A murit episcopul Devei şi Hunedoarei. Părintele Gurie era internat la ATI, cu COVID-19. Avea 52 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei.
Episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei.

Episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei, a murit, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, unde fusese internat, după infecţia cu Sars-CoV-2.

A murit episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei.  De vineri, 8 octombrie, a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, în urma unei infecţii cu Sars-CoV-2.

Sicriul cu trupul episcopului Gurie a fost adus la Catedrala „Sf. Nicolae” din Deva. Aici va fi înmormântat

Când va fi înmormântat episcopul Gurie, decedat la ATI - Deva, în urma infecţiei cu Sars-CoV-2

Episcopul Gurie, la ATI după infectarea cu SARS-CoV-2. În ce stare se află preotul internat de o săptămână

Episopul Gurie: „în Europa de astăzi se trăieşte ca şi când Dumnezeu nici nu există. Elitele se ruşinează să mai afirme convingeri creştine”

A doua zi, pacientul în vârstă de 52 de ani a fost transferat la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, cu plămânii afectaţi de virus în procent de aproape 70 la sută.

„Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a trecut la Domnul joi, 21 octombrie 2021, în urma îmbolnăvirii de Covid-19. Episcopul Devei şi Hunedoarei fusese internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a agravat în urmă cu două zile şi a fost intubat”, informează basilica.ro.


Episcopul Gurie. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

episcopul gurie adevarul

Unele surse medicale au susţinut, iniţial, că părintele Gurie nu era vaccinat în momentul în care ajunsese la spitalul din Deva. Reprezentanţii unităţii medicale nu au oferit oficial un punct de vedere cu privire la acest fapt, iar unii reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au susţinut că era vaccinat, lucru confirmat de o adeverinţă de vaccinare publicată pe reţelele de socializare (data vaccinării: 3.06.2021).

„Întrucât astăzi a apărut o ştire falsă după plecarea din această viaţă a Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, vă rog sa primiţi această mică, dar necesară precizare: Preasfinţitul era vaccinat. Din nefericire s-a infectat şi a ajuns la spital intr-o stare mai avansată a acestei perfide boli. Dumnezeu să odihnească sufletul bun şi nobil al acestui vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos”, a susţinut Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, într-un mesaj pe grupul de comunicare al Patriarhiei Române, cu presa, de pe Whatsapp.

Biografia episcopului Gurie

Potrivit agenţiei de ştiri a Patriarhiei Române, basilica.ro, PS Gurie (Grigorie Georgescu) ar fi împlinit la finalul acestui an vârsta de 53 de ani. S-a născut în ziua de 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa – Chiuieşti, judeţul Cluj, din părinţii Teodor şi Maria Georgiu.


Episcopul Gurie, la Mănăstirea Prislop. ARHIVĂ: Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

A urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), apoi Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992) şi Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).

episopul gurie foto daniel guta adevarul


Imagini de la întronizarea episcopului Gurie, din 2009. ADEVĂRUL


A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997), cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001).


Episcopul Gurie, la slujba de Bobotează.ARHIVĂ. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova era frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989), apoi a devenit secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996) şi a fost tuns în monahism cu numele Gurie.

A fost hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992); a fost eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova în perioada 1992-1996, a fost hirotesit protosinghel în 1996, apoi arhimandrit, în 2001. A fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei în perioada martie 2000 – august 2001.

În luna iulie a anului 2001 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”.

În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al eparhiei şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an (2009).

episopul gurie foto daniel guta adevarul


Episcopul Gurie, în 2009, la întronare. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cât a fost la studii în Italia, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona, a editat publicaţia lunară, Lumină Lină, a parohiei din Padova, a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară.

A fost coautor la volumele „Meditaţii duhovniceşti la sfârşit de modernitate” (1999) şi „ Despre mântuirea sufletului în era postindustrială” (2001), a ţinut conferinţe pe teme de spiritualitate ortodoxă în ţară şi străinătate. Din 2011 predă în calitate de profesor suplinitor la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

episopul gurie foto daniel guta adevarul

Mai puteţi citi şi:

Scrisoarea tulburătoare a Episcopiei despre căsătoriile de probă: „Blasfemie. Dragobetele este transformat într-un jalnic concubinaj al desfrânării”

Episcopia Devei şi Hunedoarei va prelua o grădiniţă închisă din Hunedoara, din proprietatea primăriei

Donaţie importantă a Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în sprijinul pacienţilor cu COVID 19

Episcopia Devei şi Hunedoarei face apel către localnici pentru a dona sânge şi plasmă

Episcopul Gurie: “În această lume, în care deruta devine universală, Învierea Domnului vine cu un avertisment”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite