Al Doilea Război Mondial dincolo de orice imaginaţie. Întâmplările incredibile, dar 100% reale din anii marilor atrocităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupe sovietice în 1943
Trupe sovietice în 1943

Al Doilea Război Mondial a înregistrat cele mai multe atrocităţi din întreaga istorie a omenirii, dar şi evenimente care par aproape incredibile.

Iată cîteva dintre lucruile mai puţin cunoscute despre Al Doilea Război Mondial:

8.000 de japonezi s-au sinucis
În 8 iulie 1944, trupele americane au descoperit circa 8000 de soldaţi şi civili japonezi care s-au sinucis în masă în bătălia finală, din timpul invaziei insulei Saipan din Pacific. Întors în Marpi Point, la vârful nordic al insulei, comandantul japonez Saito le-a spus că vor fi torturaţi şi ucişi de americani. Potrivit unor istorici, sute de femei şi-au aruncat copiii peste stânci în ocean, înainte să sară şi ele. Mii de cadavre au fost găsite plutind în ocean. Generalul Saito s-a sinucis ritual (hara-kiri), iar trupul său a fost incendiat de către ajutoarele sale.

„Pasărea de argint”, racheta cu care germanii voiau să devasteze SUA
Una dintre cele mai bizare proiecte militare ale Germaniei Naziste a fost construirea avionului-rachetă Silbervogel (Pasăre de argint), propus pentru bombardarea Statelor Unite ale Americii. Planurile pentru construcţia acestor super-bombardiere au demarat la sfârşitul anilor 1930 şi s-au bazat pe ideea plasării unui avion pe o şină lungă de trei kilometri, care urma să fie propulsat la o viteză de 1.900 km/h, cu motoare de rachetă. Odată ajuns în aer, Silbervogel ar fi declanşat propriile sale motoare de rachetă pentru a fi propulsat la o înălţime de 145 de kilometri, călătorind la 22.100 km/h. Apoi urma să coboare în stratosferă, unde corpul plat al avionului ar genera ascensiune datorită densităţii crescute a aerului. Acest lucru ar fi făcut ca Silbervogel să se ridice din nou, zburând spre continentul american, încărcat cu o bombă de 4.000 de kilograme. Proiectul nu a mai fost realizat, depăşind cu mult capacităţile şi resursele Germaniei naziste. S-au păstrat doar machetele sale.

Luftwaffe a bombardat un oraş german
În 10 mai 1940, trei avioane Luftwaffe (Forţele Aeriene Militare Germane) au bombardat oraşul german Freiburg, dintr-o eroare, cauzând moartea a cel puţin 24 de oameni, printre care se aflau 13 copii. Din cauza vremii neprielnice, echipajele de zbor au crezut că se află deasupra oraşulu francez Dijon. Fragmentele proiectilelor prăbuşite, găsite mai târziu, au confirmat bombele ca fiind germane, însă propaganda germană a susţinut că raidul a fost un atac terorist al forţelor aeriene franceze, justificând bombardarea ulterioară a oraşelor franceze.

Marinarul chinez care a supravieţut 133 de zile singur în ocean
Poon Lim a fost un marinar chinez care a supravieţuit siingur 133 de zile în Atlanticul de Sud. Lim a fost steward al unui vapor comercial britanic, care în 23 noiembrie 1942, în largul coastei Braziliei a fost a fost scufundat cu o torpilă lansată de o navă de luptă germană. Poon Lim a fost singurul supravieţuitor din cei 47 de oameni din echipaj. Înotând, Poon Lim a văzut o barcă de salvare goală, în care a reuşit să urce. Şi-a dat seama că era singur şi plutea în derivă în largul oceanului. A rămas în viaţă, hrănindu-se cu peşti, pe care îi prindea cu ajutorul unei plase şi a unui cârlig, cu păsări marine şi colectând apa de ploaie. În 5 aprilie 1943, a fost salvat de trei pescari brazilieni, când se apropia de coasta Braziliei, la 1.101 kilometri de locul unde nava sa a fost scufundată.

Marea relocare a industriei sovietice
În 1941, pe măsură ce forţele militare germane au avansat spre est, sovieticii au demarat o operaţiune de relocare a industriei militare fără precedent. O uriaşă forţă de muncă a fost mobilizată pentru a muta mărfurile industriale în zone mai sigure ale Uniunii Sovietice. Potrivit istoricilor, peste 1.523 fabrici şi uzine au fost dezmembrate complet şi mutate spre est, o dată cu aproaep 60 de milioane de oameni. La scurt timp, 667 de uzine au fost repuse în funcţiune în Munţii Ural, 226 în regiunea Volga, 322 în Siberia şi 308 în Asia Centrală. Şi Guvernul sovietic s-a mutat de la Moscova la Kuibyshev, la 525 mile spre est, Iosif Stalin fiind unul dintre puţinii oficiali de rang înalt rămaşi în capitală. Chiar şi trupul îmbălsămat al lui Lenin a fost mutat, în secret, din mausoleul său din Piaţa Roşie, în Tyumen, un oraş situat la aproximativ 2.500 de kilometri est de Moscova.

Uzina secretă subterană de gaze toxice
În apropiere de oraşul Frankfurt, în fosta Germania de Est, se află rămăşiţele unei fabrici subterane uriaşe construite în secret la sfârşitul anilor 1930 pentru fabricarea gazului toxic de luptă Tabun. În 1943 aici a început fabricarea unei noi generaţii de arme chimice, Sarin şi Soman, care din fericire, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, nici un gaz toxic nu a fost folosit operaţional de către germani. Fabrica avea cinci etaje, şi a fost construită până la 20 de metri subteran. Avea 650 de încăperi, în care erau asamblate armele letale. A fost descoperită de Armata Roşie în februarie 1945, iar în anii '70, sovieticii au transformat-o într-un buncăr de comandă pe care l-ar fi folosit în cazul unui viitor război nuclear sau biologic. Complexul a fost abandonat la începutul anilor ’90.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Calea ferată realizată în 50 de ani şi distrusă după un deceniu. Cum a eşuat mega-proiectul „epocii Ceauşescu” început cu prizonierii sovietici

Povestea celui mai mare lagăr din Valea Jiului pentru ostaşii sovietici. „Munceau cot la cot cu românii pentru pâinea războiului”

Cum i-au tratat românii pe prizonierii sovietici în Al Doilea Război Mondial. Mii de ostaşi ruşi au rămas să muncească în lagăr după 23 august 1944

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite