Ţinutul Pădurenilor animat de cea mai îndelungată sărbătoare a folclorului, festivalul „Drăgan Muntean”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărbătoarea pădurenilor. ARHIVĂ.
Sărbătoarea pădurenilor. ARHIVĂ.

Festivalul „Drăgan Muntean” din Ţinutul Pădurenilor are loc de aproape patru decenii. În weekend se va desfăşura ediţia cu numărul 38.

A 38-a ediţie a Festivalului Pădurenilor „Drăgan Muntean” va avea loc în zilele de 25 şi 26 august, pe Dealul Cornetului, din vecinătatea satului Poieniţa Voinii, locul de naştere al artistului Drăgan Muntean (1955 - 2002).

Sâmbătă seara, oaspeţii evenimentului sunt invitaţi la nedeea pădurenească, iar duminică festivalul de dimineaţă, cu o slujbă de pomenire a faimosului interpret de muzică folclorică şi cu o paradă a portului popular. Turiştii sunt invitaţi, de asemenea, la Casa memorială „Drăgan Muntean”. Festivalul se va înceheia cu un spectacol folcloric, prezentat de Felicia Stoian.

Pădurenilor este emblematic pentru comunităţile din zonă. Ţinutul Pădurenilor se întinde între Valea Mureşului şi Ţara Haţegului şi este mărginit de Munţii Poiana Ruscăi. Are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa şi peste 40 de sate de munte. Cele mai apropiate oraşe îi sunt Hunedoara şi Deva. Aşezările din Pădurenime păstrează încă atmosfera pitorească a deceniilor trecute.

Populaţia satelor de pădureni s-a diminuat în ultimele decenii, însă localnicii au continuat să păstreze tradiţii vechi, chiar milenare şi să îşi păstreze un mod de viaţă şi o spiritualitate care a rezistat trecerii timpului.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Satul-fantomă din Munţii Poiana Ruscă, locul ascuns unde nu mai stă nimeni. Cum a dispărut Mosoru de pe hartă

Scrisorile emoţionante din satul de marmură, păstrate de şapte decenii: ce drame trăiau românii în anii foametei

Raiul din munţi unde oamenii au refuzat asfaltul. Sătenii s-au temut că dispariţia uliţelor le va distruge paradisul rural

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite