Amenzi de 150.000 de lei pentru trei firme care au adus peste 2.000 de tone de reziduuri de plumb în Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reziduurile de plumb au fost depozitate neconform. FOTO: zhd.ro
Reziduurile de plumb au fost depozitate neconform. FOTO: zhd.ro

Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare totală de 150.000 de lei pentru trei societăţi comerciale, după ce peste 2.000 de tone de reziduri de plumb au fost depozitate fără autorizaţie, în curtea unei societăţi comerciale din Hunedoara şi pe malul râului Cerna. Materialele sunt nocive pentru sănătatea oamenilor, însă cei care s-au ocupat de procesarea lor nu au anunţat autorităţile de mediu.

Garda de Mediu Hunedoara a amendat trei societăţi comerciale, una din Hunedoara, una din Oţelul Roşu şi cea de-a treia din localitatea Teliucu Inferior, implicate într-o afacere cu reziduuri de plumb. Aceasta după ce peste 2.000 de tone din materialele poluante au fost depozitate în aer liber, în Hunedoara.

„Aproximativ 400 de tone de reziduuri de plumb erau depozitate pe sol în zona Poarta Zgurii din Hunedoara, pe malul râului Cerna. Am prelevat probe de sol de până la 40 de centimetri adâncime, şi în urma analizelor s-au înregistrat valori cuprinse între 73 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol şi 17.160 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol, în condiţiile în care valoarea normală este de 20 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol. Sunt şi depăşiri de 800 de ori”, relata Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Hunedoara.

Reprezentanţii societăţilor care au achiziţionat, transportat şi depozitat în Hunedoara reziduurile de plumb care urmau să fie procesate au fost amendaţi în urma unui control al Gărzii de Mediu. Sancţiunile au venit după ce operatorii comerciali nu au anunţat Agenţia de Protecţia Mediului, aşa cum prevede legea în cazurile activităţilor comerciale cu substanţe periculoase.

Zona va fi ecologizată
În urma verificărilor efectuate s-au aplicat un număr de trei sancţiuni contravenţionale, pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei de mediu, după cum urmează: SC L. MARKETING SRL Teliucul Inferior, desfăşurând activitatea de spălare/sortare a unor zguri metalurgice de plumb fără să deţină acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului a primit o sancţiune principală (amendă în cuantum de 30.000 de lei) şi două sancţiuni complementare constând din suspendarea activităţii şi aducerea terenului la starea iniţială.

Societatea din Oţelu Roşu a fost sancţionată contravenţional cu 60.000 de lei, pentru nedeţinerea autorizaţiei de mediu necesare în vederea desfăşurării activităţilor de comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor şi pentru comerţ cu ridicata al produselor chimice. Iar societatea din Hunedoara a fost amendată cu 60.000 de lei, pentru nedeţinerea autorizaţiei de mediu necesară desfăşurării activităţilor de transport rutier de mărfuri periculoase”, a informat Prefectura Hunedoara.

Proprietarii terenurilor pe care au fost depozitate cele peste 2.000 de tone de reziduuri de plumb sunt obligaţi să izoleze zona respectivă şi apoi să ecologizeze terenul după ce materialele vor fi luate de pe acesta.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Pârâul care trece prin curtea Castelului Corvinilor e sufocat de gunoaie

Pârâul Zlaşti, care trece la poalele Castelului Corvinilor, a devenit o groapă de gunoi localnicii satelor din împrejurimile Hunedoarei şi pentru amatorii de grătare. În ciuda acţiunilor de ecologizare care au avut loc în fiecare an, păstrarea curăţeniei apei a rămas o misiune imposibilă.

FOTO Cum arată cel mai poluat loc din Hunedoara. Proiectul de ecologizare a ruinelor combinatului întârzie

Proiectul de reabilitare a celor 20 de de hectare din vechea platformă industrială a Hunedoarei, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, nu a demarat până, deşi au trecut mai bine de trei ani de la data în care a fost iniţiat. În prezent, zona care urmează să intre în ecologizare este considerată una dintre cele mai poluate ale Hunedoarei.

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara    

În anii în care vechile uzine de fier ale Hunedoarei se transformau în combinat siderurgic, zeci de oamenii îşi găseau sfârşitul brutal în cele mai teribile accidente de muncă din istoria colosului industrial.

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii    

În 1942, celebrul Willy Pragher fotografia de pe meterezele castelului uzinele de fier ale Hunedoarei. Din aceeaşi locaţie, în prezent, cei care privesc spre platforma industrială mai pot vedea doar un turn de răcire ajuns ruină şi, în plan îndepărtat, ruina vechii şcoli de ucenici din combinatul siderurgic al Hunedoarei.

Simbolul „Târgului de fier” se dărâmă sub ochii hunedorenilor. Cum poate fi salvat Furnalul din Govăjdia    

Furnalul din Govăjdia a intrat în ultimii ani în categoria monumentelor istorice cu care autorităţile se mândresc, însă nu fac mai nimic pentru a le schimba soarta pecetluită de trecerea timpului. Lăsat în paragină de ani buni, monumentul istoric se prăbuşeşte cu zile, spun cei care încă îl consideră un simbol al oraşului, din vremurile în care Hunedoara era cunoscută în lume ca „Târgul de fier”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite