VIDEO Arhitecţii s-au revoltat după tăierea copacilor din curtea Episcopiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor Hunedoara s-au declarat împotriva tăierii pinilor din curtea Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi a Catedralei Episcopale. În ultimele zile, arborii seculari au fost puşi la pământ şi transformaţi în lemne de foc, motivul invocat fiind acela că puneau în pericol siguranţa bisericii şi a oamenilor.

Tăierea celor aproape 20 de pini şi „toaletarea” celorlalţi arbori din curtea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, care se vor usca, a stârnit un val de nemulţumiri.

Nu doar localnicii din Deva au reclamat gestul reprezentanţilor Episcopiei, considerându-l dăunător mediului şi peisajului, dar şi arhitecţii din municipiu. Chiar dacă operaţiunea de tăiere a pinilor este ireversibilă, arhitecţii au luat atitudine faţă de, susţin ei, „măcelărirea pinilor”. Alexandru Rugescu, preşedintele filialei din judeţul Hunedoara a Ordinului Arhitecţilor, a declarat că retezarea pinilor este un gest dăunător pentru municipiul Deva.

Pinii, mai vechi decât biserica
„Aceşti pini au crescut acolo înainte de a fi construită biserica, la începutul secolului XX. După 1990 s-a făcut o restaurare a bisericii, pentru că faţada ei era total distrusă de intemperii, dar nu s-a pus în niciun moment problema de a tăia copacii, pentru că nu afectau structura sau clădirea bisericii.

Nu ştiu care a fost motivul pentru care au fiost tăiaţi copacii, dar v-aş ruga să faceţi un exerciţiu de imaginaţie în care să vă închipuiţi că vine cineva de la Romsilva şi dărâmă biserica pentru a puta pune în valoare copacii. Aş vrea să ştie şi cei care au făcut acest gest ce ar însemna opusul acestui lucru. E la fel de revoltător”, a afirmat Alexandru Rugescu.

DEVA Dan Ioan Enyedi, arhitect, despre tăierea pinilor din curtea Episcopiei

Arhitectul Dan Ioan Enyedi s-a declarat, de asemenea, supărat faţă de gestul Episcopiei. „Este un masacru al zonei verzi din acest oraş”, consideră arhitectul. „Copacii nu ar fi trebuit tăiaţi, pentru că sunt elemente care întregesc ansamblul arhitectural al oraşului”, îl completează arhitectul Răzvan Rugescu.

image

DEVA Răzvan Rugescu, arhitect, despre tăierea pinilor din curtea Episcopiei Devei şi Hunedoarei

Pinii, consideraţi „pericol public”
Zilele trecute au fost tăiaşi toţi pinii din curtea Catedralei Episcopale Sfântul Nicolae din Deva. Copacii au fost transformaţi în lemne de foc. Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a declarat că operaţiunea era necesară, deoarece arborii erau bătrâni şi ar fi putut pune în pericol siguranţa bisericii şi a trecătorilor. Reprezentanţii Primăriei Deva au precizat că acţiunea, pentru care şi-au dat acordul, a fost legală din punctul lor de vedere, curtea bisericii fiind un teren privat.

DEVA Arhitect despre tăierea pinilor

Vă recomandăm şi:

Tăierea pinilor din curtea Catedralei Episcopale a Devei a stârnit nemulţumiri

Reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoara au decis să taie copacii din curtea Catedralei Episcopale Sfântul Nicolae, pe motiv că sunt prea bătrâni şi pun în pericol siguranţa trecătorilor. Tăierea pinilor a stârnit însă nemulţumirea localnicilor, care au depus plângeri la primărie, în încercarea de a opri defrişările.

VIDEO Moaştele sfinţilor Constantin şi Elena au fost aduse la catedrala din Deva

Sute de oameni au venit în această seară la Catedrala Episcopală "Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva, pentru a întâmpina aducerea moaştelor sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena.

Povestea poliţistului-preot Bogdan Niţu, părintele care slujeşte în biserica din curtea Poliţiei Judeţene Hunedoara

Bogdan Niţu (37 de ani) este poliţist, dar şi preot, iar de câteva zile slujeşte în prima biserică ortodoxă construită în curtea unui sediu de poliţie din România, un lăcaş de cult situat la doar câteva zeci de metri de biroul său.

FOTO Povestea celei mai vechi biserici de piatră din ţară: Biserica Densuş, ridicată pe locul unui templu păgân al romanilor

În biserica din Densuş, slujbele se ţin neîntrerupt de şapte secole. Zidurile lăcaşului de cult au fost construite din rămăşiţele fostului oraş Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite