În comuna cu internet wireless, angajaţii primăriei suferă din cauza radiaţiilor. Cum s-au apărat funcţionarii din Lelese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Sohodol, unul din satele comunei Lelese. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Imagine din Sohodol, unul din satele comunei Lelese. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Angajaţii primăriei din Lelese au primit sporuri de 10 la sută la salarii, pentru munca în condiţii vătămătoare, determinate de acţiunea câmpurilor electro-magnetice de radio-frecvenţă. Singurii care nu se mai pot bucura însă de aceste fonduri sunt primarul şi viceprimarul localităţii. Au fost puşi de Curtea de Conturi să restituie sporurile.

Funcţionarii primăriei Lelese, o comună ai căror locuitori se de o zonă cu internet fără fir, au primit în perioada 2011 – 2014 sporuri de condiţii vătămătoare, egale cu zece la sută din salariu. Motivul au fost, potrivit primarului Ciprian Achim, radiaţiile electro-magnetice dăunătoare pentru sănătatea angajaţilor primăriei.

„Trei firme au făcut măsurători şi au stabilit nivelul ridicat al radiaţiilor”, spune primarul, adăugând că în comună nu este semnal GSM, astfel că angajaţii primăriei sunt nevoiţi să apeleze la comunicaţii pe unde radio şi satelitare.

Primarul Ciprian Achim şi viceprimarul comunei şi-au acordat şi lor sporul de zece la sută, însă în urma unui control al Curţii de Conturi, inspectorii instituţiei au stabilit că nu aveau dreptul la primirea lor. „În perioada octombrie 2011- 2014, s-au acordat demnitarilor primăriei (primar şi viceprimar), un spor de 10 la sută pentru condiţii vatamatoare (în total 21.000 de lei), determinate de acţiunea câmpurilor electro-magnetice de radiofrecvenţă”, a informat Curtea de Conturi.

„Aveam de gând să restitui aceşti bani, însă nu a mai trebuit, pentru că a intervenit amnistia fiscală. Doar eu şi viceprimarul am fost solicitaţi să dăm banii înapoi statului, nu şi restul angajaţilor care au beneficiat de sporuri. Noi nu vom mai beneficia de aceste sporuri”, a declarat primarul Ciprian Achim.

Lelese este una dintre comunele hunedorene izolate, fiind situată în Ţinutul Pădurenilor, la circa 30 de kilometri de Hunedoara. În centrul comunei funcţionează o reţea de internet wireless.


Vă recomandăm şi:

Supravieţuitoarele blocului fantomă construit în munţi

Două femei locuiesc într-o fostă zonă industrială de lângă Hunedoara, în apropierea carierei de dolomită din cătunul Crăciuneasa. Bătrânele au rămas unicele locatare ale unui bloc ridicat de comunişti în mijlocul sălbăticiei.

FOTO Ţinutul Pădurenilor, locul de vis al Hunedoarei părăsit de oameni

Comunităţile celui mai pitoresc ţinut al Hunedoarei trec printr-o adevărată dramă. Satele din Pădurenime s-au depopulat, unele aproape complet, spre disperarea oamenilor, care nu întrevăd şanse ca zona să redevină prosperă.

FOTO Vadu Dobrii, tărâmul uitat al pădurenilor. Viaţa în satul care a avut mină de fier şi rachete antiaeriene

Vadu Dobrii, în trecut unul dintre cele mai prospere sate din Ţinutul Pădurenilor, a devenit un loc aproape inaccesibil din cauza drumurilor impracticabile care îl leagă de localităţile învecinate. Izolarea satului a făcut ca numărul localnicilor să scadă treptat. Mai puţin de zece familii mai trăiesc aici.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite