Acaţiu Barcsay a fost alungat din centrul Devei. Statuia principelui a dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul închinat principelui transilvănean Acaţiu Barcsay a fost înlăturat din centrul istoric al Devei. Demolarea a avut loc după ce instanţa a dat câştig de cauză unui pensionar din Deva, care a dat autorităţile locale în judecată şi a demonstrat că statuia a fost amplasată ilegal.

Primul statuie demolată în urma unei decizii judecătoreşti în Deva este monumentul închinat principelul transilvănean Acaţiu Barcsay. Primăria a pus în aplicare decizia Curţii de Apel Alba Iulia, care prevede înlăturarea soclului din centrul istoric al municipiului. Monumentul de for public închinat fostului principe transilvănean a fost amplasat în 2011 chiar în faţa Prefecturii Hunedoara, la iniţiativa fostului prefect al Hunedoarei, Attila Deszi.

Deveanul Constantin Aoanei Rahoveanu (75 de ani) a dat în judecată Primăria Deva şi Ministerul Culturii, solicitând demolarea monumentului care ar fi fost amplasat ilegal.

Pensionarul a fost deranjat de un însemn de pe monument, prin care principelui Acaţiu Barcsay îi era atribuit titlul de proprietar al cetăţii Devei în secolul al şaptesprezecelea. Decizia instanţei, prin care i s-a dat dreptate deveanului, a fost publicată la finalul unor procese întinse pe trei ani.

Acaţiu Barcsay (n. 1619 - d. 1661) a fost principe al Transilvaniei între 1658-1660, numit condiţionat de Înalta Poartă Otomană. Unii istorici consemnează faptul că Barcsay şi-a plătit datoria către turci cedând sultanului Banatul de Lugoj-Caransebeş, care a fost alipit Paşalâcului Timişoara. Acaţiu Barcsay, care provenea din Ţara Haţegului, a fost şi ban al Lugojului şi Caransebeşului şi diplomat la Istanbul. Potrivit unor istorici, Acaţiu Barcsay a fost stăpân al Cetăţii Deva în calitatea sa de Principe al Transilvaniei, dar cetatea Devei şi domeniul Hunedoarei aparţineau Fiscului. După anul 1615 Dieta Transilvaniei a interzis darea în proprietate a bunurilor care aparţineau Statului.

image

Vă recomandăm şi:

Avea „of“ împotriva unui grof!! Pensionarul care a obţinut în justiţie dărâmarea unei statui amplasate ilegal

Monumentul închinat lui Acaţiu Barcsay, principe al Transilvaniei în secolul al XVII-lea, va trebui demolat din centrul istoric al municipiului Deva. Curtea de Apel Alba Iulia a dat câştig de cauză deveanului Constantin Aoanei Rahoveanu, cel care a reclamat că monumentul de for public a fost amplasat ilegal şi faptul că Acaţiu Barcsay nu a fost „proprietar al Cetăţii Devei”.

VIDEO Acaţiu Barcsay e contestat la Deva. Un localnic cere desfiinţarea monumetului din centrul istoric

Monumentul ridicat în 2011 în faţa Prefecturii Hunedoara a devenit loc de protest pentru Constantin Aoanei Rahoveanu, deveanul care a reclamat faptul că soclul fostului principe al Transilvaniei a fost amplasat ilegal.

FOTO Imagini de excepţie din Deva secolelor trecute: hanurile şi cârciumile celebre din istoria oraşului

Deva şi-a căpătat de-alungul secolelor trecute faima de oraş boem şi datorită numeroaselor hanuri şi localuri de petrecere. Stau mărturie pentru atmosfera tumultoasă a târgului ilustratele vechi şi relatările unor oameni importanţi din istoria Devei.

FOTO Secolul industrial al Hunedoarei în ilustrate de colecţie: vederile prin care oraşul s-a făcut cunoscut în lume

Uzinele, combinatul şi Castelul Corvinilor au fost cele mai des întâlnite elemente în ilustratele prin care Hunedoara s-a făcut cunoscută lumii de-alungul secolului XX. În timp ce monumentul istoric continuă să fie emblema Hunedoarei, cele mai multe dintre construcţiile industriale ale oraşului au dispărut.

FOTO Uzinele de fier ale Hunedoarei: o istorie de 130 de ani

Ziua de 12 iunie marchează 130 de ani de la înfiinţarea Uzinelor de fier ale Hunedoarei. Locul în care au funcţionat uzinele, transformate la mijlocul anilor 1950 în combinat siderurgic, este ocupat acum de ruine.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite