Ţinutul Pădurenilor a fost lăsat de izbelişte de autorităţi. Sunt peste 120 de kilometri de drumuri de coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 120 de kilometri de drumuri judeţene din Ţinutul Pădurenilor au rămas aproape impracticabile cu autoturismul, iar mulţi localnicii din comunităţile tot mai restrânse ale zonei se plâng că au fost uitaţi de autorităţi.

Una dintre puţinele investiţii realizate în ultimii ani de Consiliul Judeţean Hunedoara în infrastructura din Ţinutul Pădurenilor a fost asfaltarea, în 2016, a circa trei kilometri din drumul judeţean Ghelari – Bunila, respectiv sectorul dintre Ghelari şi Ruda. Drumul este continuat apoi spre Bunila cu o porţiune acoperită cu pietriş pe care maşinile derapează uşor, iar de la Bunila la Vadu Dobrii devine impracticabil. Anul viitor ar putea fi continuată asfaltarea drumului, spun reprezentanţii instituţiei.

Situaţii asemănătoare sunt şi în alte locuri. Consiliul Judeţean Hunedoara nu a mai părut interesat în ultimii ani de modernizarea drumurilor din Ţinutul Pădurenilor. La cel mai recent bilanţ al instituţiei, realizat în acest an, a stabilit doar că peste 120 de kilometri de drumuri judeţene din Ţinutul Pădurenilor sunt „rele”.

Tronsoanele, în cea mai mare parte de pământ şi aproape impracticabile cu autoturismul sunt DJ 687 E Ruda – Bunila – Vadu Dobrii (22 kilometri); DJ 687 G Ştei – Lunca Cernii (18 kilometri); DJ 687 J Cerbăl – Feregi (23 kilometri); DJ 687 N Ghelari – Dealu Mic (6,5 kilometri); DJ 688 Roşcani – Bătrâna (28 kilometri); DJ 708 D Feregi – Poiana Răchiţelii – Lunca Cernii de Sus (26 kilometri). În 2018, niciun drum din Ţinutul Pădurenilor nu a fost inclus în planurile de modernizare ale Consiliului Judeţean Hunedoara, care la începutul anului a alocat 11,3 milioane de lei pentru astfel de investiţii.

Imagine indisponibilă

Cele peste 40 de sate din Ţinutul Pădurenilor aveau în urmă cu cinci decenii împreună peste 15.000 de localnici, oameni care îşi fascinau oaspeţii prin tradiţiile arhaice păstrate cu sfinţenie şi prin pitorescul traiului lor. Acum satele de pe Valea Cernei şi de la poalele Munţilor Poiana Ruscă mai numără vreo 5.000 de suflete, iar unele au rămas pustii. Lipsa investiţiilor în infrastructură a fost unul dintre motivele care au dus la depopularea zonei.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Topul celor mai proaste şosele din judeţ. O treime din cei peste 1.300 de kilometri de drumuri judeţene sunt rele

VIDEO Cea mai periculoasă şosea din vestul ţării. Drumul dintre stânci care oferă senzaţii tari şoferilor 

Retezatul interzis maşinilor: singurul drum judeţean din parcul naţional va fi închis, din cauza pericolului de surpare

Secretele celor mai faimoase tuneluri din România. Drumurile croite sub munţi, cu târnăcopul şi dinamita


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite