Şeful Consiliului Judeţean Hunedoara a fost chemat la DNA. Adrian David, Vetuţa Stănescu şi alţi opt consilieri sunt audiaţi în dosarul lui Mircea Moloţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Davidva fi audiat ca martor la DNA. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Adrian Davidva fi audiat ca martor la DNA. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Vetuţa Stănescu, vicepreşedinte al CJ Hunedoara şi alţi opt consilieri judeţeni sunt chemaţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Alba, pentru a fi audiaţi în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al instituţiei Mircea Mircea Moloţ.

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian Nicolae David, împreună cu vicepreşedintele Vetuţa Stănescu şi alţi 8 consilieri judeţeni (Băbău Valeriu, Bârea Vasile, Bejinariu Valeriu, Botici Ovidiu Laurenţiu, Cazan Agripina - Elena, Cărăguţ Vasile, Coltescu Marin şi Cristescu Costică) au fost invitaţi la sediul DNA Alba-Iulia în zilele de 28 şi 29.10.2015 pentru a fi audiaţi în calitate de martori în dosarul 173/P/2013 prin care fostul preşedinte Mircea Ioan Moloţ este urmărit penal, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Dosarul penal vizează fapte de corupţie de care sunt acuzaţi foştii şefi ai Consiliului Judeţean Hunedoara. Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în acest dosar există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

"În perioada 2011 - 2013, inculpatul Moloţ Mircea Ioan, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra unei persoane din cadrul SC Apa Prod SA Deva (societate al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din acelaşi judeţ), în scopul avantajării societăţilor comerciale Viva Construct SRL Deva şi Euro Cons Expert SRL, în cadrul procedurii de atribuire a unor contracte de lucrări.

În schimbul sprijinului oferit, inculpatul Axinte Vasile a cedat execuţia unei părţi din lucrările respective, către SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată direct în calitate de asociat şi administrator de către inculpatul Venter Robertto Patrick - ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara. Aceasta s-a realizat fără a exista un contract de subantrepriză, în condiţiile pe care legislaţia achiziţiilor publice prevede acest lucru.
De asemenea, SC Viva Construct SRL, firmă controlată de inculpatul Axinte Vasile, a asfaltat o stradă, unde inculpatul Moloţ Ioan Mircea deţinea un imobil, în condiţiile în care lipseau proiectul tehnic şi autorizaţiile de construire, contravaloarea lucrărilor rămânând în sarcina executantului"

Acuzaţii de corupţie
Potrivit DNA, în perioada 2010-2014, inculpatul Moloţ Mircea Ioan a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară. Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv inculpatul Robertto Venter Patrick şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi.  Astfel, SC Viva Construct SRL a încheiat în perioada respectivă, un număr de 17 contracte cu SC Cristalyn Dinamic SRL şi un număr de 4 contracte cu SC Vivanty Industries SRL, sub titulatura „contract de prestări servicii”. Acestea erau de fapt contracte de subantrepriză execuţie lucrări, în schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care această societate le derula cu partenerul Consiliul Judeţean Hunedoara.

La data de 19 octombrie 2014, arată procurorii DNA, "inculpatul Mircea Ioan Moloţ, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, s-a folosit de autoritatea dată de funcţia publică pe care o deţine, în virtutea faptului că îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul unei comune din acelaşi judeţ, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot".


Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada iunie-iulie 2014 în schimbul asigurării prioritizării plăţilor efectuate de Consiliul Judeţean Hunedoara inculpatul a solicitat, prin interpuşi, efectuarea de către SC Viva Construct SRL a lucrărilor de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, fără autorizaţie şi fără contract, plăţile fiind efectuate în afara cadrului legal, în baza unei „ comenzi” .
 

Tranzacţii ilegale

În schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care societatea comercială, administrată de inculpatul Pup Emanoil Milică, le derula cu partenerul Consiliul Judeţean Hunedoara, inculpatul Moloţ Mircea Ioan a obţinut foloase necuvenite pentru firmele: SC Cristalyn Dinamic SRL şi SC Vivanty Industries SRL, controlate de către persoane din cercul relaţional al preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara - ginerele sau alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi.
În acelaşi context, la data de 01 octombrie 2014 SC Cristalyn Dinamic SRL a emis către SC Trans Construct Import Export SRL, o factura fiscală, având menţiunea la rubrica produse/servicii „avans lucrări pasul Vulcan” în valoare de 219.950,00 lei - plata acesteia fiind efectuată, deşi lucrarea respectivă fusese recepţionată încă din data de 22 septembrie 2014.
 

Aceeaşi firmă, în perioada 25.02.2014 - 09.05.2014, a derulat tranzacţii comerciale cu SC Vivanty Industries SRL în valoare de 265.000 lei, iar în perioada 25.07.2012 - 02.10.2014 cu SC Cristalyn Dinamic SRL, în valoare de 886.750 lei, deşi SC Trans Construct Import Export SRL fusese desemnată câştigătoare şi în urma îndeplinirii criteriilor de calificare privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară. Prin contractele menţionate mai sus, inculpatul Moloţ Mircea Ioan a urmărit disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării contractelor”.
 

De la aceeaşi societate comercială, pentru acelaşi motiv respectiv prioritizarea şi/sau garantarea plăţilor ce urmau a fi efectuate de Consiliul Judeţean Hunedoara, inculpatul Balint Tiberiu Ioan, a primit în tranşe, prin intermediul unei firme de consultanţă, pe care o controla în fapt, suma de 510.000 lei.
Inculpatul a urmărit astfel, disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării unui contract de consultanţă”, se arată în rechizitoriul DNA.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Mircea Moloţ despre percheziţiile DNA la Consiliul Judeţean Hunedoara şi în locuinţa sa: „Mă aştept la orice”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat în această dimineaţă 18 percheziţii în judeţ. Au fost vizate sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, domiciliul preşedintelui instituţiei, Mircea Moloţ, şi mai multe societăţi, printre care SC Apa Prod SA, la care acţionar majoritar este CJ Hunedoara. Dosarul îl vizează pe Mircea Moloţ, faţă de care însă DNA nu a luat nicio măsură în cauză.

Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Hunedoara şi la locuinţa lui Mircea Moloţ, într-o anchetă de corupţie

Birourile Consiliului Judeţean Hunedoara şi imobilul preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, au fost percheziţionate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba, care efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de comitere a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie.

Mircea Moloţ a fost implicat într-un accident. Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara a scăpat teafăr

Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost implicat într-un accident rutier fără victime, petrecut în Simeria. Mircea Moloţ şi vicepreşedintele CJ Hunedoara Tiberiu Balint au fost pasageri în autoturismul condus de şoferul instituţiei, care s-a ciocnit cu alte două maşini.

Traian Berbeceanu, de la "Comisarul Cattani" la luptătorul anti-sistem. Mircia Muntean e pe lista neagră a poliţistului           

Ultimele luni l-au transformat pe fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba într-un luptător anti-sistem. Cel puţin aceasta o arată zecile de mesaje şi imagini postate de Traian Berbeceanu pe paginile sale de Facebook, "Traian Berbeceanu" şi "Respect Traian Berbeceanu". Una dintre ţintele sale a fost deputatul Mircia Muntean, fost primar, timp de 16 ani, al Devei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite