Ţăranul care a găsit o cruce misterioasă la poalele Sarmizegetusei: „Un spirit a apărut în vis şi a poruncit s-o dezgrop“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din Grădiştea de Munte, satul „comorilor” din Munţii Orăştiei, aflat chiar la poalele Sarmizegetusei Regia, a scos la iveală o cruce misterioasă cu simboluri ciudate. Capul familiei, Sturdza Savu, susţine că descoperirea a avut loc după ce a visat un personaj divin care i-a poruncit, mai multe nopţi la rând, să dezgroape monumentul.

Turiştii care se îndreaptă spre Sarmizegetusa Regia sunt invitaţi să se abată de la drumul care traversează satul Grădiştea de Munte, aflat la poalele aşezării antice, pentru a vedea unul dintre cele mai misterioase monumente din zonă: o cruce din piatră, inscripţionată cu anul 1833 (după unii localnici 833), care a iscat controverse datorită poveştii sale. Savu Sturdza, pensionarul care ar fi descoperit-o, a relatat că monumentul se afla îngropat între cei doi nuci din grădina gospodăriei sale, iar un personaj divin, apărut în visele sale, i-a poruncit să îl dezgroape. Visele ciudate ale săteanului au început în urmă aproape zece ani.

„Dormeam în casă, noaptea, când am visat pe Cineva care mi-a spus: <<Te duci la cei doi nuci. Acolo, în ţărână, este o cruce. Să o scoţi şi să o pui la răscruce de drum>>. Nu am luat în seamă visul la început”, a relatat Sturdza. În nopţile următoare, potrivit săteanului, personajul misterios, de care îşi aminteşte ca fiind un bătrân cu barbă şi cu straie negre, i-a apărut din nou în vis şi a continuat să îi poruncească să dezgroape crucea. Săteanul a cercetat locul de la umbra celor doi nuci şi a observat ieşind din pământ doar un colţ al monumentului. A săpat în jurul acestuia, şi a dat de cruce de piatră, împodobită cu simboluri religioase şi inscripţionată cu mesajul „Anno Domini 1833”.  

Savu Sturdza a abandonat lucrul, neputând ridica de unul singur crucea, însă în nopţile următoare vocea din vis nu i-a dat pace. Câteva zile mai târziu, lui Savu i s-a ivit ocazia să aşeze monumentul în vecinătatea gospodăriei, când o echipă de muncitori a început lucrurul la drumul din faţa casei. S-a rugat de unul dintre muncitori să scoată crcucea cu ajutorul unui utilaj şi a turnat-o în beton, în apropierea răspântiei, iar preoţii din zonă au sfinţit-o. De atunci, monumentul şi mai ales povestea sa, relatată de hunedorean, a devenit o atracţie locală. „Şi tot de-atunci, am avut linişte”, spune Savu Sturdza.

Arheologii din Hunedoara sunt rezervaţi în privinţa evenimentelor relatate de localnic. Totuşi satele din Munţii Orăştiei au o tradiţie veche a legendelor despre comorile apărute mai întâi în visele oamenilor, pentru ca apoi să fie descoperite.

image
image

Satul legendelor despre comori

Una dintre cele mai cunoscute datează din anul 1784, când lui David Albu, un sătean din Chitid, i-ar apărut în vis „un om vrednic, alb şi înalt”, care l-a îndrumat spre locul secret al unei mari comori. Localnicul a urmat sfatul arătării şi s-a îndreptat spre locul indicat, unde a găsit o stâncă abruptă, strălucind „de parcă, presărată cu paie, ar fi aprins-o cineva”, spune legenda. „Uitându-mă, am văzut un mare gol, în mijlocul căruia era o masă rotundă, domnească, din aur. Într-o parte, rezemat cu coatele de masă, era un bărbat tot din aur, iar în faţa lui o figură muierească toată făcută din aur. În dosul lor, era o grămadă foarte mare de galbeni, iar în spatele acesteia o grămadă încă şi mai mare, dar numai din argint”, povestea localnicul David Albu, într-o spovedanie la preotul satului Chitid. Povestea spune că ţăranul a murit în ziua în care a încălcat legământul tăcerii, iar preotul căruia i se spovedise a căutat comoara în zadar. Câţiva ani mai târziu, însă mai multe comori au fost descoperite în aceeaşi zonă de la poalele Munţilor Orăştiei.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Fabuloasa comoară a regelui Decebal, ascunsă în apele Sargeţiei. Cât adevăr este în povestea descoperirii ei

Comorile ascunse de regele Decebal, înainte ca romanii să fi pus stăpânire peste cetăţile sale, au stârnit fascinaţia istoricilor. Cele mai importante relatări despre desoperirile întâmplătoare ale aurului dacilor provin din urmă cu aproape cinci secole. Se spune că atunci un tezaur impresionant de monede şi piese antice din aur a fost găsit de câţiva pescari, în albia râului Strei.

Povestea lui Radu Horia Camil, românul care a vândut pe e-Bay brăţările regale din Sarmizegetusa Regia. Dealerul de comori dacice a fost trimis în judecată

Procurorii l-au trimis în judecată pe Radu Horia Camil într-un nou dosar al comorilor dacice. Fostul dealer al mai multor tezaure antice, printre care şi două brăţări din aur celebre, a mai fost condamnat pe fond, într-un dosar privind traficarea mai multor tezaure preţioase provenite din Sarmizegetusa Regia.

Comoara găsită în 1970 în Sarmizegetusa Regia care a declanşat febra aurului. Cum au profitat traficanţii tezaurelor dacice de descoperirea unică în comunism

O monedă de aur găsită în 1970 în Sarmizegetusa Regia, singura descoperire de acest fel făcută publică de autorităţile comuniste, a atras cel mai mare val de căutători de comori în cetăţile dacice, după 1990. Povestea Kosonului valoros a fost relatată chiar şi în ziarele din acea vreme.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite