Şeful CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, şi apropiaţii săi au primit încă o lună de arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a decis astăzi prelungirea măsurilor de arest la domiciliu pentru Mircea Moloţ, Tiberiu Balint, Robertto Venter, Vasile Axinte şi Milică Pup, anchetaţi în dosarul DNA privind contractele atribuite ilegal de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Tribunalul Alba a admis solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind prelungirea cu 30 de zile a măsurilor de arest la domiciliu, luate în cazul şefului Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a fostului vicepreşedinte al CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, şi a celorlalţi trei oameni de afaceri anchetaţi în dosarul DNA, a informat luni Tribunalul Alba. Decizia instanţei din Alba Iulia poate fi contestată.

În dosarul penal în care este vizat Mircea Moloţ este anchetată atribuirea ilegală a unor contracte de lucrări publice, finanţate din fonduri europene şi de statul român, în care beneficiar a fost CJ Hunedoara.

Ancheta DNA începută în 2013 vizează infracţiuni de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani şi fals în înscrisuri, pentru care este cercetat Mircea Moloţ, şi luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri, puse în sarcina lui Tiberiu Balint.


Potrivit DNA Alba Iulia, în perioada 2011 - 2013, Mircea Moloţ, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra unei persoane din cadrul SC Apa Prod SA Deva (societate al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din acelaşi judeţ), în scopul avantajării societăţilor comerciale Viva Construct SRL Deva şi Euro Cons Expert SRL, în cadrul procedurii de atribuire a unor contracte de lucrări. În schimbul sprijinului oferit, inculpatul Axinte Vasile a cedat execuţia unei părţi din lucrările respective, către SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată direct în calitate de asociat şi administrator de către inculpatul Venter Robertto Patrick - ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara.

De asemenea, în perioada 2010-2014, inculpatul Moloţ Mircea Ioan a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară. Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv inculpatul Robertto Venter Patrick şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi.


Acuzaţiile procurorilor DNA:

MOLOŢ MIRCEA IOAN, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de: 

- trafic de influenţă, în formă continuată (2 acte materiale), 

- luare de mită, în formă continuată, (21 acte materiale), 

- luare de mită, 

- luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale), 

- folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial,

- spălare de bani, în forma instigării (2 infracţiuni), 

- conflict de interese, 

- deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat. 

BALINT TIBERIU IOAN, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de: 

- luare de mită, în formă continuată, 

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (4 acte materiale), 

- spălare de bani, în forma instigării. 

VENTER ROBERTTO-PATRICK, administrator al SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de: 

- complicitate la luare de mită, în formă continuată, (21 acte materiale), 

- complicitate la luare de mită, în formă continuată, (3 acte materiale), 

- spălare de bani (2 infracţiuni), 

- fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

PUP EMANOIL MILICĂ, administrator al SC Trans Construct Import Export SRL, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de: 

- dare de mită, în formă continuată (3 acte materiale), 

- dare de mită, în formă continuată, 

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (3 acte materiale), 

- spălare de bani, în forma complicităţii (2 infracţiuni); 

AXINTE VASILE, administrator al SC Viva Construct SRL şi SC Euro Cons Expert SRL, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de: 

- cumpărare de influenţă în formă continuată (2 acte materiale), 

- dare de mită în formă continuată (21 acte materiale), 

- dare de mită, 

- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă, (21 acte materiale), 

- complicitate la spălare de bani.


Vă recomandăm şi:

Şeful CJ Hunedoara va ajunge din nou în instanţă. Mircea Moloţ cere modificarea regimului de arest la domiciliu

Mircea Moloţ, şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, aflat în arest la domiciliu din 9 decembrie, în dosarul în care este anchetat pentru infracţiuni de corupţie, a depus o cerere la Tribunalul Alba, de modificare obligaţiilor impuse în cadrul măsurii arestului la domiciliu.

Mircea Moloţ a fost trimis în arest la domiciliu. Tiberiu Balint şi ceilalţi trei inculpaţi au primit decizii similare

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus trimiterea în arest la domiciliu a celor cinci inculpaţi în dosarul de corupţie, în care este anchetat şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint.

UPDATE VIDEO Mircea Moloţ va rămâne în libertate. Tribunalul Alba a respins propunerile de arestare preventivă. Ce a declarat preşedintele CJ Hunedoara

Tribunalul Alba a respins propunerile de arestare preventivă formulate pe numele lui Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, vicepreşedinte al CJ, şi a altor trei oameni de afaceri din Hunedoara, Emanoil Pup, Robertto Venter şi Vasile Axinte, anchetaţi într-un dosar de corupţie ce vizează afacerile ilegale făcute în numele CJ Hunedoara.

VIDEO Mircea Moloţ despre percheziţiile DNA la Consiliul Judeţean Hunedoara şi în locuinţa sa: „Mă aştept la orice”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat în această dimineaţă 18 percheziţii în judeţ. Au fost vizate sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, domiciliul preşedintelui instituţiei, Mircea Moloţ, şi mai multe societăţi, printre care SC Apa Prod SA, la care acţionar majoritar este CJ Hunedoara. Dosarul îl vizează pe Mircea Moloţ, faţă de care însă DNA nu a luat nicio măsură în cauză.

Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Hunedoara şi la locuinţa lui Mircea Moloţ, într-o anchetă de corupţie

Birourile Consiliului Judeţean Hunedoara şi imobilul preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, au fost percheziţionate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba, care efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de comitere a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite