Aninoasa şi Lupeni, oraşele datoare - vândute din Hunedoara, primesc ajutor de stat pentru a ieşi din blocajul financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Aninoasa şi municipiul Lupeni se află printre cele 11 localităţi aflate în insolvenţă, în executare silită sau în imposibilitate de plată pentru care Guvernul a alocat bani din Fondul de rezervă bugetară, pentru salvarea administraţiilor locale din blocajul financiar.

Administraţiile locale din Aninoasa şi Lupeni, aflate în situaţii de blocaj financiar, vor primi fonduri de urgenţă de la Guvernul României.

Cele două primării hunedorene şi alte nouă administraţii locale au solicitat ajutor guvernamental pentru a putea plăti o parte din arieratele şi datoriile acumulate, potrivit unei hotărâri de guvern.

Oraşul Aninoasa, va primi suma de 3.707 mii lei, iar fondurile vor fi folosite conform Planului de redresare financiara admis de Tribunalul Hunedoara printr-o sentinţă din 2014, ca urmare a procedurii de insolvenţa a oraşului, deschisă în anul 2013.

Municipiul Lupeni va beneficia de un ajutor de 3.840 mii lei. A solicitat ajutorul ca urmare a intrării în procedura de executare silită, în baza unei sentinţe civile pronunţate de Tribunalul Brăila în anul 2012.
Lupeni. Fosta prearaţie minieră.

image

Actul normativ prevede că decontarea sumelor se va realiza în baza documentelor justificative transmise de unităţile administrativ-teritoriale. Ordonatorii principali de credite ai bugetului local din fiecare localitate în cauză vor răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumelor repartizate. Hotărârea mai prevede că, transferul sumelor necesare către administraţia locală se face din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care va fi suplimentat corespunzător, în acest scop.

image

Vă recomandăm şi:

FOTO Valea Jiului refuză să-şi amintească Mineriada din iunie 1990

Evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 au lăsat urme adânci în Valea Jiului. La 24 de ani de la cele mai sângeroase mişcări de protest ale minerilor, mulţi dintre foştii ortaci nu vor să mai audă de eticheta de “oi negre” ale societăţii.

Cornel Resmeriţă, cel mai bogat primar din Hunedoara, e campion la imobiliare: "averea a venit din afaceri frumoase"

Unul dintre cei mai bogaţi primari din judeţul Hunedoara, Cornel Resmeriţă, deţine o vilă imensă în Lupeni şi două cabane în staţiunile montane hunedorene. Este primar de zece ani în Lupeni, iar pentru că nu se mai poate ocupa de afacerile prin care a reuşit să construiască imobilele, familia sa a preluat frâiele afacerilor.

image

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului        

Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii          

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Haţegana - berea creată pentru a potoli apetitul minerilor pentru ţuică        

Unul dintre cele mai importante branduri locale ale judeţului Hunedoara a fost Haţegana, berea fabricată în judeţul Hunedoara. În prezent, fabrica de bere construită la mijlocul anilor 1970 în Haţeg este închisă. În incinta fostei fabrici sunt produse tigăi, iar alte spaţii sunt folosite ca silozuri pentru furaje şi cereale. Din exterior, fabrica din Haţeg pare abandonată, în schimb berea Haţegana este fabricată în prezent la Craiova.

Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei       

Cel mai grav accident petrecut într-o mină a avut loc în urmă cu nouă decenii, la Lupeni: în urma unei explozii cauzate de acumularea de gaz metan în galeriile minei au murit peste 80 de ortaci. În localitatea minieră Certej (25 de kilometri de municipiul Deva), în 1971, o alunecare de teren care a prăvălit halda de steril a exploatării miniere peste un cartier de blocuri a provocat moartea a 89 de oameni.

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite