Traficantul îmbogăţit din jaful cetăţilor dacice a fost condamnat. Adi Stoicoi va plăti daune de 2,6 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Stoicoi, un hunedorean trimis în judecată pentru traficarea unor obiecte de patrimoniu sustrase din siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi apoi traficate pe piaţa neagră, a fost condamnat la închisoare de Tribunalul Hunedoara. El va trebui să plătească daune de aproape 2,6 milioane de euro.

Tribunalul Hunedoara a pronunţat sentinţa în dosarul în care Adrian Stoicoi a fost acuzat de trafic de obiecte din patrimoniul naţional, sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, şi spălare de bani.

Instanţa l-a condamnat, în principal, pe Adrian Stoicoi pentru patru infracţiuni de furt calificat: fapta din martie 1999 cu prejudiciul estimat la 1.000.050 euro, fapta din februarie 2001 cu prejudiciu estimat la 6.323 euro, fapta din perioada 16 - 17 iunie 2007 cu prejudiciu estimat la 1.560.000 euro şi fapta din februarie - mai 2013 cu prejudiciu estimat la 35.550 euro.

Va face opt ani de închisoare

“Instanţa condamnă pe inculpatul Stoicoi Adrian, cu antecedente penale la: patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt (fapta din martie 1999), doi ani pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat (fapta din februarie 2001), patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat (fapta din perioada 16 - 17 iunie 2007), doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat (fapta din februarie - mai 2013), un an închisoare şi un an interzicerea drepturilor pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Instanţa contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de patru ani închisoare şi un an interzicerea drepturilor, la care adaugă un spor de patru ani închisoare (1/3 din 12 ani), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de opt ani de închisoare şi un an interzicerea drepturilor”, a menţionat Tribunalul Hunedoara.

Va plăti daune de peste 2,5 milioane de euro

Tribunalul Hunedoara a dedus din condamnare durata reţinerii şi arestării preventive, de la data de 3 iulie 2013 la data de 30 august 2013.

image

Magistraţii l-au achitat pe Adrian Stoicoi pentru efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice. Au confiscat de la acesta următoarele obiecte corp delict, care au fost folosite la săvârşirea infracţiunilor: trei cagule pentru mascare, o mănuşă din cauciuc, o mănuşă pentru detectorul de metale, patru aparate de emise - recepţie, baterii şi căşti pentru detectorul de metale, - un telefon patru hărţi militare reprezentând situl Sarmizegetusa Regia, detectorul marca Fisher C7, ridicat la data de 26 martie 2003, de la casa de vacanţă a acestuia. A mai confiscat de la Adrian Stoicoi suma de 100.000 lei, reprezentând partea de 100.000 mărci germane, dobândită şi spălată din valorificarea tezaurului sustras în martie 1999, şi suma de 6.800 euro, dobândită şi spălată din valorificarea tezaurului sustras în iunie 2007.

“Instanţa obligă pe inculpatul Stoicoi Adrian la plata sumei de 2.548.300 euro către partea civilă Statul Român prin Ministerul Culturii şi la plata sumei de 15.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, a informat Tribunalul Hunedoara. Soluţia instanţei poate fi contestată cu apel, în termen de zece zile.

c_04_07_2013

Braconierul dotat cu hărţi militare
Procurorii care au instrumentat dosarul au precizat că, în perioada 1998 – 2013, Adrian Stoicoi a aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora a valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure monetare (stateri Lysimach, Koson şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia cu o valoare de peste 2,5 milioane de euro.
„În cursul urmăririi penale, s-a reuşit recuperarea unei părţi din tezaurul traficat pe piaţa neagră, respectiv 37 monede antice – din care 25 denari romani şi 12 tetradrahme dacice – în valoare de 6.323 euro, 149 monede Koson - 142 recuperate în România, 2 din Dublin, Irlanda, iar 5 din Munchen, Germania – în valoare de 2750 euro; 3 monede Lysimach, din aur, în valoare de 2.850 euro; un depozit de 22 unelte dacice în valoare de 13.050 euro”, a comunicat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

image

Avere din braconaj
Potrivit anchetatorilor, printre piesele traficate de braconieri, care nu au fost recuperate, se numără o brăţară (450.000 euro) oferită spre vânzare la casa Christie’s, New York, aflată în urmărire internaţională, 800 monede Lysimach, din aur (600.000 Euro), 27 monede Lysimach, din aur (20.250 euro); 1051 monede Koson din aur (578.050 euro) – din care 145 piese sunt indisponibilizate de autorităţile britanice la British Museum, Londra – şi 2 brăţări spiralice din aur (2 x 450.000 euro). 
„În vederea recuperării prejudiciului adus părţii civile, Statul Român, precum şi pentru confiscarea specială a bunurilor şi valorilor care au format obiectul infracţiunii de spălare a banilor, în cauză s-au luat măsuri asigurătorii, indisponibilizându-se prin sechestru asigurător bunurile mobile şi imobile ale inculpatului, în valoare totală de 30.000 de Euro: apartamentul situat în municipiul Orăştie, casa de vacanţă din satul Grădiştea de Munte, autoturismele de teren Suzuki Vitara, ARO 244 şi IMS”, a comunicat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

image

Vă recomandăm şi:

VIDEO Sarmizegetusa Regia, cetatea feerică a Hunedoarei. Ultimele zile din an în care situl UNESCO poate fi vizitat

Sarmizegetusa Regia mai poate fi vizitată în acest an doar până la 1 decembrie, apoi accesul turiştilor va putea fi posibil doar în grupuri şi cu aprobarea prealabilă a Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice. Ultimele zile în care cetatea dacică este deschisă oferă vizitatorilor un peisaj feeric.

Cetăţile dacice din jurul Sarmizegetusei Regia au fost lăsate pradă profanatorilor

Patru cetăţi dacice din patrimoniul UNESCO, aflate în împrejurimile celebrei Sarmizegetusa Regia, au rămas abandonate la mila profanatorilor şi a braconierilor. Ministerul Culturii s-a opus deocamdată demersurilor autorităţilor judeţene de a administra siturile, însă nici nu a luat alte măsuri pentru a proteja monumentele istorice.

Matriţa bijutierului dacilor din Sarmizegetusa Regia va fi expusă în Muzeul din Deva. Povestea piesei care a uimit oamenii de ştiinţă

O matriţă din bronz, din atelierul unui bijutier din vremea dacilor, se va alătura colecţiilor Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Va fi piesa de rezistenţă a unui muzeu care adăposteşte peste două kilograme de aur şi peste trei kilograme de argint în bijuterii şi obiecte de artizanat vechi de până la două milenii.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite