Voluntarii care au renăscut un parc. „Locul capătă o memorie în momentul în care comunitatea trăieşte activ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reactivarea Parcului Fabricii de Zahăr a fost posibilă prin munca unor echipe de voluntari ce şi-au propus să redea comunităţii un loc aşa cum şi-l doreau.

În urma unui proces de colectare de date, prin chestionare şi cercetare istorică, s-a iniţiat un proiect de reactivare a Parcului Fabricii de Zahăr din municipiul Giurgiu, bazat pe necesităţile şi dorinţele comunităţii din cartier, principalii beneficiari ai proiectului.

Proiectul “Parcul Fabricii de Zahăr - recuperări participative comunitare prin modelare parametrică” a fost realizat de AICI Studio de Arhitectură, în parteneriat cu Basics (Madrid) şi Primăria Municipiului Giurgiu, susţinut de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Asociaţia Rhabillage, Poteca Studio, co-finanţat de AFCN şi sprijinit de comunitatea locală.

Prima etapă a proiectului a constat în construcţia unui pavilion cu caracter multifuncţional, care să fie folosit la organizarea de activităţi culturale şi ludice în cartier. Pavilionul s-a născut din dedicarea şi implicarea unei echipe multidisciplinare de tineri decişi să lase în urma lor un cadou comunităţii. „Pavilionul este un spaţiu deschis imaginaţiei, găzduind forme organice ce amintesc de structurile vaporilor de apă, un spaţiu dedicat visării şi o invitaţie la relaxare”, spun iniţiatorii proiectului.

 „Am mai participat la workshopuri, însă acesta este diferit de celelalte pentru că aici simt că ceea ce fac este real şi se adresează direct oamenilor. La celelalte nu am avut ocazia să văd materializarea propunerilor făcute”, spune Alexandra Miu, studentă la Arhitectură în anul IV.

Şi Luiza Spiridon, masterandă în cadrul UAUIM, declară că „locul capătă o memorie în momentul în care comunitatea trăieşte activ inclusiv materializarea spaţiului respectiv.”



Construcţia a fost ridicată în totalitate cu sprijinul voluntarilor, sponsorilor şi autorităţilor locale, începând cu structura - fiecare stâlp montat şi tratat de mâinile grijulii ale voluntarilor, până la ultimele detalii estetice - învelişul de policarbonat care filtrează lumină şi crează un spaţiu cu caracter lejer şi luminos.

Cea de-a doua etapă a proiectului a completat construcţia cu obiecte de mobilier urban şi amenajarea peisagistică a câtorva zone din parc, venind în întâmpinarea intenţiei municipalităţii de demarare a unui proiect amplu de reabilitare a parcului.

Tot prin munca voluntarilor s-au mai realizat o serie de lucrări: plantarea de grupuri de arbuşti în zone adiacente platformei ocupată de structura construită în etapa 1, plantarea de graminee decorative, plante floricole şi aromatice în mici grădini – insule plantate, construcţia unor elemente de mobilier urban (leagăn, structură joacă) pentru copii, realizarea unei instalaţii din cordelină şi elemente metalice pentru semnalizarea accesului principal şi sublinierea nevoii de închidere/rezolvare a segmentelor de gard lipsă.

Vineri, 14 septembrie, echipa The Expanded Garden, din cadrul DANUrB - Danube Urban Brand, vine în Parcul Fabricii de Zahăr din Giurgiu, între orele 10:00 - 14:00, în continuarea acţiunilor proiectului.

Activităţile The Expanded Garden se axează pe relaţia dintre educaţie, artă contemporană şi politici urbane de mediu. Micro Laboratoarele oferă un cadru de reflecţie asupra spaţiilor urbane şi a comportamentului nostru zilnic asupra mediului, precum şi un loc de întâlnire pentru părinţi, studenţi şi educatori.

Alături de Grig Vulpe şi Bernadeta Pătraşcu, câţiva elevi ai diferitelor şcoli din Giurgiu şi locuitori ai cartierului vor explora memoria şi istoria din Parcul Fabricii de Zahăr.

Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

Cum arată statuia lui Mircea cel Bătrân amplasată într-un vechi parc. „E din seria Transformers”















 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite