Amenzile date de APIA fermierilor care şi-au incendiat păşunile şi terenurile agricole au ajuns la 140.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendii de vegetaţie.
Incendii de vegetaţie.

Peste 1.000 de hectare de păşuni şi terenuri agricole din judeţul Hunedoara au fost afectate de incendii de vegetaţie în ultimele săptămâni. Forţele de ordine şi angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură vor patrula pentru a observa din timp arderile de vegetaţie uscată, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Până în prezent, au fost amendaţi 300 de fermieri care n-au respectat legea.

Autorităţile din judeţul Hunedoara au anunţat un plan pentru diminuarea fenomenului arderilor necontrolate de vegetaţie uscată, care în ultimele săptămâni s-au înregistrat pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare de păşuni, terenuri agricole şi litieră.

În fiecare weekend, când se înregistrează vârfuri ale acţiunilor de stingere a arderilor de vegetaţie, echipe extinse de pompieri, poliţişti, jandarmi, silvici şi lucrători APIA vor organiza patrule pentru observarea timpurie a arderilor necontrolate de vegetaţie uscată, intervenţia promptă pentru lichidarea acestora şi tragerea la răspundere a celor care iniţiază focul, a informat, joi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Potrivit reprezentanţilor ISU Hunedoara, datele statistice arată o creştere a fenomenului de igienizare a terenurilor prin utilizarea focului deschis de când fermierii beneficiază de subvenţii pentru păşuni sau terenuri arabile.

„Reprezentanţii APIA Hunedoara au evidenţiat faptul că, în acest an, au fost sancţionaţi pentru utilizarea focului deschis în vederea igienizării terenurilor, 300 de fermieri, dintre cei peste 18.000 de fermieri din judeţul Hunedoara care beneficiază de subvenţii. Valoarea totală a sancţiunilor se apropie de 140.000 de euro”, a informat Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

APIA avertizează că dacă 20 la sută din suprafaţa unui teren este igienizată prin foc fermierul poate fi sancţionat, iar dacă suprafaţa este mai mare se suspendă subvenţia. Dacă jumătate din suprafaţa unui teren este arsă fermierul va fi obligat să plătească şi despăgubiri.

„Reamintim fermierilor că igienizarea terenurilor se poate realiza doar după obţinerea prealabilă a permisului de lucru cu foc, de la primăria pe raza căreia are loc arderea, şi acceptului scris al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Mai mult, resturile trebuie arse în afara zonei care intră sub incidenţa subvenţiilor”, a informat ISU Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Cât de periculoase sunt incendiile de vegetaţie: peste 800 de hectare de păşuni şi terenuri agricole au ars în trei zile

Peste 800 de hectare de terenuri agricole şi păşuni au fost mistuite de incendii de vegetaţie. Arderile necontrolate au cuprins şi gospodării. Pompierii le atrag atenţia localnicilor care vor să îşi cureţe astfel terenurile să anunţe autorităţile şi să se conformeze legii, altfel riscă sancţiuni drastice.

Groapa de gunoi a Devei arde mocnit de o săptămână. Şirul incendiilor e cauzat de caniculă şi acumularea de metan

Şase incendii au fost înregistrate în ultimele zile în zona deponeului ecologic de la marginea Devei, zonă aflată în proces de ecologizare. Deşeurile aflate în stare avansată de degradare s-au autoaprins din cauza acumulărilor de metan şi a căldurii.

Gest emoţionant pentru oamenii din Vadu Dobrii, satul aflat sub nămeţi de o săptămână. Pomperii şi-au croit drum cu şenilata pentru a le aduce provizii

De aproape o săptămână, nămeţii au acoperit drumurile spre Vadu Dobrii, cel mai izolat sat din judeţul Hunedoara, locuit de mai puţin de zece săteni. Pompierii şi salvamontiştii hunedoreni le-au venit în ajutor localnicilor, urcând în satul din Munţii Poiana Ruscăi, prin zăpada de peste jumătate de metru.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite