Şantierul arheologic din Sarmizegetusa Regia va avea asigurată finanţarea pe 5 ani, cu cel puţin 100.000 de lei anual

Şantierul arheologic din Sarmizegetusa Regia va avea asigurată finanţarea pe 5 ani, cu cel puţin 100.000 de lei anual

Sarmizegetusa Regia. şantierul din 2018. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Consiliul Judeţean Hunedoara va finanţa anual, cu cel puţin 100.000 de lei, cercetările arheologice efectuate în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliul Judeţean Hunedoara a adoptat, vineri, un protocolul de cooperare pentru punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – monumente înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, prin care se angajează să asigure anual o cofinanţare de cel puţin 100.000 de lei, pentru săpăturile arheologice efectuate la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Vizată este, în primul rând, Sarmizegetusa Regia, al cărui sit este administrat de CJ Hunedoara.

Protocolul a fost încheiat între Consiliul Judeţean Hunedoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi are ca obiectiv principal stabilirea unui cadru de cooperare, colaborare şi finanţare privind cercetările arheologice sistematice de la Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, în scopul punerii lor în valoare din punct de vedere ştiinţific, cultural şi turistic, au informat reprezentanţii instituţiei.

„Consiliul Judeţean Hunedoara va participa la cofinanţarea cercetărilor arheologice sistematice din perimetrul Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei, la un nivel de cel puţin 100.000 de lei anual şi va asigura implementarea şi facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici cu alte entităţi similare de la nivel internaţional, în speţă BIBRACTE EPCC (Franţa). Materialul arheologic descoperit va intra în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, membrii colectivului ştiinţific putând prelua piese pentru studiu, pentru o perioadă de cel mult 6 luni”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Valorificarea ştiinţifică se va realiza prin Rapoarte de cercetare, studii monografice, lucrări de specialitate şi de popularizare a rezultatelor cercetării, comunicări ştiinţifice la conferinţe şi colocvii interne şi internaţionale etc. Protocolul va fi încheiat pentru o perioadă de 5 ani.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Sarmizegetusa Regia a fost cucerită de turişti: oamenii au făcut un drum pe jos de aproape 10 kilometri

Cât costă expertiza matriţei antice din Sarmizegetusa Regia. O tânără se judecă cu statul pentru o recompensă uriaşă

FOTO Fagii din Sarmizegetusa Regia s-au rupt sub greutatea zăpezii. Imaginile care arată cât de riscantă poate fi o plimbare de iarnă prin cetatea dacilor

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: