Şcoala-fantomă din Hunedoara. Ce s-a ales de clădirea istorică a Uzinelor de Fier VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta şcoală a Uzinelor de Fier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Fosta şcoală a Uzinelor de Fier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Fosta şcoală a Uzinelor de Fier din Hunedoara a devenit o clădire fantomă. Un incendiu, izbucnit în iunie 2020, i-a grăbit distrugerea.

Au trecut aproape doi ani de la incendiul din iunie 2020 care a mistuit acoperişul şi o mare parte din nivelul superior al fostei Şcoli de ucenici a Uzinelor de fier din Hunedoara, aflată în patrimoniul combinatului siderurgic din Hunedoara.

GALERIE FOTO - FOSTA ŞCOALĂ A UZINELOR DE FIER

VIDEO - ŞCOALA DE UCENICI

De atunci, nicio autoritate nu a luat măsuri pentru protejarea clădirii istorice de pe vechea platformă industrială. Fosta şcoală înfiinţată în anii ´30, folosită în deceniile următoare şi ca sediu administrativ şi al arhivelor combinatului, a rămas neprotejată în faţa naturii şi a oamenilor, iar lipsa acoperişului i-a grăbit ruinarea.

Povestea celei mai vechi hidrocentrale a Hunedoarei. A fost „perla inginerească“ din epoca austro-ungară VIDEO

Ce a rămas din Uzinele de fier din Călan, după 150 de ani de la înfiinţare. Ruinele colosului metalurgic VIDEO

Hunedoara anului 1900 în imagini rare: Castelul Corvinilor, calea ferată minieră şi Uzinele de Fier FOTO

Rămăşiţele incendiului devastator din iunie 2020 sunt vizibile peste tot. O mulţime de bârne carbonizate, cărămizi şi ţigle calcinate şi cioburi sunt împrăştiate în jurul clădirii. Din acoperişul ei nu a mai rămas aproape nimic, astfel că ploile distrug cu repeziciune tavanurile şi pereţii acesteia.

 
Ruinele fostei şcoli a Uzinelor de Fier. ADEVĂRUL


Distrugerea fostei şcoli metalurgice din Hunedoara a început în anii 2000, imediat după ce clădirea a fost închisă. Atunci, hoţii i-au smuls instalaţiile electrice, balustradele şi alte elemente metalice şi, în căutarea unor prăzi uşoare, au devastat spaţiile interioare împreună cu mobilierul, parchetul, biblioteca, instalaţiile sanitare şi tocăria.


Clădirea în 2022. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Într-o perioadă, în clădirea abandonată s-au adăpostit oameni ai străzii, care au contribuit din plin la distrugerea ei. Unii localnici au sperat că monumentul va fi restaurat şi redat comunităţii, ca viitor muzeu al fierului. Reprezentanţii combinatului Arcelor Mittal – Hunedoara l-au scos la vânzare cu suma de 200.000 de euro, împreună cu terenul din jurul său, de aproape un hectar. Clădirea nu a mai fost vândută deşi, la un moment dat, în 2014, conducerea Primăriei Hunedoara plănuia achiziţia ei.

În vara anului 2020, incendiul izbucnit din cauze neclare a mistuit etajul superior, mansarda şi acoperişul clădirii aflate pe lista monumentelor istorice, dar căreia nu îi era asigurată paza.

cladirea istorica fosta scoala de ucenici din hunedoara foto daniel guta adevarul


Clădirea în timpul incendiului din 2020. ADEVĂRUL

scoala ucenici hunedoara foto daniel guta

Atunci, reprezentanţii combinatului au dispus împrejmuirea zonei acesteia cu o bandă de plastic şi montarea unor panouri care să indice faptul că accesul în incinta ei este interzis.

Istoria fostei şcoli metalurgice

Fosta Şcoală de ucenici, locul unde erau instruiţi viitorii angajaţi ai Uzinelor de Fier din Hunedoara, a fost construită în 1936, în vremea Uzinelor de Fier ale Hunedoarei.


Fosta şcoală de iucenici. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cladirea istorica fosta scoala de ucenici din hunedoara foto daniel guta adevarul

„Clădirea are o arhitectură în stil neo românesc. Influenţele caselor ţărăneşti s-au manifestat prin ornamente şi elemente folosite sub diverse interpretări, dar care îşi păstrează originea. Printre elemente se numără foişorul, arcatura trilobată, stâlpi de lemn, o tratare a cornişei ca o streaşină obişnuită a unei case ţărăneşti, includerea acoperişului în imaginea faţadei ca element de ornament, marchize sculptate din lemn, şi folosirea ţiglei de ceramică. Ornamente des folosite sunt nodurile şi frânghiile, coloanele răsucite, printr-o ceramică smălţuită policromă”, informează autorii volumului „Pagini Monografice. Colegiul Tehnic Matei Corvin Hunedoara. 1890 – 2010”.


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Autorii monografiei menţionau că incinta şcolii avea o suprafaţă de 6.000 metti pătraţi, iar suprafata clădită de 1.000 metri pătraţi. Şcoala dispunea de şapte săli de clasă cu o suprafaţă de 420 metri pătraţi, un laborator de fizică şi chimie şi un muzeu de mineralogie. Localul şcolii se afla în incinta Combinatului Siderurgic şi este cunoscut sub denumirea de „Blocul CFU". În şcoală locuiau directorul şcolii şi doi pedagogi.

cladirea istorica fosta scoala de ucenici din hunedoara foto daniel guta adevarul

Toţi elevii erau interni. Localul internatului forma un corp comun cu cel al şcolii. Dispunea de şapte încăperi pentru dormitoare, de o infirmerie cu patru camere şi de o baie compusă din două încăperi cu vană şi o încăpere cu 32 de duşuri.

Mai existau 19 camere pentru locuit, dintre care una era cameră de oaspeţi şi o spălătorie. În acelaşi local cu şcoala şi internatul se afla şi cantina şcolară.

De asemenea, şcoala de ucenici dispunea de un laborator de fizică şi chimie, dotat cu material didactic bogat: maşină electrostatică (Whimshurst), butelie Leyda, generator electric, tuburi Geissler, aparat Morse, voltametru, alcoolmetru, barometru, termometru, aparate optice, balante, diapazoane.


Şcoala de Ucenici în anii 30. FOTO: pagina de Facebook Hunedoara - istorie, cultura, turism.

În deceniile următoare, clădirea a mai fost folosită ca sediu al combinatului siderurgic, iar de-a lungul timpului, sute de localnici au muncit aici.

fosta scoala de ucenici din hundeoara

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Uzinele de fier ale Hunedoarei de acum un secol. Cum arăta marele centru metalurgic din Transilvania

Soarta tristă a fostei şcoli de ucenici de la Uzinele de Fier. De la mândrie naţională la distrugere VIDEO

Hunedoara interbelică văzută de Mihai I: Călătoria prinţului la Castelul Corvinilor şi în Uzinele de fier

Franz Joseph, în vizită la Uzinele de Fier din Hunedoara. Surpriza uriaşă pe care i-au făcut-o localnicii

Uzinele de fier, o istorie de 134 de ani: „Prima şarjă de fontă a curs, iar dealul Ghelariului se topeşte la Hunedoara”

FOTO Istoria mocăniţei. Cum arăta în 1900 calea ferată a uzinelor Hunedoarei

FOTO Hunedoara anilor 1880 în imagini rare. Cum se mândreau austro-ungarii cu Uzinele de fier şi minele din Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite