Baronul Văii Jiului, Alin Simota, iertat de toate acuzaţiile. Sentinţa în dosarul de crimă organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Litera, Cătălin Penciuc şi Alin Simota. FOTO Arhivă Adevărul
Cristian Litera, Cătălin Penciuc şi Alin Simota. FOTO Arhivă Adevărul

Magistraţii au pronunţat sentinţa definitivă în dosarul DIICOT în care Alin Simota a fost acuzat că a condus o grupare de crimă organizată.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, joi, sentinţa definitivă în dosarul în care Alin Simota, fostul patron al Clubului Jiul Petroşani şi în trecut unul dintre cei mai bogaţi oameni din Valea Jiului a fost acuzat de infracţiuni de crimă organizată.

După ce în 2018, la judecarea dosarului pe fond, la Tribunalul Hunedoara, Simota a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare, instanţa superioară l-a achitat pentru acuzaţiile de şantaj, de constituire a unui grup infracţional organizat, de nedepunerea muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului, de deţinereere de muniţie fără drept, instigarea la lipsire de libertate, şantaj în formă continuată.

„În baza art. 396 alin 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 lit. b teza II din Cod procedură penală achită pe inculpatul SIMOTA ALIN pentru comiterea infracţiunii de şantaj faţă de persoana vătămată Sarpaczki Alin (...), dispune achitarea inculpatului Simota Alin de sub învinuirea comiterii infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat (...) achită pe inculpatul Simota Alin pentru infracţiunea de nedepunerea muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului (...), achită pe inculpatul Simota Alin pentru infracţiunea de deţinere de muniţie fără drept (...), achită pe inculpatul Simota Alin cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la lipsire de libertate, faptă săvârşită faţă de persoana vătămată Istinie Nicuşor (...), achită pe inculpatul Simota Alin pentru comiterea infracţiunii de şantaj în formă continuată, faptă comisă faţă de persoanele vătămate Lunganu şi Găldeanu (...), achită pe inculpatul Simota Alin pentru comiterea infracţiunii de lipsire de libertate, faţă de persoana vătămată Sarpaczki Alin.

Constată că inculpatul s-a aflat în stare de reţinere, arest preventiv şi arest la domiciliu, de la data de 11.06.2013 până la data de 14.12.2015, şi de la data de 25.07.2017 până la data de 19.12.2017. În baza art.112 lit.f Cod penal dispune confiscarea de la inculpatul Simota Alin a 61 cartuşe fără glonţ şi 15 tuburi cartuşe, indisponibilizate prin ordonanţa de sechestru nr.100 D/P/2012 din data de 11.07.2013 a DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia şi aflate la camera de corpuri delicte a I.P.J. Alba. Ridică sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa nr.100 D/P/2012 din data de 14.06.2013 emisă de DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia, cu privire la sumele de 1000 euro, respectiv 100 USD ridicate de la inculpatul Simota Alin. Dispune restituirea sumelor de 1000 euro, respectiv 100 USD către inculpatul Simota Alin”, se arată în soluţia Curţii de Apel Alba Iulia.

Foştii săi bodyguarzi au fost condamnaţi

În acelaşi dosar au mai fost achitaţi Gheorghe Bota şi Mihăiţă Varodi pentru infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat, Simina Mirela Pintican (fostă Litera, fostă Simota) pentru infracţiunea de aderare la un grup infracţional organizat, pentru complicitate la infracţiunea de şantaj în formă continuată, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de persoane în formă continuată, pentru complicitate la infracţiunea de cămătărie, fostul poliţist Zorin Avram pentru acuzaţiile de sprijinire a unui grup infracţional organizat, Voicu Florin Micluţa, pentru infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la cămătărie, Mihai Eminovici Ciobanu, pentru infracţiunea de aderare la un grup infracţional organizat.

În acelaşi dosar, magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au decis condamnarea lui Cătălin Penciuc, fost bodyguard al lui Simota, la trei ani de închisoare pentru şantaj, şi a lui Cristian Litera, şi el fost apropiat al lui Simota, la cinci ani şi nouă luni de închisoare. Sentinţa este definitivă.

În dosarul judecat pe fond, în august 2018, Tribunalul Hunedoara l-a condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare pe Alin Simota, trimis în judecată în 2013, împreună cu alte 13 persoane, în dosarul de crimă organizată.

Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 9 ani şi 10 luni închisoare, în acelaşi dosar. Iar Cătălin Penciuc, o altă fostă gardă de corp a afaceristului, a primit şapte ani de închisoare. Şi alţi inculpaţi au primit condamnări, dar sentinţa nu a fost definitivă, fiind contestată cu apel.

Alin Simota, fugar în Dubai


Alin Simota a fost eliberat în luna martie 2018 din închisoare. Fusese încarcerat în vara anului 2017, la întoarcerea din Dubai, după ce timp de un an şi jumătate s-a aflat pe lista infractorilor români daţi în urmărire internaţională. A primit sentinţe definitive în două dosare penale: doi ani de închisoare pentru conflict de interese şi jumătate de an de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, pedeapsa contopită pe care trebuia să o execute fiind de un doi ani şi o lună. La sfârşitul anilor 2000, Alin Simota, supranumit şi „baronul Văii Jiului”, se afla în topul celor mai bogaţi oameni din judeţul Hunedoara, cu o avere care depăşea 20 de milioane de euro, obţinută din afaceri cu statul, în energie, construcţii, minerit şi prestări de servicii.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Alin Simota va fi eliberat condiţionat. Ultima noapte de închisoare pentru afaceristul din Valea Jiului

Probleme pentru Alin Simota. Milionarul fugar, prins la întoarcerea din Dubai, va fi judecat într-un nou dosar de corupţie

Interlopul Alin Simota, refugiat în Dubai din 2016, îşi anunţă revenirea în ţară. „Vin singur şi mă predau, să fac lumină“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite