Alexandra Marcu, cea mai tânără alpinistă româncă ce a urcat pe vârful Kazbek

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a escaladat Kilimanjaro şi a străbătut celebra trecătoare „La Berade” din Alpi, Alexandra şi-a îmbogăţit panoplia cu un record. Oprită din drumul spre Elbrus, cel mai înalt vârf al munţilor Caucaz, din cauza atacurilor teroriste din Georgia, alpinista Alexandra Marcu n-a renunţat la expediţie şi a ales al treilea vârf ca înălţime: vârful Kazbek (5.047 metri).

Tânăra alpinistă, în vârstă de 13 ani, a plecat în această expediţie însoţită de tatăl său, Dan Marcu, şi alţi 18 alpinişti români. Din grup a făcut parte şi Crina Coco Popescu, celebra alpinistă din Râşnov.


Expediţia a început la sfârşitul lunii iulie şi s-a încheiat pe data de 3 august, când Alexandra Marcu a devenit cel mai tânăr alpinist român care a urcat pe acest vârf. „Expediţia a fost dificilă şi am fost însoţiţi de cinci ghizi. Prima parte a drumului către vârf ne-a dus până la altitudinea de 2.700 de metri, unde există un sat şi o biserică ridicată în secolul al XIV-lea. Aici poţi să închiriezi cai pentru a scăpa de greutatea bagajelor. Noi însă nu am făcut-o”, a povestit tânăra.


În cea de-a doua zi au ajuns la altitudinea de 3.700 de metri. Alexandra căra aproximativ 20 de kilograme în spate, iar tatăl ei dublu. Pentru a avea rezistenţă, tânăra s-a antrenat luni de zile cărând greutăţi pe dealurile din jurul Devei. „Cei din împrejurimi o priveau cu uimire, neînţelegând rostul acestor drumuri făcute de Alexandra. Unii au sfătuit-o să nu mai bată coclaurile şi să meargă la cules de prune”, şi-a amintit, amuzat, tatăl Alexandrei.


În tabăra amplasată la 3.600 de metri, unde există şi o staţie meteo, a început aclimatizarea. Pentru a ajunge aici, au mers pe morenă aproximativ două ore, după care a urmat gheţarul. Urma ca în cea de-a treia zi a expediţiei să atace vârful Kazbek. „Prima problemă a fost aceea că meteorologii au anunţat o înrăutăţire a vremii. Mai exact, trei zile de vânt şi furtuni de zăpadă. Decizia unanimă a fost că trebuie să riscăm. Astfel că am pornit la ora 3.00 dimineaţa”, a povestit Dan Marcu.
Pe un vânt cumplit, alpiniştii au pornit spre vârf. Drumul era din ce în ce mai anevoios. Înclinaţia pantei creştea cu fiecare metru parcurs. „Ascensiunea pe gheţar nu e la îndemâna oricui. Frigul, lipsa de oxigen şi dificultatea traseului sunt pietre de încercare pentru orice alpinist”, a explicat Dan Marcu.


Alexandra îşi aminteşte că nu vedea aproape nimic şi că auzea doar paşii celui de dinaintea ei. „La un moment dat, tatăl meu mi-a spus să privesc în sus să văd vârful muntelui. Mi-a fost teamă şi am continuat să urc. Eram cinci oameni în coardă şi ne opream la fiecare 50 de paşi pentru a respira”, îşi aminteşte tânăra alpinistă.


Risc maxim


Un incident a avut loc la jumătatea drumului spre vârf. Un alpinist din Târgu Mureş şi-a pierdut un colţar. Era prins în coarda Alexandrei, iar riscul ca expediţia să se oprească aici era foarte mare. „Am hotărât ca şi eu şi fiica mea să ne desprindem din coardă şi să continuăm expediţia. Mă temeam că riscăm să nu mai ajungem în vârf în ziua aceea”, a explicat Dan Marcu.


În data de 3 august, la ora 10.45, cinsprezece din cei 18 alpinişti plecaţi spre vârful Kazbek ajungeau la finalul expediţiei. „Când am ajuns în vârf am stat cinci minute. Atât cât să afişăm acolo steagul României şi stema judeţului Hunedoara”, a spus Alexandra.
Următoarea ţintă a tinerei alpiniste şi a tatălui ei este o expediţie pe vârful Aconcagua, de 6.962 metri, cel mai înalt munte din ambele Americi şi al şaptelea ca importanţă din lume. Expediţia ar urma să aibă loc până la sfârşitul acestui an.

Am stat pe vârf cinci minute, cât să afişăm steagul României şi stema judeţului.
Alexandra Marcu, alpinist

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite