Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la tragedia din 2008.
Imagini de la tragedia din 2008.

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Duminică se împlinesc şapte ani de la marea tragedie petrecută în Mina Petrila, când 13 mineri au murit şi alţi 15 au fost răniţi în urma unei explozii din subteran. Ortacii şi-au comemorat astăzi, mai devreme, foştii colegi, decedaţi în exploziile din 15 noiembrie 2008. La şapte ani de la evenimente, abatajele celei mai vechi exploatări minieri din Valea Jiului sunt închise, iar fosta exploatare minieră se află în proces de dezafectare.

Mina Petrila a fost locul celei mai mari tragedii miniere din ultimul deceniu. Aici, în ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj minier, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri. Alţi opt salvatori minieri aflaţi în subteran în acel moment au suferit arsuri grave, în urma deflagraţiei. Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viaţa altor cinci mineri şi salvatori din mină şi rănirea altor oameni. Cele două deflagraţii, soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15, au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină. Abatajul în care au avut loc exploziile fusese deschis cu doar o săptămână înaintea accidentului, iar în urma tragediei a fost din nou închis.

Declinul Minei Petrila

După cele două explozii din 15 noiembrie 2008, exploatarea minieră din Petrila, în care la acea vreme lucrau aproximativ 2.000 de oameni, a intrat într-un declin accentuat. Cea mai veche mină din Valea Jiului a continuat să funcţioneze doar la o treime din capacitate, iar treptat numărul minerilor s-a redus la circa 250 până în prezent, când activitatea de extracţie a fost oprită. În perioada următoare o parte din echipamentele funcţionale din exploatarea minieră de la Petrila vor ajunge la minele viabile. Mina Petrila este prima dintre cele trei exploatări carbonifere incluse în programul de închidere stabilit de Guvern şi Comisia Europeană. Până în 2018 vor mai fi închise şi minele Paroşeni şi Uricani.

Foştii şefi ai minei au fost condamnaţi

Ancheta tragediei din mina Petrila a dus la condamnarea foştilor şefi ai exploatării. Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur, foşti şefi în cadrul Exploatării Miniere Petrila, au fost condamnaţi la închisoare pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpa şi nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă în dosarul tragediei petrecute la Mina Petrila. Sentinţa a fost dată în decembrie 2013, de Curtea de Apel Craiova. Aurelian Necula, ex-director al EM Petrila, a primit o condamnare de 6 ani şi jumătate de închisoare; Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă a primit patru ani de închisoare, iar Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi al staţiei de salvare minieră a primit o condamnare de patru ani de închisoare. Cei trei au fost puşi să plătească despăgubiri de câteva zeci de mii de lei către familiile victimelor din explozia produsă în subteran.


Vă recomandăm şi:

Văduvă de miner ucis din cauza arsurilor din explozia de la Petrila: „Fostul meu soţ s-a chinuit la fel ca tinerii din club, dar el nu s-a mai putut vindeca“

Oamenii din Petrila, unde în urmă cu şapte ani, într-o zi de 15 noiembrie, o explozie petrecută în mina de cărbune curma viaţa a 13 mineri, îşi amintesc cu groază de tragediile ortacilor, iar rudele victimelor afirmă că le înţeleg pe deplin durerea celor care au de suferit după tragedia din Clubul Colectiv. Adriana Loghin, văduva unui miner rănit în explozia din 2008, spune că soţul ei a chinuit doi ani, înainte de a muri.

Omul care a trăit cu arsuri pe 85 la sută din corp: “Am ieşit mai mult mort decât viu din infern. Nu trebuie să ne pierdem speranţa după asemenea tragedii"

Nicolae Iordache (44 de ani) a fost aproape carbonizat în exploziile petrecute în subteranul Minei Petrila, în 15 noiembrie 2008. La şapte ani de la dezastrul care a curmat viaţa a 13 mineri şi salvatori, fostul lor camarad, scos din mină cu arsuri pe 85 la sută din corp, s-a însănătoşit şi speră ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu victimele în viaţă, ale incendiului din Clubul Colectiv.

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.

Dosarul Petrila 2008: foştii şefi ai minei în care au murit 13 oameni au fost condamnaţi la închisoare

Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur au fost găsiţi vinovaţi pentru moartea celor 13 mineri şi salvatori minieri, în urma exploziei care a avut loc în 15 noiembrie 2008, în subteranele Minei Petrila. Sentinţa instanţei este definitivă.

Demolarea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani, o afacere de 50 de milioane de lei

Au fost organizate licitaţiile pentru demolarea clădirilor şi ecologizarea terenurilor exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani, aflate în prezent în proces de închidere. Valoarea totală a contractelor se ridică la 50 de milioane de lei.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite