Afaceri murdare cu Arsenie Boca. Cum prosperă bişniţarii la Mănăstirea Prislop: „Unii se deghizează în călugări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacerile cu icoane au adus prosperitatea bişniţarilor.
Afacerile cu icoane au adus prosperitatea bişniţarilor.

Zecile de mii de pelerini care ajung în fiecare lună la mormântul duhovnicului Arsenie Boca, aflat la Mănăstirea Prislop, sunt nevoiţi să treacă prin talciocul improvizat în vecinătatea aşezământului, un loc controlat de bişniţari. Chiar şi călugăriţele au ajuns să se teamă de unii dintre cei care îşi vând mărfurile în talcioc, care se prezintă deghizaţi uneori în călugări sau preoţi, doar pentru a-i înşela pe oameni.

Bişniţarii au luat în stăpânire talciocul aflat la câteva sute de metri de mănăstirea unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca. Deseori au fost acuzaţi de ilegalităţi, dar mai ales de faptul că strică imaginea mănăstirii Prislop.

Reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei susţin că au primit numeroase reclamaţii de la oameni nemulţumiţi de situaţia târgului cu barăci improvizate, unele înfiinţate ilegal.

„Noi în nenumărate rânduri am făcut sesizări la autorităţile competente ca să dispară de acolo acel talcioc dezorganizat, care nu are niciun fel de aspect. Din păcate tarabele nu se află pe terenul nostru şi noi nu avem pârghii de a le ridica de acolo”, a declarat, pentru adevarul.ro,  preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Acesta susţine că vin foarte mulţi pelerini la Mănăstirea Prislop şi în momentul în care se apropie de ea sunt izbiţi de imaginea dezolantă a talciocului. „Oamenii sesizează, dar noi le explicăm că nu putem face nimic. Nu putem merge să demolăm tarabele şi nici măcar să îi verificăm pe cei care fac comerţ acolo. Doar autorităţile pot interveni şi pot elucida lucrurile”, mai spune preotul.

Mărturia unor călugăriţe

Zilele trecute, monahia Isidora de la Schitul Adormirea Maicii Domnului Alun şi maica Filoteia au relatat că au avut de pătimit de pe urma bişniţarilor care îşi au propriile reguli în talciocul improvizat în vecinătatea aşezământului religios. Una dintre călugăriţe a povestit că anul trecut a fost jefuită de o femeie de etnie romă. Mai mult, când a încercat să îşi recupereze bunurile, a fost agresată şi filmată de complicele acestuia, un bărbat care se deghizează în călugăr, pentru a-i înşela pe credincioşi. Imaginile au ajuns în presă, punând-o într-o ipostază defavorabilă.

pirlsop

Mai exact, în scenele scandalului filmat cu telefon mobil se aud cuvintele, „Bată-vă, Dumnezeu, să vă bată, pentru ce aţi făcut”, replicile date de călugăriţe unor femei, în timp ce măicuţele scotocesc prin plasele unor femei, pe care le-ar fi prins la furat.

„Am fost jefuite la Prislop de o ţigancă de bunuri, nu personale, ci ale schitului, în valoare de 150 de lei. Persoana care ne-a filmat este tot un ţigan, pe nume David, din Călan, care şi-a confecţionat la comandă haine călugăreşti, cu care minte lumea care poate crede că e monah. Este poreclit de colegii lui „satana sau dracul” din pricina faptelor lui rele, ieşite din comun. Nouă ne-am făcut necazuri de când a apărut la Prislop în anul 2014, cu acte false cum au constatat organele de Poliţie, care au fost chemate să ne apere. De el nu se ia nimeni de frica ţiganilor, însă de noi, două amărâte de maici, se ia”, a relatat maica Isidora.

Până în urmă cu doi ani, talciocul funcţiona la intrarea în mănăstire, însă măicuţele au cerut mutarea tarabelor la o distanţă de aproape un kilometru. Au fost nemulţumite că de la comerţul cu suveniruri religioase şi cu icoane, unii dintre bişniţari au trecut la vânzarea de mici şi grătare şi a băuturilor alcoolice. Cererea călugăriţelor le-a fost îndeplinită de autorităţi, cu mari eforturi, dar între timp numărul celor care şi-au amenajat tarabe în zona Prislopului a crescut simţitor.

În ultimii ani, mai multe nereguli au fost descoperite în talciocul de la Mănăstirea Prislop. Fiecare control al jandarmilor şi poliţiştilor este urmat de amenzi acordate celor care fac comerţ ilegal. Andrada Pop, reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara, afirmă că de la începutul anului şi până în prezent peste 50 de amenzi au fost date celor care îşi desfăşoară activitatea ilegal în zona mănăstirii. Sancţiunile au depăşit 50.000 de lei, iar mărfurile confiscate sunt estimate la câteva zeci de mii de lei.

Târgul de la Mănăstirea Prislop, în timpul săptămânii

Târgul de la Prislop în timpul săptămânii


Şeful composesoratului: „vin şi oameni deghizaţi în călugări”

Profiturile bişniţarilor şi ale composesoratului din Haţeg care le înbchiriază terenurile este însă mult mai mare. Composesoratul obţine circa 30.000 de lei lunar din închirierea terenurilor din zona Mănăstirii Prislop, pentru „comerţ ambulant”, iar reprezentanţii săi recunosc problemele din târg. „Ceea ce este acolo este şi din punctul nostru de vedere o ţigănie . Dar în anii trecuţi, atunci când au început vânzările pe deal, a fost un alt preşedinte al composesoratului, care a generat acea ţigănie de acolo. În târg sunt bişniţari atât din rândul bişniţarilor, cât şi din rândul preoţilor. Unii dintre cei care vând sunt doar îmbrăcaţi în haine de călugări, nu sunt călugări. Dar aş vrea să văd pe acel prefect, subprefect, şef de Consiliu Judeţean, primar care poate să intervină acolo înainte de alegeri”, a declarat, pentru adevarul.ro, Vasile Vidican, directorul composesoratului. Într-o întâlnire recentă cu sătenii care au terenuri în zona mănăstirii, acesta le-a spus oamenilor că „toată lumea trebuie să trăiască de acolo”.

prislop

Scandal în faţa mănăstirii Prislop

Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat că este o ruşine pentru judeţul Hunedoara activitatea de comerţ care are loc talcioc, în maniera în care se desfăşoară în prezent. „Eforturile făcute de administraţie locală pentru a reglementa situaţia au fost blocate de diferite acţiuni în instanţă înainte de către cei în cauză”, afirmă Adrian David. Şeful CJ Hunedoara susţine însă că în curând comercianţii care îşi desfăşoară activitatea fără să ţină cont de lege vor fi nevoiţi să plece. „Principala luptă cu aceastîă situaţie o putem câştiga noi, ca atitudine. Oamenii dacă nu mai cumpără de acolo toate suvenirurile , nu ar mai avea după ce să le expune în fiecare zi. Unele construcţii sunt amplasate ilegal, iar unii îşi desfăşoară activitatea fără autorizaţie. Oamenii nu terbuie să uite că principalul scop pentru care merg acolo este cel de a se ruga”, a mai precizat Adrian David.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Mărturia şocantă a maicilor de la Prislop, terorizate de bişniţari deghizaţi în călugări: „Unul a fost poreclit Satana”

Bişniţarii fac legea în târgul de suveniruri şi obiecte religioase din vecinătatea Mănăstirii Prislop, devenită loc de pelerinaj datorită duhovnicului Arsenie Boca. O spun chiar două dintre maicile care fac comerţ aici şi, de-a lungul timpului, au avut numeroase neplăceri din cauza acestora.

Maicile de la Prislop, în ipostaze inedite. Ce fac călugăriţele la plecarea pelerinilor de la mormântul lui Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop atrage zilnic mii de pelerini care vin din toate zonele ţării pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca. La orele serii, după plecarea ultimilor vizitatori, călugăriţele de la Prislop îşi continuă munca, având grijă ca a doua zi aşezământul să îi primească pe credincioşi la fel de îngrijit.

Chinezii au vrut să copieze Mănăstirea Prislop, în Beijing. Un fost baron local le-a dat ideea, inspirat de Arsenie Boca

Mihail Rudeanu susţine că oficialităţile din China au fost de acord cu propunerea sa de a construi replica mănăstirii Prislop, în Beijing, însă pentru că statul român nu a finanţat iniţiativa lui, fostul şef al Consiliului Judeţean Hunedoara, din vremea guvernării Năstase, s-a mulţumit să ducă în Parcul Lumii din Beijing o troiţă de trei metri.

Cinci locuri de vis din Hunedoara care au transformat judeţul într-o destinaţie de top. Recordurile Castelului Corvinilor şi ale Mănăstirii Prislop

Peste 10.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara de la începutul anului 2016. Administratorii monumentului istoric estimează că în acest an la castel vor ajunge peste 330.000 de turişti, mai mulţi în anul precedent. Hunedoara oferă turiştilor mai multe atracţii turistice de top. Cinci monumente istorice au făcut din judeţul Hunedoara una dintre principalele zone cu atracţii turistice din România.

VIDEO Bişniţarii din zona Mănăstirii Prislop au fost amendaţi. Au tăbărât pe reporterul care le filma barăcile mistuite

Trei oameni au fost amendaţi de poliţişti, în urma scandalului provocat în talciocul din zona Mănăstirii Prislop. Comercianţii au ameninţat şi agresat un jurnalist care filma tarabele incendiate. Pompierii susţin că incendiul putea provoca un dezastru.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite