Şefii din Poliţie care au fraternizat cu interlopii. Ioan David, „tătucul” care a ţinut spatele grupării „Spumă şi Bibanul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan David. FOTO: zhd.ro.
Ioan David. FOTO: zhd.ro.

Unul dintre cele mai celebre dosare de crimă organizată instrumentat de procurori în Deva a dus la condamnarea a cinci poliţişti, printre care şi fostul şef al Poliţiei Deva, din anii 2000, Ioan David, acuzat că a protejat grupările infracţionale care percepeau taxe de protecţie de la patronii localurilor din oraş şi gestionau reţele de prostituţie din zonă.

Cel mai cunoscut caz de corupţie la conducerea unei instituţii de Poliţie din Hunedoara a fost cel al fostului comandant al Poliţiei Deva, din anii 2000. Ioan David a fost condamnat în 2013 la cinci ani de închisoare pentru sprijinirea grupării mafiote „Spumă şi Bibanul”.

Grupul infracţional organizat de inculpaţii Bumbaru Constantin (Bibanul), Sârbu Lucian (Spumă) şi Ioiescu Ovidiu (Pera), la care au aderat peste 20 de interlopi, s-a remarcat prin dezvoltarea rapidă a unei structuri ierarhice interne, bine determinată, subordonată liderilor, specializarea membrilor organizaţiei pe activităţi infracţionale specifice (şantaje, taxe de protecţie, proxenetism, trafic de droguri, trafic de valută falsă, exploatarea pieţei jocului „alba-neagra”), utilizarea unor mecanisme specifice de neutralizare a controlului social (preocupări pentru racolarea unor poliţişti, magistraţi, funcţionari din administraţia locală şi centrală), se arată în dosarul Spumă şi Bibanul.

Ioan David a fost acuzat că în perioada în care s-a aflat la şefia Poliţiei a sprijinit şi a acoperit, împreună cu subordonaţii săi, infracţiunile comise de membrii grupării de crimă organizată. Potrivit rechizitoriului, liderii grupului infracţional au racolat, prin oferte de servicii sexuale şi plata unor taxe de protecţie constând în sume de bani, achitarea consumaţiei în localuri, intervenţii pentru promovarea în funcţie etc. pe şeful de atunci al Poliţiei Deva - comisarul şef Ioan David, pe şoferii acestuia - agenţii Nicolae Stăiculescu, Ioan Florin Pasc, pe un ofiţer din cadrul Biroului Ordine Publică - Emilian George Igna, şi pe agentul Sorin Precup din cadrul Biroului Violenţe, se arăta în dosar. Cei cinci poliţişti au aderat la gruparea infracţională căreia îi furnizau informaţii despre grupurile adverse, acţiunile poliţieneşti ce urmau a fi organizate ori favorizând infractorii cu ocazia instrumentării dosarelor privind plângerile penale depuse de victime.

„Comisarul şef David Ioan, şeful Poliţiei Deva, cunoscut în lumea interlopă cu porecla „Bill”, „Tati” sau „Omul” şi-a încălcat deontologia profesională prin aderarea la grupul infracţional organizat, fiind racolat încă din anul 2003. Prin prestarea unor servicii de interes pentru inculpat şi şoferul său, agentul şef Nicolae Stăiculescu precum şi prin plata unei taxe, grupul infracţional şi-a asigurat protecţia activităţilor ilegale organizate pe raza municipiului Deva: proxenetismul, impunerea supremaţiei şi perceperea taxelor de protecţie, traficul de droguri, practicarea jocului de noroc, fraudulos, alba-neagra”, se arăta în rechizitoriul.

Victimele, fără nicio şansă de a-şi mai recupera banii
Veniturile grupării infracţionale din jocul „alba-neagra”, în care erau înşelaţi călătorii care traniztau autogara Deva erau protejate de poliţişti. „Pentru ca activitatea infracţională să se desfăşoare în condiţii optime, la cererea coinculpaţilor, cms. şef David Ioan, numit codificat „Omul”, a dispus măsuri de schimbare din postul de supraveghere Autogara a unor poliţişti exigenţi, cu poliţişti care îşi încălcau îndatoririle profesionale - ulterior eliminaţi din Poliţie (agentul Precup) - permiţând echipei mobile „alba-neagra” să opereze nestingherit în dauna călătorilor. Mai mult chiar, în vara anului 2003, într-o perioadă de câteva săptămâni, din ordinul inculpatului postul a fost suspendat până la 7 septembrie 2003 când s-a reluat executarea serviciului în post fix”, se arată în dosar. În cursul urmăririi penale au fost identificate mai multe victime, care au pierdut până la 1.800 de euro, fiind deposedate de bani prin înşelăciune. Acestea au depus plângeri la Poliţia Deva, dar făptuitorii au fost doar sancţionaţi contravenţional, se arăta în dosar.

Acuzaţii grave

Potrivit rechizitoriului, „comisarul şef David Ioan. a început să presteze personal sau prin intermediul agentului şef Nicolae Stăiculescu următoarele categorii de servicii:

a. Captarea şi direcţionarea spre liderii grupului a informaţiilor obţinute de structurile poliţieneşti din subordine, îndeosebi cele privind grupurile adverse.

b. Negocierea aplanării conflictelor cu victimele agresate prin convocarea la sediul Poliţiei municipiului Deva a inculpatului Ioiescu Ovidiu Pera, în calitate de lider al grupului infracţional şi a victimelor agresate sau a prietenilor acestora pentru a-i determina să „cadă la pace”.

„Astfel, după agresarea victimei M.V.E. la 17 august 2003, soldată cu „fractură rotulă dreaptă fără deplasare Policontuzionat”, internat în Spitalul Judeţean Deva - Hunedoara, secţia ortopedie, (leziuni care au necesitat pentru vindecare 50-55 zile de îngrijiri medicale), la 18 august 2003, liderul coordonator Ioiescu Ovidiu a fost convocat din dispoziţia comisarului şef David Ioan la sediul Poliţiei municipiului Deva împreună cu C.X., menţionat în raportul încheiat de agentul Precup Sorin, drept lider al unui grup de hoţ de buzunare din care ar face parte victima M.V.E. Atât inulpatul Ioiescu Ovidiu, cât şi C.X. (care nu are nici o legătură cu agresarea victimei) au dat câte o declaraţie olografă, scrisă la dictare, în care arată identic: „în legătură cu disensiunile (leziuni de 50-55 zile îngrijiri medicale provocate lui M.V.E.) din data de 15/16 august 2003, nu înţeleg să depun reclamaţie. Cu cele întâmplate arăta că divergenţele au fost rezolvate pe cale amiabilă şi mă angajez în numele grupului pe care îl reprezint să încetez orice scandal fiind avertizat de lucrătorii de poliţie în legătură cu urmările"”.Agentul Precup Sorin a menţionat în raportul său că „Cei doi lideri au fost sancţionaţi contravenţional cu procesele - verbale de contravenţie seria(.) cu câte 700.000 lei fiecare, totodată fiind avertizaţi că toate divergenţele să fie rezolvate pe cale legală fiind audiaţi în acest sens”, se arată în dosarul Spumă şi Bibanul.  

Alexandru Gogan, protectorul traficanţilor de comori

Ioan David nu a fost singurul şef de Poliţie din judeţul Hunedoara acuzat de protejarea unor grupări infracţionale. Precedentul – Alexandru Gogan, protectorul traficanţilor

Şi fostul şef de post din comuna Orăştioara de Sus, Alexandru Gogan, are probeleme cu legea. El a fost pus sub învinuire, într-un dosar penal al traficului de comori dacice, aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în care a fost acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la furt calificat. Gruparea, la care ar fi aderat şi un fost ofiţer de informaţii din Deva, Alexandru Todorescu, a fost acuzată că a participat la sustragerea şi traficarea pe piaţa neagră a antichităţilor, a trei tezaure de comori dacice, în valoare totală de peste patru milioane de euro. Primul tezaur, în valoare de 1.555.500  euro, a fost alcătuit dintr-o brăţară dacică din aur, 1000 de monede „Lysimach” din aur, 2000 monede denari romani din argint şi trei ştanţe monetare.

Al doilea tezaur, în valoare de 2.572.400 de euro, a fost alcătuit din şase brăţări spiralice din aur, iar al treilea tezaur, sustras din punctul arheologic „Dealul Muncelului”, a fost alcătuit  din 5000 denari romani din argint, în valoare de 473.175 de euro. În perioada 6-7 aprilie 1999, primul tezaur alcătuit dintr-o brăţară spiralică şi 800 monede „Lysimachos” a fost scos din ţară, prin vama Nădlac, fiind ascuns în rezervorul unui autoturism, apoi vândut unor cetăţeni străini. În perioada următoare, 12-15 aprilie 1999, al doilea tezaur format din şase brăţări a fost scos din ţară tot prin vama Nădlac şi transportat iniţial la Budapesta, apoi la Geneva, unde ele au fost achiziţionate de comerciantul unei firme de antichităţi.

„După ce au valorificat tezaurele, pentru a recompensa echipa de braconieri şi protectorii acesteia,în 7 mai 1999, Eugen Dudaş (n.r. anchetat în dosar) a închiriat cabana Dumbrăviţa situată pe Râul Mare Retezat şi a organizat un chef, la care au participat Stănilă Crişan, cu soţia Alexandru Gogan, Alexandru Todorescu (fost ofiţer UM 0215 Serviciuil Hunedoara), Petru Coţolan (la acea vreme inspector şef adjunct al IPJ Hunedoara, împreună cu soţiile sau cu prietenele lor. Dudaş a scos din lada fotoliului o pungă din plastic, aproximativ de dimensiunile unei mingi de fotbal, care era plină de bijuterii din aur. Le-a pus pe masă, spunându-le celor prezenţi să îşi ia fiecare ce doreşte”, se arată în dosar.


Vă recomandăm şi:

Averi suspecte la poalele Sarmizegetusei. Şeful de post Florin Marc a fost chemat de ANI să justifice îmbogăţirea rapidă

Poliţistul Florin Marc, şeful de post din comuna Orăştioara de Sus, a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate că nu poate justifica o parte din averea dobândită. Nu a fost singurul şef de post din comuna aflată la poalele Sarmizegetusei Regia, acuzat de nereguli.

VIDEO Laura Codruţa Kovesi, turistă la Sarmizegetusa Regia. Şefa DNA a urcat  pe jos în situl UNESCO, pentru că noua şosea a fost distrusă de viituri

Laura Codruţa Kovesi s-a numărat printre sutele de turişti care au vizitat, miercuri, Sarmizegetusa Regia. Şi-a ales însă o zi nepotrivită de vizită, pentru că accesul cu maşinile pe ultimii kilometri ai şoselei este interzis, în urma viiturilor care au distrus carosabilul. Şefa DNA a urcat pe jos la monumentul UNESCO.

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Cel mai mare tezaur de monede antice din aur, descoperit în ultimul secol în România, a rămas de negăsit la aproape două decenii de la data în care a căzut în mâinile traficanţilor. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, cei doi căutători de comori norocoşi, s-au îmbogăţit de pe urma vânzării celor peste 30 de kilograme de aur în monede antice.

VIDEO Adrian Stoicoi a fost arestat în dosarul tezaurelor dacice. Ce a declarat la percheziţiile în care au fost găsiţi kosonii şi statuetele unor zeităţi

Adrian Stoicoi, fost condamnat cu suspendare într-un dosar privind furturi de obiecte de patrimoniu, a fost din nou reţinut şi arestat preventiv, într-un dosar în care este cercetat pentru complicitate la furt de artefacte. În timpul percheziţiilor efectuate la casa acestuia de la poalele Sarmizegetusei Regia, Stoicoi a declarat pentru adevarul.ro că este hărţuit de câţiva ani de anchetatori.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite