrivit documentelor păstrate în Arhivele CNSAS.
În anii trecuţi vatra lui Arsenie Boca devenise loc de pelerinaj.

arse

Copilăria din Ţara Zarandului
Localnicii povestesc că locul natal al părintelui a fost o căsuţă de pe Dealul Bujoara, aflat la marginea satului Căzăneşti, din comuna Vaţa de Sus. De câţiva ani, terenurile pe care s-a aflat vatra familiei Boca au fost achiziţionate, cu scopul de a fi ridicat aici un aşezământ religios. O căsuţă veche de lemn, înconjurată de o grădină de flori, se află pe deal, în locul vetrei. După divorţul părinţilor săi, Arsenie a vândut casa natală, pentru a-şi putea continua studiile.

„La intrarea în cursul superior de liceu am rămas orfan de tată, care era cizmar de meserie şi foarte bun pedagog cu fiul său. Ştiu până astăzi că m-a bătut odată pentru ca să nu mai pierd timpul – ceea ce i-am făgăduit cu lacrimi şi n-am uitat până acum, şi de multe ori mi-a folosit în viaţă. În cursul teologiei mi-am vândut casa părintească spre a-mi putea continua studiile. Eram şi bursier. Mamei nu i-am cerut niciun ajutor şi nici nu mă înduram, întrucât era divorţată de tata iar eu eram dat tatii prin sentinţa de divorţ, ca fiind, pe baza meseriei, mai sigur că mă va da la şcoală”, scria Arsenie Boca, potrivit declaraţiei dată Siguranţei statului, în 1945, aflată în arhivele CNSAS. Zian Boca a fost şef de promoţie în liceul din Brad, potrivit relatărilor foştilor săi colegi de liceu. A absolvit liceul în anul 1929 şi s-a îndreptat spre Teologie, părăsind definitiv locurile sale natela din Ţara Zarandului.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a ajuns Arsenie Boca faimos la 30 de ani. „Călugărul luminat” i-a cucerit pe români cu talentul său neobişnuit

Primele articole despre Arsenie Boca au fost publicate în revistele şi ziarele de la începutul anilor 1940, iar autorii lor remarcau talentul şi caracterul integru al călugărului.

VIDEO Stejarul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului său a putrezit în timp record. Localnicii spun că e semn rău

Faimosul stejar plantat de Arsenie Boca, în urmă cu aproape nouă decenii, în curtea unui liceu din Brad, s-a uscat în totalitate. Gorunul lui Zian, aşa cum îl numesc localnicii, este singurul arbore care a putrezit dintre cei aflaţi în faţa colegiului, semn rău, cred localnicii. Conducerea colegiului încearcă să salveze copacul, însă sunt puţine speranţe.

VIDEO Drum modern spre Mănăstirea Prislop. Lucrările la şoseaua pelerinilor lui Arsenie Boca au ajuns la final

La peste doi ani de la începerea lucrărilor de modernizare a drumului judeţean spre Mănăstirea Prislop, proiectul a ajuns la final. Şoseaua a fost lărgită pe trei benzi între mănăstire şi satul Silvaşul de Sus, iar în următoarele zile vor fi turnate ultimele straturi de asfalt.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite