Şantierul feroviar uriaş din vestul României. Cum arată calea ferată pe care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara Devei. Şantierul de cale ferată.
Gara Devei. Şantierul de cale ferată.

De la începutul anului 2018, zona feroviară a gării Deva s-a transformat într-un şantier uriaş. Au trecut trei ani, însă lucrările de modernizare a infrastructurii de cale ferată sunt departe de a fi finalizate.

Cel mai mare şantier din zona Devei se află, de trei ani, în gara municipiului.

GALERIE FOTO

De la începutul anului 2018, aici au loc lucrări de modernizare a infrastructurii feroviare în perimetrul staţiei CFR, însă investiţia al cărui termen de execuţie a fost fixat la 36 de luni, este încă departe de a fi finalizată. Lucrările au loc în cadrul proiectului de modernizare a sectorului de cale ferată Simeria – Gurasada, în lungime de 40,8 kilometri şi sunt conduse de Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas.

Contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei a fost semnat cu Compania Naţională „CFR” la 30 august 2017, iar ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 3 octombrie 2017. Termenul estimat de finalizare a investiţiei este anul 2022, deşi durata de execuţie lucrărilor a fost stabilită la 36 de luni.



„Potrivit proiectului, linia ferată de mare viteză (Simeria -Gurasada) urmează să intre în exploatare feroviară în anul 2023. Până acum, reabilitarea căii ferate şi construcţia podurilor, podeţelor, pasajelor şi a clădirilor noi din staţii este realizată în proporţie de 40 la sută”, au informat reprezentanţii Prefecturii Judeţului Hunedoara.


Gara Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

lucrari in gara devei foto daniel guta

Călătorii mai au de aşteptat

Cele mai ample lucrări au loc în zona gării Devei, unde pe lângă modernizarea peroanelor şi a căii ferate, sunt construite 3 pasarele pietonale (pasarela cap X la trecerea la nivel cu strada Hărăului; pasarela în dreptul clădirii de călători, pentru legătura şi accesul pasagerilor de la peron 1 la peroanele 2 şi 3; pasarela 3 relocată în zona străzii Mureşului, cu descărcarea peste Calea Zarandului). La începutul anului 2020, constructorii estimau finalizarea lor până la sfârşitul anului trecut. Doar pasarela din dreptul staţiei CFR a fost montată, însă nu poate fi folosită, iar călătorii care vor să ajungă la peroanele liniilor 4,5 şi 6 trebuie să facă un ocol de circa 500 de metri din gară. Şi lucrările de modernizare a clădirii staţiei CFR a Devei trebuiau să înceapă în 2020, însă până în prezent nu au demarat. Peisajul gării şi al peroanelor sale s-a schimbat, treptat, pe măsură ce investiţia a avansat.


Gara Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Odată cu modernizarea celor 41 de kilometri de infrastructură şi suprastructură feroviară ai sectorului Gurasada – Simeria, trenurile de călători vor putea circula cu viteza maximă de 160 km/h pe cea mai mare parte a traseului. De asemenea, proiectul prevede lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri, dintre care cele trei peste râul Mureş, 27 de podeţe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 staţii de cale ferată. Sursa de finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 şi de la bugetul de stat.

calea ferata gurasada simeria santier feroviar gara deva foto daniel guta adevarul


Gara Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Lotul Simeria – Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 – Simeria noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2022. Magistrala va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş.

calea ferata gurasada simeria santier feroviar gara deva foto daniel guta adevarul


Gara Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

calea ferata gurasada simeria santier feroviar gara deva foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce s-a ales de calea ferată a Hunedoarei, pe care circulau trenurile cu mii de muncitori ai combinatului VIDEO

VIDEO Un nou şantier în Deva. Gara va intra în reparaţii capitale. Va fi renovată odată cu magistrala feroviară pe care trenurile vor circula cu 160 km/h

VIDEO Cum arată tunelul spectaculos prin care trenurile vor trece cu 160 km/h. Construcţia unică în ţară, finalizată cu o întârziere de doi ani din motive bizare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite